Ε.Δ.Ε.Υ.Α.: Μεταρρύθμιση ή Απορρύθμιση;
Το πλαίσιο των αιτημάτων και θέσεων της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης όπως προέκυψαν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Με έντονο προβληματισμό αλλά και μηνύματα ενότητας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η έκτακτη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης), με επίκεντρο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταρρύθμιση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταρρύθμιση ή Απορρύθμιση;», η συνέλευση έθεσε επί τάπητος το μέλλον της διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις λανθασμένων πολιτικών.
Κεντρικά σημεία της συζήτησης
- Οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το κρίσιμο ζήτημα της σπατάλης νερού, η οποία εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην άρδευση (85% της συνολικής κατανάλωσης). Αντίθετα, «στοχεύει» στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα.
- Η κλιματική αλλαγή εντείνει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, επιστημονικές μελέτες και επαρκή χρηματοδότηση. Ωστόσο, διοικητικές ρυθμίσεις όπως οι αναγκαστικές συνενώσεις, χωρίς τεκμηρίωση, δεν αποτελούν λύση.
- Τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. αποδίδονται στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» και στην ενεργειακή κρίση, η οποία έχει εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας. Παράλληλα, η υποστελέχωση αποτελεί χρόνιο ζήτημα, συνδεόμενο με μνημονιακές πολιτικές.
- Πριν από κάθε μεταρρύθμιση, απαιτείται πλήρης αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και αξιοποίηση μελετών από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς. Η έλλειψη τεκμηριωμένου πλαισίου υπονομεύει την όποια προσπάθεια βελτίωσης.
- Η άποψη και κυρίως οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εν προκειμένω του Κλάδου Υδάτων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από τον σχεδιασμό οποιασδήποτε μεταρρύθμισης, με δεδομένο μάλιστα ότι η ΡΑΑΕΥ θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον ν. 5037/2023 με σκοπό όχι απλώς να εποπτεύει και να ρυθμίζει τον κλάδο υδάτων , αλλά και να καταθέτει προτάσεις αναδιοργάνωσής του προτείνοντας χρήσιμα εργαλεία όπως η διαδημοτική συνεργασία.
- Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στις αναγκαστικές συνενώσεις Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμων, τις οποίες χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και μη λειτουργικές. Αντίθετα, εθελοντικές συνενώσεις υπό όρους μπορούν να συμβάλουν θετικά, ενισχύοντας τη συνεργασία.
Τα αιτήματα
Η Γενική Συνέλευση έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η άμεση εκταμίευση των 250 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενεργειακών χρεών, ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις Δ.Ε.Υ.Α. και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την Πολιτεία. Παράλληλα, διαμήνυσε την ετοιμότητά της για κινητοποιήσεις, εφόσον τα αιτήματά της αγνοηθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις