Ουκρανία: Η Μπέρμποκ απειλεί την Κίνα με κυρώσεις εάν επιβεβαιωθεί η παράδοση drones στη Ρωσία
Κάνουμε «σαφές» σε ό,τι αφορά «την κινεζική βοήθεια με drones» στη Ρωσία πως ξεπερνά τα εσκαμμένα, «πρέπει να έχει και θα έχει συνέπειες», προειδοποίησε η Αναλένα Μπέρμποκ.
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η παράδοση κινεζικών drones στη Ρωσία προς χρήση στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει «συνέπειες» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, απείλησε χθες Δευτέρα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Emilie Madi).
«Αποφασίσαμε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» και «κάνουμε επίσης σαφές» σε ό,τι αφορά «την κινεζική βοήθεια με drones» πως ξεπερνά τα εσκαμμένα, «πρέπει να έχει και θα έχει συνέπειες», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χθες στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Οι 27 δεν έλαβαν καμιά απόφαση όσον αφορά την Κίνα προς το παρόν
Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πάντως προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε βιασύνης για το ζήτημα, τονίζοντας πως οι πληροφορίες περί κινεζικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που παραδίδονται προς χρήση από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία μένουν ακόμη να επαληθευτούν.
Η ΕΕ έχει στη διάθεσή της πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες που κάνουν λόγο περί ύπαρξης εργοστασίου στην Κίνα το οποίο παράγει drones που κατόπιν παραδίδονται στη Ρωσία, ανέφερε την Παρασκευή ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τις δικές μου υπηρεσίες», τόνισε χθες ο κ. Μπορέλ, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο. «Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζω την αξιοπιστία της», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι 27 δεν έλαβαν καμιά απόφαση όσον αφορά την Κίνα προς το παρόν, συμπλήρωσε.
Ωστόσο, μόλις η ΕΕ έχει επιβεβαίωση «θ’ αντιδράσουμε», είπε την Παρασκευή ο ευρωπαίος αξιωματούχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που κατηγορείται ότι παραδίδει drones και πυραύλους στη Ρωσία.
«Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα στην Κίνα» προειδοποιώντας την «εναντίον κάθε κλιμάκωσης» στη σύρραξη, είπε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Δισταγμοί
Οι 27 διστάζουν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στην Κίνα καθώς αρκετές χώρες μέλη, ιδίως η Γερμανία, ανησυχούν για τα δυνητικά εμπορικά αντίποινα του Πεκίνου, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επισείει την απειλή των επιπρόσθετων, τιμωρητικών τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών.
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε τη 18η Οκτωβρίου την επιβολή κυρώσεων σε βάρος δυο κινεζικών εταιρειών τις οποίες συνέδεσε με την παραγωγή drones που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αφορούν τρεις επιχειρήσεις, δύο στην Κίνα και μια στη Ρωσία, κι έναν ρώσο υπήκοο, που φέρονται να ενεπλάκησαν στην ανάπτυξη και στην κατασκευή drone εφόρμησης μακράς εμβέλειας.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις