Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και χτυπάει τον Τσίπρα
Με αιχμές κατά Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και για τα capital controls, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πολύ σύντομα όλη την ατζέντα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega το πρωί της Τετάρτης ήταν ξεκάθαρος: «Εάν ήμουν στη θέση του Αλέξη δεν θα πήγαινα σε δημοψήφισμα. Τα capital controls και το δημοψήφισμα ήταν πληγή στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Δημοψήφισμα σημαίνει ότι ψηφίζουν οι πολίτες, ο λαός, επομένως πρέπει κάποιος να το σέβεται».
Πριν από λίγες μέρες, σε άλλη τηλεοπτική του παρέμβαση ο κ. Κασσελάκης είχε αναφερθεί στο Μάτι υιοθετώντας κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει σκληροί επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όψιμες απόψεις ή…;
Όλοι γνωρίζουν ότι τα ανωτέρω αποτελούσαν διαχρονικά επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, είτε προέρχονταν από τα δεξιά είτε από το κέντρο. Το ερώτημα είναι αν οι όψιμες απόψεις του κ. Κασσελάκη για το δημοψήφισμα και τα capital controls, αλλά και τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 2015, δημιουργήθηκαν μετά την έξοδό του από την Κουμουνδούρου ή προϋπήρχαν;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει δοθεί και μάλιστα εδώ κι ένα χρόνο. Αναφερόμαστε στα άρθρα του κ. Κασσελάκη εκείνη την περίοδο -το 2015- στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ιδιοκτησίας του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αντώνη Διαματάρη. Σε ένα εξ αυτών ο κ. Κασσελάκης – ο οποίος λίγους μήνες αργότερα τασσόταν υπέρ της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ – έγραφε χαρακτηριστικά:
«Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Όταν τον ακούω να μιλάει, θυμάμαι έναν άλλον πολύ γνωστό τύπο, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, με τη δέσμευση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου για την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι ο προκάτοχός του ήταν πολύ αδύναμος για να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά. Παρομοίως, το κύριο μάντρα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες απέτυχαν να διαπραγματευτούν καλές εμπορικές συμφωνίες…
»…Πολλοί Έλληνες θα ψηφίσουν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο και μόνο επειδή είναι μια φρέσκια και συμπαθητική πολιτική φιγούρα, παρά την δραματική απόκλισή του από προηγούμενες προεκλογικές του υποσχέσεις…»
»…Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική για να εκλεγεί αφού το 90% των πολιτικών που θα μπορούσε να επηρεάσει έχουν ήδη καθοριστεί με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε με την ευρωζώνη. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τραμπ κρίνονταν με βάση παραδοσιακά κριτήρια (πολιτικές προτάσεις, προηγούμενη εμπειρία, δηλώσεις, γκάφες κλπ.), κανένας από τους δύο δεν θα είχε την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί».
Ο Κασσελάκης και τα άρθρα του
Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μοναδικό άρθρο εκείνης της περιόδου, με το οποίο αποκαλυπτόταν πως ο κ. Κασσελάκης ουδεμία σχέση είχε με την Αριστερά. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο Οκτώβριο σειρά άρθρων της περιόδου εκείνης, όπου ο κ. Κασσελάκης έγραφε στον «Εθνικό Κήρυκα» με το ψευδώνυμο «Αριστοτέλης Οικονόμου», εκφράζοντας σκέψεις που μόνο αριστερές ή έστω προοδευτικές δεν τις λες.
Για παράδειγμα είχε προβεί στην εκτίμηση τότε ότι οι απολύσεις 15.000 ατόμων από το δημόσιο το 2012 ήταν μικρός αριθμός. «Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας», είχε γράψει τότε.
Κενό μνήμης
Ο κ. Κασσελάκης ουδέποτε διέψευσε αυτά τα άρθρα, επικαλούμενος όμως «κενό μνήμης» εκείνης της περιόδου. «Δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ήμουν ένα παιδί το οποίο δούλευε σε ένα πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Ήμουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου», ήταν η απάντησή του τότε.
Μετά τη σημερινή του παρουσία στο Mega ο κ. Κασσελάκης απέδειξε ότι η μνήμη του και κυρίως οι πραγματικές απόψεις του για την κυβέρνηση Τσίπρα το 2015, επανήλθαν. Γιατί όπως ακριβώς τότε έγραφε ότι ο Τσίπρας «απέκλινε δραματικά από προηγούμενες προεκλογικές του υποσχέσεις», έτσι ακριβώς και σήμερα ακολουθεί το αφήγημα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου για εκείνη την περίοδο σχετικά με το δημοψήφισμα και τον οικονομικό εκβιασμό της χώρας από τους δανειστές της το καλοκαίρι του 2015.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η σημερινή τοποθέτηση Κασσελάκη, έρχεται μόλις δύο μέρες μετά την ανάρτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί, αναγνωρίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς ως «φυσικό ηγέτη« του χώρου. Είναι εντυπωσιακό από τη στιγμή που οι φήμες ήθελαν τον κ. Αποστολάκη να αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναλαμβάνει «υπαρχηγός» στο νέο κόμμα Κασσελάκη.
Έρχεται επίσης σε μια περίοδο που κάποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στο κόμμα Κασσελάκη, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στο κόμμα την περίοδο του δημοψηφίσματος και δεν διατύπωσαν κάποια αντίρρηση τότε, ούτε έφυγαν το καλοκαίρι του 2015 όταν έγινε η διάσπαση του κόμματος.
Άραγε συμφωνούν με όλα αυτά;
Οι λόγοι
Το τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με το προφανές: Για ποιους λόγους ο κ. Κασσελάκης παίρνει τόσο μεγάλες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας επιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων; Η απλή εξήγηση θα ήταν επειδή έχασε την εξουσία στο κόμμα.
Η πραγματική εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής σκέψης του Στέφανου Κασσελάκη και για να είμαστε ειλικρινείς ουδέποτε τον έκρυψε. Είτε όταν μιλούσε για το κεφάλαιο στον ΣΕΒ, είτε όταν αποκαλούσε «ιερή συμμαχία» το ΝΑΤΟ, είτε όταν έκανε λόγο για «business friendly» κόμμα της Αριστεράς, είτε όταν αναφερόταν σε «ιδεολογίες πουμαρό».
Ο «είμαι ο Στέφανος κι έχω κάτι να σας πω», απαγκιστρωμένος πλέον από κομματικές διαδικασίες και όργανα τραβάει πλέον το δρόμο της δημιουργίας αυτού που ήθελε εξ αρχής; Ενός κόμματος που θα αρχίζει και θα τελειώνει στον ίδιο, ανεξαρτήτως των ψευδαισθήσεων που καλλιεργεί περί της «αδιαμεσολάβητης σχέσης» και της αμεσοδημοκρατίας με τον κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις