Τζο Μπάιντεν προς Σι: Ο ανταγωνισμός των δυο χωρών δεν πρέπει να «εκτραπεί σε σύγκρουση»
Μια διμερής συνάντηση στα πλαίσια του Συνόδου Κορυφής της APEC στο Περού, ήταν μια ευκαιρία για τους Σι και Μπάιντεν να στείλουν μηνύματα στον...Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια πιθανόν της τελευταίας διμερούς συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τη θέση πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να κάνουν το παν για να αποφύγουν ο ανταγωνισμός των δυο κρατών να «εκτραπεί σε σύγκρουση».
«Οι δυο χώρες μας δεν μπορούν να αφήσουν αυτόν τον ανταγωνισμό να εκτραπεί σε σύγκρουση. Είναι ευθύνη μας και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, θεωρώ πως αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να διαφυλάξουμε αυτή τη σχέση», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι προφανώς η σκιά αυτού του τελευταίου πλανιόταν πάνω από τη συνάντησή του με τον κινέζο ηγέτη.
«Αυτές οι συζητήσεις μας επέτρεψαν να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί»
Δήλωσε «υπερήφανος για την πρόοδο που επιτεύχθηκε» στην προσπάθεια σταθεροποίησης της σχέσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Με δόση νοσταλγίας, ο κ. Μπάιντεν είπε πως τον διασκεδάζει να «μετράει τις ώρες» που πέρασαν οι δυο ηγέτες «μόνοι».
«Θυμάμαι πως ήμασταν σ’ ένα υψίπεδο του Θιβέτ εσείς κι εγώ, θυμάμαι πως συναντηθήκαμε στο Πεκίνο και σ’ όλο τον κόσμο, αρχικά όταν ήμουν αντιπρόεδρος, κατόπιν αφού έγινα πρόεδρος», είπε. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά οι συζητήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος, κρίνοντας πως οι δυο ηγέτες ήταν «τίμιοι ο ένας με τον άλλο».
«Θεωρώ πως αυτό είναι ουσιώδες. Αυτές οι συζητήσεις επέτρεψαν να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί και να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός των δυο χωρών μας δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση», πρόσθεσε.
Κάθετους δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα 60% έχει υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει γενικούς δασμούς 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας δέσμης εμπορικών μέτρων «Πρώτα η Αμερική». Το Πεκίνο αντιτίθεται σε αυτά τα βήματα.
Ο Ρεπουμπλικανός σχεδιάζει επίσης να προσλάβει αρκετές «γερακίστικες» φωνές για την Κίνα σε υψηλόβαθμες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροσώπου Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας, όπως υπογραμμίζει το Reuters.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σι σηματοδότησε ένα άνοιγμα για συνεργασία με τον επερχόμενο Λευκό Οίκο του Τραμπ. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για τη διατήρηση της επικοινωνίας, την επέκταση της συνεργασίας και τη διαχείριση των διαφορών», δήλωσε ο Σι διπλωματικά.
Ο κ. Μπάιντεν έχει συχνά επικαλεστεί τη μακρά και περίπλοκη σχέση του με τον κ. Σι ως απόδειξη των διπλωματικών του ικανοτήτων. Μιλά συχνά για τη γνωριμία του με τον κ. Σι όταν ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από την Κίνα το 2011, ο κ. Μπάιντεν είπε στους βοηθούς του ότι «νομίζω ότι έχουμε τα χέρια μας γεμάτα με αυτόν τον τύπο» όπως μεταφέρουν οι ΝΥΤ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Reuters, New York Times
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις