Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τη ΝΔ επισφραγίζεται αύριο το απόγευμα με την (τυπική) συνεδρίαση της πενταμελούς Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Ηδη όμως η σκέψη των γαλάζιων στελεχών – και όχι μόνο εκείνων, αφού τις εξελίξεις αναλύουν πρόσωπα και κόμματα τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος – είναι στην επόμενη ημέρα της κυβερνητικής παράταξης και του ευρύτερου τοπίου στην (ενισχυμένη μετά από τις ευρωεκλογές) πέραν της ΝΔ Δεξιά.

Πρακτικά για τη ΝΔ η άμεση επίπτωση της διαγραφής Σαμαρά έπειτα από τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι (τις νέες βολές που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο πρώην πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής») είναι ότι μένει με 155 βουλευτές – ατύπως με 156 καθώς παραμένει η στήριξη του διαγραφέντος από την ΚΟ αλλά όχι από τη ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη. Επί της ουσίας όλα ξεκινούν τώρα, δεν τελειώνουν. Οι εξελίξεις διαμορφώνονται από αποφάσεις, συμπεριφορές και κινήσεις σε τέσσερα διαφορετικά πεδία:

  • Πρώτον, στο Μαξίμου: ο Μητσοτάκης και οι επιτελείς του επιχειρούν να σηκώσουν τείχος σε οτιδήποτε υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα και ταυτόχρονα επιχειρούν να τραβήξουν φρένο σε συζητήσεις (για τα εθνικά, το Μεταναστευτικό, τον δικαιωματισμό κ.λπ.) που μπορεί να λειτουργούν ως «σημαία ευκαιρίας», όπως λένε, από σχηματισμούς στα δεξιότερα της ΝΔ. «Οσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, να το ξεχάσουν» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.
  • Δεύτερον, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει «παρών» και παίρνει τον χρόνο του για τα επόμενα βήματα, ταξιδεύοντας χθες το μεσημέρι για τις ΗΠΑ από όπου θα επιστρέψει στο τέλος της εβδομάδας. «Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία» είπε ο ίδιος. «Δεν αποκλείω τίποτα» για το μέλλον του Σαμαρά, πρόσθεσε (Mega) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας, δίνοντας… μηδενική πιθανότητα ο μεσσήνιος πολιτικός να μείνει σιωπηλός ή αμέτοχος.
  • Τρίτον, η προσοχή επικεντρώνεται στον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: η στάση του απέναντι στη διαγραφή Σαμαρά αποκτά ειδικό βάρος για τη διαμόρφωση του εσωκομματικού τοπίου.
  • Τέταρτον, τις διεργασίες στο παρασκήνιο θα επηρεάσουν η στάση (που θα μετρηθεί προφανώς και δημοσκοπικά) τόσο της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ όσο και των σχηματισμών στα δεξιότερα της ΝΔ. Ενδεικτικά, η Αφροδίτη Λατινοπούλου έσπευσε σε άμεση υποστήριξη του Σαμαρά και «πυρά» στη ΝΔ του Μητσοτάκη, με την ίδια άλλωστε να έχει ενσωματώσει στη Φωνή Λογικής γαλάζια στελέχη – των ημερών Σαμαρά μάλιστα.

Βραχυκύκλωμα στην ΚΟ

Ολα αυτά καθορίζουν το εν εξελίξει πια νέο μοίρασμα της δεξιάς τράπουλας. Η ανάγνωση του κλίματος στη ΝΔ καθώς και στα δεξιότερα δεν είναι κοινή. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις… βραχυκυκλώνουν προσώρας την ΚΟ και μοιραία φέρνουν σε πιο δύσκολη θέση τα στελέχη που ανήκουν στον κύκλο των στενών συνομιλητών ή πολιτικών φίλων του Σαμαρά. «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας» υποστήριζαν πηγές του Μαξίμου. Πράγματι, στις πρώτες ώρες μετά τη διαγραφή, έως και χθες, δεν καταγραφόταν κινητικότητα από βουλευτές της επιρροής Σαμαρά – o Μίλτος Χρυσομάλλης θεωρείται τακτικότερος συνομιλητής του, στο ευρύτερο σαμαρικό περιβάλλον ανήκουν επίσης οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης κ.ά. Στελέχη που είναι κοντά στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχει στενέψει ο κύκλος των «σαμαρικών», παραπέμποντας σε στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί, ακόμα και αν κάποια εξακολουθούν να ανταλλάσσουν απόψεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί και χαρακτήρισε «ηγετική» κίνηση του Μητσοτάκη τη διαγραφή Σαμαρά, ο πρώην εξ απορρήτων του Σαμαρά και του Μητσοτάκη στο Μαξίμου, Σταύρος Παπασταύρου, ο πολιτικά αυτοτελής πλέον ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός κ.ά.

Από την άλλη, συνεργάτες του Σαμαρά στέκονται στο κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, καταγράφοντας μηνύματα πλήρους υποστήριξης στον πρώην πρωθυπουργό. Πράγματι, υπήρξαν άμεσες… εκφράσεις οργής από γαλάζια στελέχη το Σάββατο – η Σοφία Κοκκίνη που είναι τοπικό στέλεχος ζήτησε από τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα να τη διαγράψει από το αρχείο μελών του κόμματος, ο Νικόλαος Γιάννος, πρώην μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ζήτησε να διαγραφεί από τις λίστες της ΟΝΝΕΔ κ.ο.κ.

Οι εκ δεξιών πιέσεις

Είναι σαφές ότι στο φόντο της εκτίμησης αρκετών στο παρασκήνιο ότι ο Σαμαράς θέλει να κατοχυρώσει τον ρόλο της ηγετικής φωνής στο πατριωτικό – δεξιό μέτωπο, το Μαξίμου θα προσπαθεί διαρκώς να περιορίσει τις εκ δεξιών πιέσεις. Ενδεικτικές οι αποστροφές πρωθυπουργικών συνεργατών ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν» και ότι «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ