Οργισμένοι με το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στην Ουκρανία οι Ρεπουμπλικάνοι
Δυσαρέσκεια Τραμπ και οι πρώτες αντιδράσεις για το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στην Ουκρανία
Το προφανές πράσινο φως του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ορισμένους από τους κύκλους του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει, αλλά κέρδισε τις εκλογές αφού υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο – και αρκετοί κοντινοί του άνθρωποι έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση «επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με το BBC.
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έγραψε στο Twitter ότι ο πρόεδρος προσπαθούσε «να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» πριν αναλάβει ο πατέρας του τα καθήκοντά του.
Η απόφαση του Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και μπορεί να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανακοίνωση – «οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».
Το στρατόπεδο του Τραμπ δεν είναι ευχαριστημένο
Ο Τραμπ κέρδισε στις 5 Νοεμβρίου και πρόκειται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για δεύτερη θητεία από τις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Ο Τραμπ έχει κάνει εκστρατεία με την υπόσχεσή του να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους και αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να βελτιώσει τη ζωή των Αμερικανών.
Είπε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εντός 24 ωρών, χωρίς να αναφέρει πώς.
Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Τραμπ πάντα έβλεπε τον εαυτό του ως διαπραγματευτή και δεν θα ήθελε ο Μπάιντεν να λάβει τέτοια εύσημα.
Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ήταν από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους που απάντησαν.
«Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές», είπε.
Παράλληλα, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μία σθεναρή υποστηρίκτρια του του Τραμπ καταδίκασε επίσης τον Μπάιντεν. «Ο αμερικανικός λαός έδωσε εντολή στις 5 Νοεμβρίου ενάντια σε αυτές τις ακριβές αμερικανικές αποφάσεις και ΔΕΝ θέλει να χρηματοδοτήσει ή να πολεμήσει σε ξένους πολέμους. Θέλουμε να διορθώσουμε τα δικά μας προβλήματα», έγραψε στο X.
Ακολούθως, ο γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι έγραψε στο X ότι «οι Φιλελεύθεροι αγαπούν τον πόλεμο» και «Ο πόλεμος διευκολύνει μία μεγαλύτερη κυβέρνηση», μια θέση που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ο πολυδισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει ενταχθεί στο στενό περιβάλλον του Τραμπ.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία – το 62% είπε σε δημοσκόπηση της Pew Research ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ευθύνη να στηρίξουν τη χώρα ενάντια στη Ρωσία.
Όμως ο Μπάιντεν σχεδιάζει να δαπανήσει όλα τα χρήματα που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο μέχρι την παράδοση του Ιανουαρίου.
Το αν αυτό περιλαμβάνει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία μένει να φανεί όπως και η απόφαση του Τραμπ να συνεχίσει τις πολιτικές του ή να τις αντιστρέψει.
Σιγή ιχθύος από τον Πούτιν
Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επιτεθεί ρητά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προειδοποιώντας με αντίποινα για κάθε στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους στην Ουκρανία την οποία εκλαμβάνει ως άμεση εμπλοκή.
Ο εκπρόσωπός του δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο για να επιτεθεί στο έδαφός μας θα αντιπροσώπευε την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους σε εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας, καθώς και μια ριζική αλλαγή στην ουσία και τη φύση της σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Το υπουργείο είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση του πολέμου και θα πυροδοτήσει «μια επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.
Κατά καιρούς, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.
Λίγοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς, σύμφωνα με το δόγμα αμοιβαίας καταστροφής που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν δημιουργήθηκαν πυρηνικά οπλοστάσια, ο Πούτιν γνωρίζει ότι η χρήση τους θα έφερνε ανείπωτα δεινά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων.
Αλλά ο Ρώσος ηγέτης έχει, επίσης, πλήρη επίγνωση του μεγέθους της απειλής των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύεται η Ουκρανία από τη Δύση.
Η Ουκρανία έχει ATACMS, καθώς και πυραύλους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας Storm Shadow παρόμοιας εμβέλειας εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά δεν έχει επιτραπεί η χρήση τους εντός της Ρωσίας.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να άρουν τους περιορισμούς προς την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν είναι απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία και ένα μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ να μην στείλει άλλα.
Έρχεται αφότου η Ουκρανία υπέστη ένα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.
Αμέσως μετά απόφαση Μπάιντεν η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Οδησσό, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 47.
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»
- Κίεβο: O Ζελένσκι συζήτησε με Μακρόν, Σολτς και ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ουκρανίας
- Wall Street: Ξεπούλημα μετά τις ανακοινώσεις της Fed – Δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση