Ο «μουτζούρης» ξανά στη Γερμανία; – Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η «νάρκη» του πολέμου στην Ουκρανία
Με τη Γερμανία σε προεκλογικούς ρυθμούς, η απερχόμενη κυβέρνηση Σολτς βρίσκεται στη «μέγγενη» της πολιτικής κρίσης, της μετάβασης εξουσίας στις ΗΠΑ και της πιο κρίσιμης καμπής στο ουκρανικό
«Όχι στον πόλεμο», «Κάτω ο Πούτιν», φώναξε το μικρότερο του αναμενόμενου πλήθος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της εξόριστης, πλην ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, στις 17 Νοεμβρίου, στην πρώτη μεγάλη σχετική κινητοποίηση που οργανώθηκε εκτός Ρωσίας.
Σημείο αναφοράς ήταν το Βερολίνο, με φόντο την πιο κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία.
Παραμονές της συμπλήρωσης 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η διαδήλωση συνέπεσε χρονικά με τις διαρροές σε ΜΜΕ για όψιμο «πράσινο φως» από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ προς το Κίεβο για χρήση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων made in USA σε πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Από πλευράς Ουάσιγκτον, η στρατηγική μεταστροφή έρχεται εν μέσω μιας εύθραυστης μετάβασης εξουσίας, μόλις δύο μήνες πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον πολιτικά ανανήψαντα Ντόναλντ Τραμπ, συνοδεία «θολών» διακηρύξεων ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24ώρου».
Στο φόντο είναι η φερόμενη αντίστοιχη εξουσιοδότηση από τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Βρετανίας για χρήση των πυραύλων «Storm Shadow» από την Ουκρανία, η εξέταση ανάλογης επιλογής για τους SCALP από την (πολιτικά επισφαλή) κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία -ήτοι τις δύο πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη- αλλά και ο διχασμός που προκαλεί το θέμα στη Γερμανία, ακόμη και στους κόλπους της απερχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Η αμερικανική απόφαση «δεν συνιστά αναθεώρηση, αλλά εντατικοποίηση αυτού που έχει ήδη παρασχεθεί από άλλους εταίρους», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ των νυν συγκυβερνώντων Πρασίνων.
«Η απόφαση του καγκελάριου παραμένει αμετάβλητη», αντέτεινε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας την πάγια άρνηση Σολτς για παροχή γερμανικής κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.
Αίφνης το θέμα γίνεται ξανά κυρίαρχο στη Γερμανία, αυτή τη φορά εν μέσω πολιτικής ρευστότητας και προεκλογικού πυρετού.
Πύραυλοι και ουρανικό στον προεκλογικό «μύλο»
Μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μέχρι πρότινος σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, η Γερμανία αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, μετά τις ΗΠΑ.
Δεδομένης της αντίθεσης της γερμανικής καγκελαρίας στο θέμα των πυραύλων Taurus, στη μνήμη πολλών επανέρχονται σήμερα μοιραία όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ειδοποιός διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Βερολίνο έχουν απερχόμενες κυβερνήσεις, πλην όμως με τις ΗΠΑ να γνωρίζουν ήδη το αποτέλεσμα: την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η Γερμανία αντιθέτως βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και επικίνδυνη πολιτική ρευστότητα, μετά την κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.
Η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, στις 23 Φεβρουαρίου.
Το θέμα της περαιτέρω στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας έχει αρχίσει ήδη να επισκιάζει άλλα μείζονα ζητήματα -από την οικονομία, έως το μεταναστευτικό- στο προεκλογικό σκηνικό.
«Εάν εκλεγώ, θα θέσω τελεσίγραφο στον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών», διακήρυξε ως… άλλος Ντόλαντ Τραμπ ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των νυν αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος της γερμανικής κεντροδεξιάς.
«Εάν [ο Ρώσος πρόεδρος] δεν συμφωνήσει, θα προμηθεύσω την Ουκρανία με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς και θα δώσω άδεια για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους», δήλωσε στο Stern ο επικρατέστερος -βάσει των δημοσκοπήσεων- επόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται πλέον και ο νυν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, άρτι εκλεχθείς υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Εάν εκλεγεί καγκελάριος, αναφέρει, θα δώσει άδεια να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο οι γερμανικοί πύραυλοι Taurus.
Γερμανία και Στολτς σε «Συμπληγάδες»
Επί της ουσίας, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Πράσινοι, ακόμη και οι -εσχάτως αποχωρήσαντες από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά υπό πολιτικό αφανισμό- Φιλελεύθεροι καλούν τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο να αυξήσει δραστικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προκειμένου να της δώσει μια καλύτερη θέση εκκίνησης στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Ήδη ο Όλαφ Σολτς δέχεται καταιγισμό επικρίσεων για την ωριαία, πλην άνευ αποτελέσματος τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 15 Νοεμβρίου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν -την πρώτη μεταξύ των δύο ηγέτων εδώ και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde και πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Μακρόν -ο οποίος βλέπει την παρούσα γεωστρατηγική συγκυρία ως μια φυγή προς τα εμπρός από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και την προώθηση του οράματός του για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης- ο Όλαφ Σολτς διαβουλεύτηκε, αλλά δεν συντονίστηκε με τους βασικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ (ήτοι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία) για τα μηνύματα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο στρατηγικά στριμωγμένος Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι -αν και παραδέχεται δημοσίως πια ότι πλησιάζει η δύσκολη ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα- κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο ότι «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας».
Οι δε πολιτικοί αντίπαλοι του Σολτς τον κατηγορούν για αλόγιστους προεκλογικούς τακτικισμούς.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες και -συγκεκαλυμμένα στην παρούσα φάση- οι συγκυβερνώντες Πράσινοι.
Πρωτοστατούν ωστόσο, από άλλο ιδεολογικό «μετερίζι», τα δύο αντισυστημικά άκρα και ταυτόχρονα θεωρούμενα φιλορωσικά κόμματα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Αφενός η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), αφετέρου η αυτοπροβαλλόμενη ως «συντηρητική αριστερά» της «Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ» ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι παραδόσεις γερμανικών όπλων στην Ουκρανία.
Ευρύτερα, το θέμα προκαλεί περαιτέρω αναταράξεις και στο εσωτερικό των ίδιων των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που πλέον μετρούν τις επιλογές τους για την καγκελαρία.
Προεκλογικές… κόντρες
Οι φωνές υπέρ μιας υποψηφιότητας του δημοφιλούς υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, αντί του νυν καγκελάριου Σολτς, πληθαίνουν στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών.
Κατά παραδοχή πάντως του ίδιου του Πιστόριους, η παροχή των γερμανικών πυραύλων Taurus στο Κίεβο «δεν θα ανέτρεπε την κατάσταση» στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε αντιστάθμισμα, επιβεβαίωσε την παράδοση συνολικά 4.000 υπερσύγχρονων μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Εφοδιασμένα με AI (τεχνητή νοημοσύνη) και ακτίνα δράσης έως 60χλμ, χαρακτηρίζονται μίνι Taurus.
Αποτελούν «πραγματικά σημαντικό πλεονέκτημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», σχολίασε ο Πιστόριους, «ειδικά όταν πρόκειται για επίθεση σε αλυσίδες υλικοτεχνικής υποστήριξης και θέσεις διοίκησης στη ρωσική ενδοχώρα».
- Σάρα Σαρίφ: Χαροπαλεύει ο πατέρας και δολοφόνος της 10χρονης – Του επιτέθηκαν στη φυλακή
- Χάποελ Ιερουσαλήμ – Άρης 90-85: Πήγε για την έκπληξη, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες
- Ζελένσκι: Ο Τραμπ μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τον Πούτιν
- Άγιοι Ανάργυροι: «Έζησα από θαύμα – Δεν περνάω κάτω από μπαλκόνια» λέει η 15χρονη που τραυματίστηκε από σοβάδες
- Σπάνιο Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό
- Bεζένκοφ: «Κάναμε φοβερό δεύτερο ημίχρονο»