Θα φάει το έργο τέχνης που αγόρασε 6,2 εκατ. ευρώ – Η μπανάνα και το άδοξο τέλος
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Έξι εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ έδωσε ο crypto-επενδυτής Τζάστιν Σαν για να αγοράσει μία μπανάνα κολλημένη στον τοίχο και τώρα σχεδιάζει να την φάει…
Πρόκειται για το περιβόητο έργο με τίτλο «Comedian» του Ιταλού καλλιτέχνη και πολιτιστικού φαρσέρ Μαουρίτσιο Κατελάν, που βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s… Και ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ. Ο Σαν δεν θα πάρει την ίδια την μπανάνα: θα λάβει ένα ρολό κολλητική ταινία, οδηγίες για το πώς να «εγκαταστήσετε» την μπανάνα και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας που θα εγγυάται ότι πρόκειται για πρωτότυπο έργο.
Η ίδια η δημοπρασία είχε έντονο ενδιαφέρον. Δίδοντας μάχη με άλλους έξι ενδιαφερόμενους, ο Σαν αναδείχθηκε νικητής, υποβάλλοντας προσφορές online και πληρώνοντας φυσικά με κρυπτονομίσματα.
«Αυτό δεν είναι απλώς ένα έργο τέχνης», ανέφερε ο Σαν σε δήλωσή του. «Αντιπροσωπεύει ένα πολιτιστικό φαινόμενο που γεφυρώνει τους κόσμους της τέχνης, τα memes και την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι θα εμπνεύσει περισσότερη σκέψη και συζήτηση στο μέλλον και θα γίνει μέρος της ιστορίας. Είναι τιμή μου που είμαι περήφανος κάτοχος αυτού του εμβληματικού έργου και ανυπομονώ να πυροδοτήσει περαιτέρω έμπνευση και αντίκτυπο για τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο».
Η μπανάνα κάνει ντεμπούτο
Το «Comedian» έγινε γνωστό στο ντεμπούτο του στο Art Basel Miami το 2019, με τιμή 120.000 $. Η εικόνα μιας μπανάνας κολλημένης με ταινία στον τοίχο και με εξαψήφια τιμή, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσέλκυσε τόσο τεράστιο πλήθος που το έργο έπρεπε να αφαιρεθεί. Υπήρχαν τρεις εκδόσεις του «Comedian» που δημιουργήθηκαν και πουλήθηκαν, με τη μία να πηγαίνει στη συλλογή Guggenheim χάρη σε έναν ανώνυμο δωρητή και τις άλλες δύο να αγοράζονται.
Ο πωλητής της μπανάνας του Sotheby’s την είχε αγοράσει από έναν από τους αρχικούς αγοραστές και την πουλούσε. Για τα 6 εκατομμύρια δολάρια του, ο Σαν θα πάρει ένα ρολό κολλητική ταινία, οδηγίες για το πώς να «εγκαταστήσει» την μπανάνα και (το πιο σημαντικό) ένα πιστοποιητικό γνησιότητας που θα την εγγυάται ως πρωτότυπο έργο του Cattelan. Η μπανάνα δεν περιλαμβάνεται, καθώς θα σαπίσει γρήγορα και θα πρέπει να την αλλάζει συνεχούς (εξ ου και το ρολό της ταινίας).
Στην ίδια δήλωσή του ο Σαν είπε ότι σχεδιάζει να φάει την μπανάνα «ως μέρος αυτής της μοναδικής καλλιτεχνικής εμπειρίας, τιμώντας τη θέση της τόσο στην ιστορία της τέχνης όσο και στη λαϊκή κουλτούρα».
Επειδή η αξία της μπανάνας προέρχεται από το πιστοποιητικό και όχι από το ίδιο το αντικείμενο, πολλοί στην κοινότητα crypto την παρομοίασαν με ένα NFT. Ο πωλητής, κατανοώντας τις συνθήκες, δέχθηκε να πληρωθεί σε κρυπτονομίσματα.
Η πώληση ήταν μέρος μιας σειράς δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, με έργα τέχνης αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς πώληση. Μετά από δύο χρόνια πτώσης , οι πωλήσεις υποδηλώνουν ανάκαμψη για την αγορά τέχνης, λόγω του πρόσφατου ράλι στο χρηματιστήριο και της αυξημένης μετεκλογικής εμπιστοσύνης από τους πλούσιους συλλέκτες.
Ο οίκος Sotheby’s πούλησε τη Δευτέρα έναν πίνακα με νούφαρα του Μονέ για 65,5 εκατομμύρια δολάρια και ο οίκος Christie’s την Τρίτη πούλησε έναν πίνακα του Βέλγου σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ για 121 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις