Η κλιματική αλλαγή ίσως βλάπτει σοβαρά και τα μάτια
Η αύξηση των επιπέδων των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας συνδέεται με διπλασιασμό των επισκέψεων σε γιατρό για ενοχλήσεις στα μάτια, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Όταν τα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χτυπούν «κόκκινο», οι επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους τουλάχιστον διπλασιάζoνται, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Ιατρικό Campus Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο η οποία δείχνει πιθανή σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και προβλημάτων στα μάτια.
Περιορισμένες μελέτες για τη σύνδεση κλιματικής κρίσης και ματιών
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Opthalmology» είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την υγεία των ανθρώπινων ματιών.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της ανθρωπότητας» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Τζένιφερ Πατνάικ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και προσέθεσε ότι «υπάρχουν ωστόσο περιορισμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συνδέεται με την κλιματική κρίση στην υγεία των οφθαλμών».
ΡΜ και οφθαλμικές αλλεργίες
Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κάθριν Τζέιμς η οποία διευθύνει το πρόγραμμα για το Κλίμα και την Ανθρώπινη Υγεία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των ερεθισμών των οφθαλμών και των επισκέψεων σε οφθαλμιάτρους εξαιτίας οφθαλμικών αλλεργιών με τα ημερήσια επίπεδα μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας (ΡΜ) στην περιοχή του Ντένβερ.
2,2 φορές περισσότερες επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους
Συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις ΡΜ με διάμετρο 10 μικρομέτρων ή μικρότερη και 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερη. Ανακάλυψαν ότι στην περιοχή του Ντένβερ έγιναν 144.313 επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους για ενοχλήσεις και αλλεργίες στα μάτια κατά την περίοδο της μελέτης, οπότε τα ΡΜ ήταν υψηλά. Ο αριθμός αυτός ήταν 2,2 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο, όταν τα επίπεδα ΡΜ10 δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους αυξάνονταν όσο αυξάνονταν οι ημερήσιες συγκεντρώσεις ΡΜ.
Πολύ συχνή η επιπεφυκίτιδα
Με βάση τα ευρήματα, η επιπεφυκίτιδα ήταν η δεύτερη συχνότερη πάθηση στα μάτια για την οποία οι ασθενείς κατέφευγαν στους γιατρούς την περίοδο της μελέτης, αφορώντας το ένα τρίτο όλων των επισκέψεων.
Να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας έχει αυξηθεί παγκοσμίως και τα ποσοστά εμφάνισής της διαφέρουν ανάλογα με τις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές – κοινωνικο-οικονομικοί καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν προταθεί ως παράγοντες για την αύξηση αυτή.
Σύνδεση με πλήθος νόσων
Η δρ Πατνάικ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνεπάγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή συνδέονται με ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας όπως τα μεταδιδόμενα νοσήματα, η νοσηρότητα που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες καθώς και πολλές και διαφορετικές παθήσεις των πνευμόνων, των νεφρών και του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Παράλληλα άλλες χρόνιες νόσοι όπως η άνοια έχουν συνδεθεί με τη θερμοκρασία και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Η έρευνα σχετικά με τις οφθαλμοπάθειες και το κλίμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και έτσι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς το κλίμα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν την υγεία των οφθαλμών».
Προς προληπτικές στρατηγικές και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα
Οι ερευνητές ελπίζουν να «χτίσουν» επάνω στις αρχικές αυτές ανακαλύψεις τους, όπως υπογράμμισε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Μάλικ Καχούκ, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
«Τα νέα ευρήματα ανοίγουν μια πόρτα προς τη βαθύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στην υγεία των οφθαλμών. Εχουμε πλέον περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το ότι τα μικροσωματίδια της ατόσφαιρας δεν επηρεάζουν μόνο την αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία αλλά επιδρούν επίσης άμεσα στην υγεία των οφθαλμών» είπε ο καθηγητής Καχούκ και κατέληξε λέγοντας ότι τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας αφορούν τη διερεύνηση σχετικά με το πώς άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να επιδρούν στα μάτια και σε άλλες περιοχές, εκτός του Κολοράντο.
«Στοχεύουμε έτσι να αναπτύξουμε προληπτικές στρατηγικές καθώς και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία θα είναι ‘κομμένα και ραμμένα’ σε αυτές τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, προστατεύοντας τελικά τους πιο ευάλωτους ασθενείς στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις