Τουρισμός: Οι υποδομές, η αχίλλειος πτέρνα του – Νέα πυρά για το Airbnb
«Αγκάθι» για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν οι υποδομές - Τι προβλέπεται για το 2025
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Με τις κρατήσεις να δείχνουν σαφή προτίμηση σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ο τουρισμός προετοιμάζεται για ακόμα μία δυναμική χρονιά.
Η ταξιδιωτική πλατφόρμα Urlaubsguru κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς για οργανωμένες διακοπές το 2025, μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Πορτογαλία.
Όμως, μεγάλα «αγκάθια» για τον τουρισμό παραμένουν οι γερασμένες υποδομές και η έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Αρκετά ελληνικά νησιά αδυνατούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων επισκεπτών λόγω μεγάλων ελλείψεων στις υποδομές.
Τουρισμός και ελλείψεις σε υποδομές
Στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia παρουσία του προέδρου της Π.Ο.Ξ. Γιάννη Χατζή και του προέδρου του ΕΟΤ Ανδρέα Φιορεντίνου, υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις στον κλάδο, αλλά και για μια σειρά από θέματα εργασιακά, φόρων, έλλειψης προσωπικού, απουσίας στρατηγικού προγραμματισμού, βραχυχρόνιας μίσθωσης, κ.α.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής εξέφρασε έντονα τις ανησυχίες του για την αύξηση του κόστους του ελληνικού πακέτου και της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ χαρακτήρισε την έλλειψη υποδομών στον τουρισμό τεράστιο πρόβλημα, που αποδεικνύεται και από εικόνες συνωστισμού που έχουν βγει προς τα έξω και επηρεάζουν όλους τους προορισμούς. Τόνισε δε ότι η ΠΟΞ θα συνεχίσει να διεκδικεί για το καλό του κλάδου και της εθνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, ζήτησε την εκπόνηση στρατηγικής 10ετίας για τον ελληνικό Τουρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης την προώθηση συγκεκριμένων προορισμών, με προβολή και προώθηση σε συγκεκριμένες αγορές.
Ακόμη πρότεινε την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, διερωτώμενος ωστόσο «που θα βρούμε εργαζόμενους», ομοίως δε αναρωτήθηκε για τους φόρους που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επεσήμανε δε μια διαφορά μεγαλύτερη του 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ των φόρων που η κυβέρνηση λέει ότι καταβάλλει η βραχυχρόνια και των ποσών που αναφέρει η ΑΑΔΕ και οι ψηφιακές πλατφόρμες.
Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «μας μετράνε σαν μεγέθη, αλλά με τις πολιτικές που ακολουθούνται, θα βρεθούμε εκτός…»υπογραμμίζοντας ότι «ο τουρισμός πρέπει να ανέβει στην κυβερνητική ατζέντα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των υποδομών, η διαχείριση της αυξημένης επισκεψιμότητας και η διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις