Για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» μιλούσε τόσο καιρό η κυβέρνηση και τώρα δέχεται εξ οικείων «βολές», με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να κάνουν λόγο για «Γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το καυστικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, με φόντο την αποπομπή Σαμαρά, ήρθε να συμπληρώσει το «πολεμικό» σκηνικό που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τις τεταμένες σχέσεις Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη.

Και μπορεί η κυβέρνηση να δέχεται επαναλαμβανόμενα «πυρά» από τα δεξιά της και δη από τον πρώην Πρωθυπουργό για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, εντούτοις, η πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα για τα μείζονα εθνικά θέματα θα προέλθει και από το ΠΑΣΟΚ. Οι λόγοι βέβαια θα είναι διαφορετικοί και θα εκκινούν από διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.

Άλλωστε, όπως σημείωναν με νόημα κοινοβουλευτικά στελέχη του κινήματος στο in, ο «πλειστηριασμός υπερπατριωτισμού» που χαρακτηρίζει τη δεξιά πολυκατοικία αφήνει το ΠΑΣΟΚ αδιάφορο. Όσον αφορά την «υπόθεση» Σαμαρά δε, πρόκειται, όπως λένε, για πρόβλημα της ΝΔ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καθρέφτης της ΝΔ».

Έτσι κι αλλιώς, ταύτιση ΠΑΣΟΚ – Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται να υιοθετήσει θέσεις άλλων πολιτικών προσώπων, ούτε να μπει σε λογικές περί «ξεπουλήματος» του Αιγαίου. Στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μιλούν για έναν «ρεαλιστικό πατριωτισμό» που βασίζεται στην «αλήθεια» και σε ό,τι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Ναι στο διάλογο, όχι σε «λευκή επιταγή»

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θετικό στο διάλογο με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα τους είναι αυτό που πέτυχε να υπάρξει πρώτη φορά ουσιώδης διάλογος με την Άγκυρα. Βέβαια, το «ναι στο διάλογο» δεν σημαίνει ότι δίνει «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολλώ δε μάλλον όταν άπαντες έχουν επίγνωση των θέσεων της απέναντι πλευράς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η κριτική που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση είναι συγκεκριμένη με δεδομένα τα προκλητικά «μηνύματα» που εκπέμπει η Άγκυρα, από τις παραβιάσεις στο FIR, το σκηνικό έντασης στην Κάσο, αλλά και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό με την μεθοδική προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού.

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν φαίνεται ρεαλιστική η συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα όπως είναι αυτά της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Έμπειρα στελέχη του κόμματος, με γνώση των εθνικών θεμάτων, τόνιζαν ότι ο διάλογος με την Τουρκία φυσικά και πρέπει να συνεχιστεί χωρίς ωστόσο να εκπέμπονται υπεραισιόδοξα μηνύματα από την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές ασκούσαν κριτική στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται «επικοινωνιακές κορώνες» αλλά σεβασμός στις εθνικές γραμμές.

Οι «3» πυλώνες

Για το ΠΑΣΟΚ η πορεία του ελληνοτουρκικό διαλόγου απαιτεί συγκεκριμένα βήματα και έχει κρίσιμες προϋποθέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η τακτική και διαρκής ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει μεν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους εκπροσώπους των κομμάτων, εντούτοις, απαιτούνται σημαντικές κινήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρώτον, να συγκληθεί το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής), που αποτελεί ένα κρίσιμο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, και δεύτερον, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «κρούσει» τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τις δηλώσεις Γεραπετρίτη-Φιντάν, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητα και την ανησυχία του για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων. Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι οι δηλώσεις Φιντάν επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή συνολικών συνομιλιών που παραπέμπουν σε «λύση πακέτο».

Σημειωτέον ότι ο Δημήτρης Μάντζος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, θέτοντας σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την επιστολή παραίτησης υψηλόβαθμου Διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, Διευθυντή της Α’ Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και ιεραρχικά καθ’ ύλην αρμόδιου, σύμφωνα με τον Νόμο, για τον γενικό συντονισμό του συνόλου των πολιτικού θεμάτων και του διαλόγου με την Τουρκία.