Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν την Παρασκευή (15/11) ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τοποθετούνται για το θέμα, κρατώντας αποστάσεις.

Αρχικά ο Στάρμερ δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εναπόκειται στον καγκελάριο Σολτς να αποφασίσει με ποιον θα συνομιλεί. Εγώ, δεν έχω καμία πρόθεση να συνομιλήσω με τον Πούτιν», είπε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινά τη Δευτέρα (18/11) στη Βραζιλία.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το θέμα αυτό βρίσκεται «στην κορυφή» της ατζέντας του για τη G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ηγέτες του πλανήτη αλλά όχι ο Πούτιν.

Αιχμές Στάρμερ για τη στάση Σολτς και διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης του Κιέβου «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο»

Η ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει τη χιλιοστή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Στάρμερ. «Αυτό αντιπροσωπεύει 1.000 ημέρες ρωσικής επιθετικότητας, 1.000 ημέρες θυσίας για τον ουκρανικό λαό και, πρόσφατα, είδαμε βορειοκορεατικά στρατεύματα να συνεργάζονται με τους Ρώσους», συνέχισε.

«Αυτό δείχνει την απελπισία της Ρωσίας, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια (…) και για την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη (σ.σ. στο Κίεβο) για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Κανένα σχόλιο από τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από την Αργεντινή για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Βραζιλία, αρνήθηκε να σχολιάσει την κλήση του Γερμανού Καγκελάριου με τον Ρώσο πρόεδρο, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι… σε μια ατζέντα για πραγματική ειρήνη, δηλαδή μια ειρήνη που δεν σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας».

Δήλωσε επίσης ότι το μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας την Κυριακή (17/11) δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί». Η προτεραιότητα για τη Γαλλία ήταν να «εξοπλίσει, να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

 «Τρέχει» να σβήσει τη «φωτιά» ο Σολτς

Το τηλεφώνημα Σολτς στον Πούτιν εξόργισε το Κίεβο: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και από άλλες χώρες.

Σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασής του τηλεφωνήσει στο Κρεμλίνο λέγοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν δεν παρείχε καμία ένδειξη μιας αλλαγής στη θέση του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Σολτς, στο τηλεφώνημα επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε πως καμία απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα ληφθεί χωρίς το Κίεβο.