Οι ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού και πώς θα περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωσή τους
Θερμοσίφωνας, φούρνος, πλυντήριο και ψυγείο είναι από τις συσκευές του σπιτιού που καταλώνουν την περισσότερη ενέργεια.
Την περίοδο του χειμώνα απολαμβάνουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας και αυτό είναι κάτι που… βγαίνει προς τα έξω, δηλαδή στον λογαριασμό του ρεύματος ο οποίος φτάνει κάθε μήνα στην πόρτα μας. Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο στον συνήθη ύποπτο, δηλαδή το κλιματιστικό, το οποίο μπορεί να αποτελεί βασική πηγή θέρμανσης για κάποια σπίτια, αλλά και σε άλλες συσκευές που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, συσκευές που μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, όμως, ενισχύουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό μας.
Και επειδή, προφανώς, δεν μπορούμε να βγάλουμε τον θερμοσίφωνα ή τον φούρνο από την καθημερινότητά μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ενεργοβόρες συσκευές που… φουσκώνουν τον λογαριασμό μας, ώστε να αναζητήσουμε τρόπους για να περιορίσουμε την άσκοπη κατανάλωση τους και συνεπώς, το ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε στον πάροχο του ρεύματος. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τις πέντε οικιακές συσκευές που πρέπει να έχουμε στον νου μας, για να πετύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.
#1 Θερμοσίφωνας
Αναμφίβολα, είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές, ειδικότερα αν δεν είναι καινούργια ή δεν έχει περάσει από την απαραίτητη διαδικασία συντήρησης, καθώς τότε αυξάνει την κατανάλωση από 30% έως 40% . Αυτό σημαίνει πως δεν ξεχνάμε ποτέ τον θερμοσίφωνα ανοιχτό, ενώ δεν τον αφήνουμε να «καίει» για περισσότερη ώρα από αυτή που χρειάζεται, για να ζεστάνει το νερό μας.
#2 Φούρνος
Προφανώς δεν γίνεται να περιορίσουμε το μαγείρεμα στο σπίτι, ωστόσο, υπάρχει τρόπος να μαγειρεύουμε πιο έξυπνα, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι. Συνεπώς, κλείνουμε τον φούρνο 10 με 15 λεπτά νωρίτερα από ό,τι συνήθως και αφήνουμε τη θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί στον θάλαμο να ετοιμάσει το φαγητό μας, χρησιμοποιούμε πιο συχνά τη χύτρα ταχύτητας και κυρίως, δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνο, ενόσω μαγειρεύεται το φαγητό μας, διότι χάνεται η θερμότητα.
#3 Πλυντήριο
Το πλυντήριο ρούχων είναι μία συσκευή που «καίει» πολύ, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε ένα σπίτι που κατοικείται από μία πολυμελή οικογένεια. Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση; Επιλέγοντας να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες, πχ. στους 30°C, ώστε το πλυντήριο να μην σπαταλά ενέργεια για να φέρει το νερό σε μία υψηλή θερμοκρασία.
#4 Ψυγείο
Το ψυγείο δουλεύει 24 ώρες τη μέρα και ανάλογα με το μέγεθος και την κατασκευή του, μπορεί να αποτελεί ένα πάγιο έξοδο του νοικοκυριού, το οποίο κυμαίνεται από 16 έως και 60 ευρώ τον μήνα. Πώς θα περιορίσουμε την κατανάλωσή του; Επενδύοντας σε μία ενεργειακά αποδοτική συσκευή, τοποθετώντας την μακριά από τις συσκευές που παράγουν θερμότητα ή από κάποιο σημείο στο οποίο μπορεί να το βλέπει ο ήλιος.
#5 Σίδερο, αερόθερμο, σεσουάρ, εργαλεία styling
Μικρές ηλεκτρικές συσκευές, όπως το σίδερο ρούχων ή το πιστολάκι μαλλιών, δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες, όμως, τις κάνουμε εμείς, επειδή δεν τις χρησιμοποιούμε υπεύθυνα. Και ο αλάνθαστος κανόνας για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, είναι να τις χρησιμοποιούμε για τον χρόνο που τις χρειαζόμαστε, επιλέγοντας πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, πριν επενδύσουμε σε μία νέα μικρή συσκευή, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για την ενέργεια που καταναλώνει, καθώς δεν απαιτούν όλες την ίδια.
Από τον θερμοσίφωνα και τον φούρνο έως το ψυγείο και το σίδερο, η χρήση που κάνουμε σε μία συσκευή είναι αυτή που μπορεί να το κόστος, ειδικότερα όταν δεν γίνεται με μέτρο. Γνωρίζοντας ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και ακολουθώντας πρακτικές εξοικονόμησης, μπορούμε να μειώσουμε τον λογαριασμό του ρεύματος χωρίς να στερηθούμε τις ανέσεις που μας προσφέρουν όλες αυτές οι συσκευές.
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να’χεις
- Φούσκωμα μετά το φαγητό, αυτή η γιορτινή μάστιγα
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό