Όταν ο σκύλος κοιτάζει κατάματα τον άνθρωπό του – Είναι μόνο ένδειξη αγάπης;
Ο σκύλος επικοινωνεί με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα με τη «γλώσσα» του σώματός» του, σε συνδυασμό και με το βλέμμα των ματιών του.
Είναι κάποιες φορές, που ο σκύλος δεν «ξεκολλά» το βλέμμα του από τον κηδεμόνα του.
Είναι μια συμπεριφορά, που δεν έχει μόνο μία ερμηνεία.
Για να κατανοήσουμε, λοιπόν, τον παντοτινό μας σύντροφο και συνοδό, έτσι ώστε να «συνεννοούμαστε» μαζί του, θα ήταν καλό να μάθουμε τη «γλώσσα» του.
Γιατί, όπως λέει και ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης, οι σκύλοι δεν γνωρίζουν ελληνικά, ούτε καμία άλλη ανθρώπινη γλώσσα.
Έχει αποδειχτεί ότι και τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης των κηδεμόνων αυξάνονται με αυτή την επικοινωνία μεταξύ τους
«Τι μπορεί να θέλει από εσάς ο τετράποδος φίλος σας, όταν τα μάτια του σάς ακολουθούν σε κάθε σας κίνηση; Γιατί, όπως θα έχετε παρατηρήσει, δεν είναι λίγες οι φορές που στρέφετε το βλέμμα σας προς τον σκύλο σας και τον βλέπετε να σάς κοιτάζει επίμονα μέσα στα μάτια», αναφέρει ο κ. Μπούζης.
Ο σκύλος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας
Σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Οι σκύλοι επικοινωνούν, κατά κύριο λόγο, με τη «γλώσσα του σώματος» τους.
Αναφέρει ότι σε κάθε αλληλεπίδραση τους με εμάς, τους ανθρώπους, δεν χάνουν ευκαιρία να μάς παρατηρούν, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι θέλουμε από εκείνους και πώς να αντιδράσουν σε αυτό.
Μάλιστα, κάποιες φορές προσπαθούν κι εκείνοι να επικοινωνήσουν μαζί μας με αυτόν τον τρόπο.
Δείχνει επιθυμία, κάποιο συναίσθημα
Το έντονο βλέμμα του σκύλου μας, επίσης, σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, ότι έχει μια επιθυμία και προσπαθεί να μάς δείξει τι θέλει από εμάς.
Όταν ο σκύλος μας κάθεται δίπλα στην πόρτα, για παράδειγμα, και μάς κοιτά επίμονα, σημαίνει ότι θέλει να κάνει την ανάγκη του.
Εννοείται ότι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μάς το δείξει, άλλα αυτός είναι ένας από τους πολλούς.
Ακόμα, το επίμονο κοίταγμα στα μάτια μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να παίξει μαζί μας, ή έχει παράπονο, ή και στεναχώρια. Αναλόγως και από τη στάση σώματος του που το συνοδεύει.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπούζης αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να «διαβάζουμε» και εμείς τον σκύλο μας.
Για κάποιους σκύλους, το επίμονο κοίταγμα στα μάτια, είναι σημάδι επιθετικότητας.
Όταν, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε έναν σκύλο, δεν τον κοιτάμε επίμονα στα μάτια και τον προσεγγίζουμε με ήπιο τρόπο.
Μάς εκφράζει την αγάπη του
Το να μάς κοιτά κατάματα ο σκύλος μας είναι, επίσης, όπως λέει ο εκπαιδευτής, αναλόγως με τη σχέση που έχουμε «χτίσει» μαζί του, αυτό ακριβώς που φαίνεται. Δηλαδή, μία έκφραση αγάπης.
Ενημερώνει ότι, έπειτα από χρόνια εκτεταμένων ερευνών στο θέμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι όταν ο σκύλος μάς κοιτάει, εκκρίνει μία ορμόνη. Την ωκυτοκίνη – γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης. Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό, και βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ τους.
Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι και τα επίπεδα ωκυτοκίνης των κηδεμόνων αυξάνονται με αυτή την επικοινωνία μεταξύ τους.
Επίσης, το προσηλωμένο βλέμμα του σκύλου προκαλεί την αντίδραση του κηδεμόνα, ο οποίος, ως επί το πλείστον, θα ανταμείψει τον τετράποδο φίλο του. Κοιτώντας τον, μιλώντας του, αγγίζοντάς τον, ή αλληλεπιδρώντας μαζί του με ένα παιχνίδι.
Όλα αυτά ενισχύουν τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η εξημέρωση των σκύλων έγινε όταν αυτοί υιοθέτησαν έναν από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων: την επικοινωνία με τα μάτια.
Βρίσκετε σε εγρήγορση
Ο σκύλος γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει την απόλυτη ανάγκη μας.
Έχει γνώση, όπως λέει ο κ. Μπούζης, ότι εμείς του προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται για την καθημερινή του διασκέδαση και, γενικά, για την ευζωία του.
Γνωρίζει, λοιπόν, ότι το φαγητό, το νερό, αλλά και τα παιχνίδια του, όπως και οι βόλτες του, εξαρτώνται από εμάς.
«Γι’ αυτό είναι σε ετοιμότητα. Μάς κοιτάζει στα μάτια για να μάς «διαβάσει» και να αναγνωρίσει στην έκφραση του προσώπου μας ότι ετοιμαζόμαστε να τού δώσουμε κάτι καλό.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι έτοιμος, και δεν χάσει τη στιγμή αυτή που περιμένει πώς και πώς», εξηγεί ο κ. Μπούζης.
Μαθαίνουμε τη «γλώσσα» του σκύλου μας
Καταλήγοντας , ο κ. Μπούζης υπογραμμίζει: «Όταν ο σκύλος μάς κοιτά στα μάτια, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε να τον «διαβάζουμε». Και, παράλληλα, να τού δείξουμε τον τρόπο για να μπορεί κι εκείνος να μάς «διαβάζει». Μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό – εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να ερμηνεύουμε το κάθε του βλέμμα και να κάνουμε τη συμβίωσή μας διασκεδαστική και πιο εύκολη».
● Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.
Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα.
Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»