Παραβατικότητα ανηλίκων: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία – Σε τέσσερα βήματα οι αναφορές
Όσοι πολίτες θέλουν να αναφέρουν παραβατικότητα ανηλίκων μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία είτε μέσω του Gov.gr είτε μέσω της εφαρμογής «Safe Youth» για κινητές συσκευές
Διαθέσιμη μέσω του Gov.gr είναι από σήμερα, 20 Νοεμβρίου, η υπηρεσία για αναφορές περιστατικών παραβατικότητας από ή εις βάρος ανηλίκων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να αναφέρουν εύκολα και με ασφάλεια παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων
Η νέα υπηρεσία είναι σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες και την ευαισθησία που απαιτούνται σε θέματα ανηλίκων και δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες, ενήλικους και ανήλικους, να αναφέρουν εύκολα και με ασφάλεια περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς που αφορούν ανήλικα άτομα, είτε ως θύματα είτε ως θύτες.
Οι πολίτες εισέρχονται στην υπηρεσία, είτε απευθείας μέσω του Gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Καταγγελίες», είτε μέσω συνδέσμου που υπάρχει στην εφαρμογή «Safe Youth» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κινητές συσκευές.
Παραβατικότητα ανηλίκων: Η διαδικασία
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που θέλουν να αναφέρουν κάποια παραβατικότητα ανηλίκων ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:
- Εισέρχονται χωρίς αυθεντικοποίηση στην υπηρεσία του gov.gr,
- δηλώνουν αν είναι ανήλικοι ή ενήλικοι,
- καταχωρούν νούμερο κινητού τηλεφώνου ή email και το επιβεβαιώνουν με χρήση κωδικού OTP,
- συμπληρώνουν τα σχετικά πεδία και περιγράφουν στον βαθμό που οι ίδιοι νιώθουν ασφαλείς πληροφορίες και στοιχεία ενός περιστατικού, όπως τον χρόνο, τον τρόπο, τη συχνότητα και τα εμπλεκόμενα άτομα.
Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών από την αρμόδια Υπηρεσία Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του χρήστη κοινοποιούνται στην αρμόδια Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Επίσης οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν συγκεκριμένο χρόνο ή εναλλακτικό μέσο επικοινωνίας για την αναφορά του περιστατικού.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εφαρμογής «Safe Youth», οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ειδικά προσαρμοσμένο ενημερωτικό υλικό για την ασφάλεια παιδιών και εφήβων καθώς και σε emergency button.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- ΠΑΣΟΚ: Ο προϋπολογισμός δεν απαντά στις συλλογικές ανάγκες της κοινωνίας
- COP29: «Νεκρός» ο στόχος των 1,5 βαθμών για το κλίμα
- Η Γκούσιν καλεσμένη της ΔΟΕ σε σεμινάριο στη Λοζάννη
- Παγκράτι: Αυτά είναι τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γιάφκα
- Πρίγκιπας Χάρι: Έκανε τατουάζ για να προωθήσει τους Aγώνες Invictus
- Ρωσία: Ένας 7χρονος δέχθηκε επαγγελματική πρόταση από εταιρεία IT – «Είναι κάτι σαν τον Μότσαρτ»