Το ισπανικό Κογκρέσο Αντιπροσώπων ενέκρινε, μέσω τροποποίησης που περιλαμβάνεται στο Νόμο περί δικαστικής αποτελεσματικότητας, την κατάργηση των θεωρήσεων διαμονής που συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ισπανία από αλλοδαπούς πολίτες, γνωστές ως χρυσές θεωρήσεις ή «Golden Visa».

Η εν λόγω απόφαση, αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης Sánchez, οποία ήταν γνωστή εδώ και μήνες, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών σε αξιοπρεπή στέγαση, αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Μαδρίτη.

Εν λόγω μηχανισμός, οποίος συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο Νόμο για την υποστήριξη των επιχειρηματιών που ψηφίστηκε το 2013, επέτρεψε από τότε τη χορήγηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς για επενδύσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ισπανία.

Η χρυσή βίζα έχει επίσης χορηγηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, σε αλλοδαπούς που είτε έχουν πραγματοποιήσει αρχική επένδυση αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από 2 εκατ. ευρώ σε ισπανικούς τίτλους δημόσιου χρέους, είτε 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές ή συμμετοχές ισπανικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ή 1 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια κλειστού τύπου ή επενδυτικά ταμεία venture capital, που έχουν συσταθεί στην Ισπανία.

Ακίνητα και Golden Visa

Όπως υπογράμμισε προσφάτως ο Sánchez, «94 από τις 100 θεωρήσεις αυτού του τύπου συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα και αυτό συμβαίνει κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα με τεταμένη αγορά ακινήτων και όπου είναι σχεδόν αδύνατη η εξεύρεση αξιοπρεπούς στέγασης για όσους ήδη διαμένουν, εργάζονται και φορολογούνται εκεί».

Παράλληλα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ατζέντας, κα Isabel Rodríguez, από την έναρξη ισχύος του μηχανισμού το 2013, έχουν χορηγηθεί 14.576 «χρυσές θεωρήσεις» που συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα, οι περισσότερες εξ αυτών σε πολίτες της Κίνας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ουκρανίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας και του Μεξικού.

Σύμφωνα με εν λόγω στοιχεία, οι κύριες επαρχίες όπου οι αλλοδαποί έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία προς απόκτηση εν λόγω άδειας παραμονής είναι η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Βαλένθια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια.

To παράδειγμα της Βαρκελώνης

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κατοικιών από αλλοδαπούς αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα του έτους 2023, με τις εν λόγω επενδύσεις να αγγίζουν το 7,1% των συνολικών πωλήσεων κατοικιών σε ένα χρόνο στη Marbella, το 5,3% στη Βαρκελώνη και το 10% σε ορισμένους Δήμους των Βαλεαρίδων Νήσων. Συνεπώς, στόχο της Κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της αγοράς, η αναχαίτιση του πληθωρισμού και ο περιορισμός της κερδοσκοπίας στο χώρο των ακινήτων.

Μέχρι και την τελική έγκριση, ωστόσο, από την ισπανική Γερουσία και την επίσημη έναρξη ισχύος του νέου Νόμου, θα εφαρμοσθούν μεταβατικές διατάξεις και τυχόν αιτήματα έκδοσης που έχουν κατατεθεί προ την δημοσίευσης του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα (Boletín Oficial del Estado), θα εξετάζονται και ικανοποιούνται εφ’ όσο πληρούν τις προϋποθέσεις. Οικονομικός Τύπος εκτιμά σχετικώς, ότι αναμένεται να εκτοξευθούν οι αιτήσεις χορήγησης μέχρι την έναρξη ισχύος.

Πηγή ΟΤ