Τέμπη: Να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για να φτάσουμε στην απόδοση ευθυνών, λένε οικογένειες των θυμάτων
Συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων αλλά και τεχνικοί σύμβουλοι - παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η ανάκριση για τα Τέμπη πρέπει να συνεχιστεί
Μετά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα του in που έφεραν στο φως νέα στοιχεία για παραλείψεις στην έρευνα του δυστυχήματος για τα Τέμπη, σήμερα συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων αλλά και τεχνικοί σύμβουλοι – παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Σκοπός τους; Να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η ανάκριση πρέπει – κατά τη γνώμη τους – να συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βάσει των οποίων είναι πιθανό να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις αλλά και να αναβαθμιστούν κατηγορίες.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Γιώργος Δακουράς δικηγόρος των οικογενειών Παπάζογλου και Παυλίδη, όποιος όπως εκτίμησε ότι «θα αποδοθούν και άλλες κατηγορίες σε υπηρεσιακά στελέχη του εμπλεκόμενου υπουργείου».
«Η ανάκριση είναι μια λειτουργία δυναμική η οποία συνεχώς εξελίσσεται. Όλοι όσοι εμπλέκονται έχουν έναν κοινό στόχο. Την αποκάλυψη της αλήθειας. Θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός δυστυχώς δεν υπάρχει», είπε ο χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δακουράς.
Μέσα όμως σε έναν τέτοιο τεράστιο αριθμό θυμάτων οικογενειών και δικηγόρων κάποια πράγματα είναι δικαιολογημένα, είπε και πρόσθεσε πως γίνεται συνεχώς λόγος για καθυστερήσεις και παραλείψεις. «Εγώ δε θέλω να δικαιολογήσω κάτι απ’ αυτά θέλω όμως να επισημάνω, οι ενέργειες μας έχουν μοναδικό στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας. Τα συνεχή ερωτήματα που προκύπτουν έχουν αναδείξει πτυχές της υπόθεσης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο δικηγόρος «είναι άστοχα τα όσα λένε για άλλα κίνητρα δεν ισχύουν. Η δίκη θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση. Το να επισπεύσουμε την δίκη χωρίς να έχει γίνει σωστή ανάκριση δε θα το δεχθούμε. Υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των πλημμελημάτων αλλά τον εξαλείφει η αποκάλυψη της μιας και μοναδικής αλήθειας».
Εξήγε πως έχουμε 33 πρόσωπα που διώκονται για κακουργήματα, 3 πρόσωπα για πλημμελήματα και 7 πρόσωπα για το «μπάζωμα» καθώς και συμπληρωματικές κατηγορίες που προέκυψαν στην ανάκριση. «Αν αυτές δεν είχαν ασκηθεί δε θα μιλούσαμε τότε για προχειρότητα και για ακόμη μια προσπάθεια συγκάλυψης;», διερωτήθηκε.
Εκτίμησε δε πως υπάρχει και ένα επόμενο κομμάτι κατηγοριών που αφορά τα στελέχη του εμπλεκόμενου υπουργείου, τα υπηρεσιακά στελέχη, τονίζοντας πως «εκεί θα κλείσει ο κύκλος της ανάκρισης και μετά θα πάει η δικογραφία στη Βουλή.»
Χαριτόπουλος: Μέσα σε δύο μήνες δόθηκε εντολή να καταστραφούν τα βιολογικά στοιχεία των θυμάτων
«Υπάρχουν εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της ποινικής δικογραφίας. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ακόμα να κλείσει. Κάθε φορά ανακύπτουν καινούργια ζητήματα. Υπάρχει μέλημα όλων των εμπλεκομένων να βρουν στοιχεία και να εισφέρουν στην ποινική δικογραφία. Ότι όμως ανακύπτει εξετάζοντας την δικογραφία σε βάθος, είτε από ερωτήματα και φτάσαμε σήμερα σχεδόν δυο χρόνια μετά το δυστύχημα και υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά για τα οποία πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις με σκοπό να φτάσουμε στην απόδοση των πραγματικών ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Χαριτόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας Καραγεωργίου που επίσης έχασαν το παιδί τους στα Τέμπη.
«Θεωρώ με βάση τα τελευταία δημοσιεύματα πως είναι αυτονόητο πως εκκρεμεί η λήψη του βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αν είχε εξεταστεί απ’ την αρχή θα είχε λύσει απορίες για το φορτίο και για τον τρόπο που επήλθε θάνατος και τραυματισμός των θυμάτων κλπ», είπε.
Επεσήμανε ότι αυτό είναι κομβικό σημείο. « Αν είχε κλείσει η δικογραφία ; Τί θα γινόταν; Το γιατί ανέκυψε είναι άλλο θέμα. Αλλά ζητούμενο είναι ότι εκκρεμεί. Σε συνέχεια νέων δημοσιευμάτων έχουμε τα ηχητικά. Του 112 και αυτά που έχουν να κάνουν με την κατάσχεση του σέρβερ από τον εφέτη ανακριτή το οποίο θα απέδιδε και θα αποδείκνυε τις συνομιλίες του σταθμού Λάρισας με όλους τους σταθμούς. Αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και δε θα έπρεπε να έχει κλείσει η δικογραφία». είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στην πρόκληση της πυρκαγιάς καθώς όπως είπε έχει γίνει πολύς λόγος αλλά ουσιαστική απάντηση για τα αίτια δεν έχει δοθεί.
Επεσήμανε πως αναμένεται η έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ που δεν έχει έρθει ακόμη. Επίσης τόνισε ότι η έλλειψη προσκόμισης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου με όλους τους φορείς. Από τη ΡΑΣ και αν υπάρχει και τυχόν εμπλοκή και της ΕΡΑ. «Αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να υπάρχουν απ’ την αρχή στη δικογραφία. Και έχουν αρνηθεί να τα δώσουν μέχρι και πρόσφατα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο Χαριτόπουλος δεν έχουν δοθεί επίσης απαντήσεις για την πυρασφάλεια των βαγονιών. Ήδη μιλάμε για πάρα πολλά ζητήματα και υπάρχουν κι άλλα. Δεν μπορεί να είναι όλα αναπάντητα και να κλείσει η δικογραφία. Μόνο αν δοθούν αυτές οι απαντήσεις θα αποδοθούν οι σωστές κατηγορίες .
Δεν είναι το θέμα να πάμε σε μια δική όπου θα είμαστε βορά των κατηγορουμένων και εκείνοι εύκολα θα αποποιηθούν των ευθυνών τους. Οποίοι κι αν είναι αυτοί.
Σχετικά με την ιατροδικαστική διερεύνηση των θυμάτων, υποστήριξε ότι μέσα σε δυο μήνες από το δυστύχημα δόθηκε εντολή να καταστραφούν όλα τα βιολογικά στοιχεία των θυμάτων, με αποτέλεσμα οι γονείς δεν μπορούν να προβούν σε δικές τους διερευνήσεις.
«Σκεφτείτε ότι για ένα απλό τροχαίο κρατάνε δεύτερο φυαλίδια με αίμα για 6 μήνες μην τυχόν και γίνει προσφυγή. Και εδώ σε 2 μήνες καταστράφηκαν όλα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Ξυλουργίδης, δικηγόρος της οικογένειας Πορφυρίδη υποστήριξε ότι σε αυτή την υπόθεση όλοι έχουμε ένα σκοπό: «Να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε και να τους ενημερώσουμε για κάθε βήμα της έρευνας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την πλημμελή έρευνα. Πρέπει να οδηγηθούν αυτοί που πρέπει στη δικαιοσύνη. Παλεύουμε να κλείσει η δικογραφία με μια πληρότητα και όχι με επικοινωνιακή τακτική διεκπεραιωτικά, είπε
Πρέπει όμως να υπάρχουν όροι, θεσμικοί και όροι αυτοσεβασμού, είπε και συμπλήρωσε έχουμε την «Διατήρηση ατόμων σε θέση ευθύνης» μένουν στα υπουργεία όλοι αυτοί που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν μπορούν να αλλοιώσουν. Υπάρχουν άνθρωποι σε κομβικές θέσεις και υπάρχουν υπόνοιες ότι βάζουν εμπόδια στην έρευνα. Είναι μείζον θέμα ηθικής τάξης που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που παραμένουν στις θέσεις τους γιατί αυτό εξυπηρετεί πολλαπλώς την παρουσία τους εκεί.
Ο κ. Ξυλουργίδης επεσήμανε ότι τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα και δίνονται παραπλανητικές απαντήσεις. «Εμείς αυτό για τα βίντεο το γνωρίζουμε από καιρό. Τί ζητήθηκε και τι δόθηκε. Θα δούμε αν συνιστά αυτό πλημμέλεια ή κάτι παραπάνω. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Επίσης το ζήτημα της προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι πρόωρο αυτό: δεν θέλει κανείς να φύγει από το στάδιο της διερεύνησης στη χώρα μας. Ούτε δικονομικά γίνεται αυτό. Δε θέλουμε να κλείσει βεβιασμένα και γραφειοκρατικά μια διαδικασία», κατέληξε.
Κώστας Λακαφώσης: Σε αυτή την υπόθεση έκανα ένα λάθος, να εμπιστευτώ το ελληνικό κράτος
Ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης επεσήμανε: «βρέθηκα κάποια στιγμή στο «κουλούρι» και βρήκαμε ένα κομμάτι από κομμένο αλουμίνιο στο μέρος του κυλικείου. Είδα μπροστά μου κάτι που το αναγνώρισα. Ήταν ανθρώπινο υπόλειμμα. Το παρέδωσα στις αρχές και δεν είπα κάτι για αυτό. Και αφελής πίστεψα ότι οι αρχές θα κάνουν κάτι για αυτό και θα βρουν κι άλλα. Πέρασε όλο το καλοκαίρι δεν μάθαμε τίποτα και τελικά κάποια στιγμή μάθαμε μέσα από τη δικογραφία ότι το ανθρώπινο υπόλειμμα ήταν ένα κομμάτι του επιβάτης που ήταν από το Μπανγκλαντές και έχασε τη ζωή του στο πίσω μέρος του κυλικείου. Οι συγγενείς του δεν ενημερώθηκαν καν για το δεύτερο σκέλος της ανεύρεσης. Ούτε ο δικηγορος τους. Προφανώς στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας έχουν κρατήσει «ενθύμιο» ένα κομμάτι αυτού του ανθρώπου. Λυπάμαι για την εμπιστοσύνη που έδειξα».
Να κλείσει η δικογραφία
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει και το «αντίπαλο δέος», εκείνοι δηλαδή οι συγγενείς των θυμάτων που δεν επιθυμούν την περεταίρω επιμήκυνση του σταδίου της ανάκρισης, αντιθέτως, ζητούν το άμεσο προσδιορισμό της δίκης στο ακροατήριο, αφού ήδη πλησιάζουν 2 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα
- Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε νέες ισραηλινές επιδρομές
- Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 273 εκατ. ευρώ ανακοινώνει η Βρετανία
- Γαλλία: Θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών