Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
Η εκτίμηση έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στην τεχνητή νοημοσύνη δεν φέρνουν τα αντίστοιχα κέρδη.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί φούσκα που θα σκάσει αν οι ενθουσιώδεις προσδοκίες της αγοράς δεν οδηγήσουν σε κερδοφορία, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η προειδοποίηση έρχεται στην εξαμηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικής Ασφάλειας της ΕΚΤ, μια λίστα κινδύνων για την ευρωπαϊκή οικονομία, από τους πολέμους και τους δασμούς μέχρι τους μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος.
Η εκτίμηση έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύουν οι εταιρείες ΑΙ για νέα μοντέλα και κέντρα δεδομένων δεν έχουν φέρει τα αντίστοιχα κέρδη, τουλάχιστον για την ώρα.
Υπερσυγκέντρωση
Η ΕΚΤ, αρμόδια για τις 20 χώρες της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι τα χρηματιστήρια, ειδικά στις ΗΠΑ, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από έναν μικρό αριθμό εταιρειών.
«Αυτή η συγκέντρωση μεταξύ μερικών μεγάλων επιχειρήσεων εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο φούσκας τιμών» γράφει η έκθεση της ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters.
«Επιπλέον, στο πλαίσιο των άκρως διασυνδεδεμένων διεθνών χρηματαγορών, υποδεικνύύει την ύπαρξη ρίσκου για ανεπιθύμητες παγκόσμιες συνέπειες, σε περίπτωση που η κερδοφορία αυτών των εταιρειών αποδειχθεί απογοητευτική.
Ένας άλλος κίνδυνος που επισημαίνει η έκθεση είναι ο περαιτέρω εμπορικός κατακερματισμός της Ευρωζώνης –μια βασική ανησυχία κυβερνήσεων και επενδυτών μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ προανήγγειλε αύξηση δεσμών, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές της ΕΚΤ θα επιβράδυνε την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Ακόμα, η ΕΚΤ σημείωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικά η Ιταλία και η Γαλλία, θα δανείζονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια την επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετές οικονομικές πολιτικές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις