Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι θα έχει σήμερα στο Λονδίνο – όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» – ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά από τη ΝΔ και των βολών που εξαπέλυσε ο τελευταίος κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Το διήμερο ταξίδι του Γεραπετρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα είχε, μέχρι σήμερα, κρατηθεί μυστικό – σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο έλληνας υπουργός, με την ιδιότητα του «αρχιδιαπραγματευτή» της κυβέρνησης στις συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, θα θίξει κατά τις επαφές του στο Λονδίνο και το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει ο Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του το απόγευμα της Τρίτης, όταν θα περάσει το κατώφλι της Κινγκ Τσαρλς Στριτ, του δρόμου που στεγάζει το Φόρεϊν Οφις, θα βρεθεί το Κυπριακό. Ο ρόλος της Βρετανίας – μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις – θεωρείται κομβικός, εν όψει και της πενταμερούς άτυπης διάσκεψης υπό τα Ηνωμένα Εθνη που τοποθετείται στις αρχές του 2025. Τον περασμένο Ιούλιο, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις βρετανικές εκλογές, ο Λάμι είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ότι η κυβέρνηση των Εργατικών «θα παραμείνει προσηλωμένη σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό σύστημα στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ», προαναγγέλλοντας ότι το Λονδίνο «θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο» ώστε να τερματιστεί «αυτή η σύγκρουση που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια».

Στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης θα τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, 10 ημέρες μετά το τετ-α-τετ του Γεραπετρίτη με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Λάμι είχε υποδεχθεί στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου. Το 2018, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε καταφερθεί με δριμύτητα εναντίον του τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τον «δικτάτορα και τύραννο». Τώρα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει: μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν, δήλωσε ότι η Βρετανία και η Τουρκία «έχουν μια άρρηκτη σχέση» και δεσμεύθηκε να οικοδομήσει «επιχειρηματικές ευκαιρίες» για τις δύο χώρες.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προεκλογικά στα «ΝΕΑ» ο Λάμι – σκιώδης ΥΠΕΞ τότε – είχε τονίσει ότι οι ελληνοβρετανικές σχέσεις «έχουν για εμένα ιδιαίτερη βαρύτητα», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα σας, την οποία γνωρίζω πάρα πολύ καλά, με ενδιαφέρει πολύ».

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Σύμφωνα με βρετανική πηγή, στο μενού της συνάντησης των δύο υπουργών περιλαμβάνεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς: από το εμπόριο, τη ναυτιλία και την άμυνα, έως την εκπαίδευση, την έρευνα και καινοτομία και τον τουρισμό. Θα αναζητηθούν, επίσης, νέες ευκαιρίες για επενδύσεις. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Στις αρχές του Ιουλίου ο Λάμι, ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ», είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία για τα Γλυπτά».

Πρόσθεσε όμως ότι γνωρίζει πως διεξάγονται συζητήσεις με το Μουσείο, σημειώνοντας ότι «θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους έλληνες συναδέλφους μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο Γεραπετρίτης θα έχει επαφές για το θέμα του επαναπατρισμού των αριστουργημάτων του Φειδία. Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν βρίσκονται «σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Εν τω μεταξύ, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στο τέλος του μήνα, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς η Αθήνα αναμένει από την Ντάουνινγκ Στριτ να απαντήσει στο αίτημα για συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ