Εθνική: Η κλήρωση της Παρασκευής, ο Γιοβάνοβιτς και δύο σκέψεις για το A group δυναμικότητας στο Nations League
Για τη Νιόν πετά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχοντας παρέα τον Βασίλη Τοροσίδη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.
Σε ένα σύντομο rewind; Τερματίσαμε δεύτεροι στο δικό μας group B του Nations League ισοβαθμώντας στην κορυφή με τους Άγγλους. Αν θέλουμε να ανέβουμε θα πρέπει να το κάνουμε σε βάρος κάποιου «τρίτου» στο group A.
Συγκεκριμένα: Ουγγαρία, Σκωτία, Σερβία και Βέλγιο συνθέτουν το παζλ των υποψήφιων αντιπάλων μας σε μια ιστορία που θα κριθεί στο διάστημα 20-23 Μαρτίου. Ένα κλασικό «διπλό» νοκ άουτ που εάν και εφόσον θα μας στείλει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανταγωνισμού σε αυτή τη νεοσύστατη διοργάνωση που όσο ο καιρός περνά βρίσκει τη θέση της στο καλεντάρι.
Η Ελλάδα το 2018 ξεκίνησε από το group C. Αυτή ήταν η πρώτη μας φορά στο group B. Και πλέον μένει να διαπιστωθεί αν έχει και παραπάνω για εμάς. Μόνο που μέχρι τότε; Προφανώς έχει νόημα μια άλλη συζήτηση. Για το κατά πόσο μας συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη.
Τα τελευταία χρόνια μέσα από δύο πετυχημένα Nations League στη σειρά σουλουπώσαμε κάπως τη θέση μας στο ranking. Και αν κάποιος σκεφτεί τη νίκη με τους Άγγλους στο Γουέμπλει; Θα πρέπει να κατανοήσει ότι την βελτίωση την έφερε η συνέπεια απέναντι σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικής.
Πιο συγκεκριμένα; Από το 2020 και πέρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρά 13 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 18 αναμετρήσεις Nations League. Χάσαμε πρόσφατα από τους Άγγλους στο ΟΑΚΑ και πιο πριν από την Κύπρο (24/9/22). Έχει μεγάλη προσφορά αυτό το σερί στη βελτίωση και της εικόνας αλλά και του ranking μας. Τώρα όμως μια ενδεχόμενη άνοδος στο group A αλλάζει τα πράγματα διότι απλούστατα αλλάζει και το επίπεδο των αντιπάλων.
H Ουγγαρία τερμάτισε τρίτη σε ένα γκρουπ που δέσποζε το δίδυμο Γερμανία-Ολλανδία. Οι Βέλγοι είχαν Γάλλους και Ιταλούς. Η Πορτογαλία και η Κροατία ήταν μπροστά από τη Σκωτία. Και οι Σέρβοι έμειναν πίσω από Ισπανούς και Δανούς. Στο επόμενο Nations League θα είναι ξανά στο πρώτο group και η Αγγλία ενώ ανέβηκαν και η Τσεχία, η Νορβηγία και η Ουαλία.
Αλλάζει ο συντελεστής δυσκολίας. Πιθανότατα θα αλλάξει και η ποσόστωση των αποτελεσμάτων. Αυτό δεν είναι όμως το νόημα ενός προβιβασμού; Να παίξεις με τους καλύτερους, άρα να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος και εσύ; Δεν προσφέρει η βελτίωση του ανταγωνισμού μια τέτοια ευκαιρία;
Και ειδικά στην δική μας περίπτωση με ένα ρόστερ τόσο νεανικό, μια ενδεχόμενη άνοδος είναι δώρο. Να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να παίξουν με τους καλύτερους. Για να είναι πιο έτοιμοι όταν θα τους συναντήσουν σε κάποια άλλη διοργάνωση. Μας δόθηκε βεβαίως ειδικά τώρα η ευκαιρία με τους Άγγλους να έχουμε μια τέτοια γεύση. Αλλά οι Άγγλοι ήταν τυχαία στο group B. Δεν ανήκουν εκεί
Κατά τα άλλα: Ούσα στη League A η Ελλάδα θα έχει δεδομένα πιο εύκολα δεύτερη ευκαιρία για το Euro του 2028. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τρεις από τις 16 ομάδες της League A του προηγούμενου Nations League δεν πέρασαν στο Euro 2024 μέσω των προκριματικών.
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- ΗΠΑ: «Ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής είναι απατεώνας» – Βγήκαν τα μαχαίρια
- Γκουαρντιόλα: «Δεν έχουμε ζήσει τέτοια κατάσταση οκτώ χρόνια»