Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
«Θα ήταν βλακώδες να σπαταληθεί ένας εξαιρετικά ακριβός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος σε έναν στόχο που θα μπορούσε να καταστραφεί με άλλα όπλα»
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Αθήνα, αλλά και τα ΜΜΕ σε πολλές ευρωπαϊκές, πρωτεύουσες αναπαρήχθη το αφήγημα του Κιέβου, ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) εναντίον της Ουκρανίας. Μάλλον, όμως σύμφωνα με… Αμερικανούς θα έπρεπε να κρατάνε μικρό καλάθι γιατί το κακό κρύβεται στην ανακρίβεια.
Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό χτύπημα, τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2024, στόχευσε το Ντνίπρο (Δνείπερος). Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, η επίθεση περιελάμβανε διηπειρωτικό πύραυλο RS-26 Rubezh. έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους κρουζ Kh-101.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μάλιστα, Πίτερ Στάνο, βιάστηκε να κάνει δηλώσεις: «Παρακολουθούμε βέβαια τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον ενός ή πολλών στόχων στην Ουκρανία (…) Είναι προφανές ότι μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε μια νέα κλιμάκωση εκ μέρους του (Βλαντίμιρ) Πούτιν».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα πολιτικής, Στήβεν Μπριέν, αυτό που συνέβη είναι ότι πολλά «αξιόπιστα» ΜΜΕ, όπως AP, CNN, Daily Mail και Reuters, δημοσίευσαν ευσυνείδητα αυτά τα «σκουπίδια» των Ουκρανών χωρίς να ρωτήσουν κανέναν αξιωματούχο των ΗΠΑ, για το τι ίσχυε.
Πως ακριβώς γνώριζαν οι Ουκρανοί ότι οι Ρώσοι έριξαν τον συγκεκριμένο πύραυλο είναι ανεξήγητο, σύμφωνα με τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα.
Η απειλή του διειπηρωτικού πυραύλου μαγειρεύτηκε από την ουκρανική προπαγάνδα για να προσπαθήσει να προκαλέσει μια επέμβαση του ΝΑΤΟ για να σώσει την Ουκρανία»
«Αν η Ρωσία είχε εκτοξεύσει έναν ICBM θα είχε εντοπιστεί από τους δορυφόρους των ΗΠΑ κατά την εκτόξευση» εξηγεί ο Μπριέν. «Αυτό θα είχε πυροδοτήσει μια ολόκληρη σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών από τη Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση και των πυραύλων Minuteman [αμερικανικοί ICBM] που είχαν τεθεί σε επιφυλακή» λέει ο Μπριέν. «Δεν αναφέρθηκε ειδοποίηση επειδή δεν εντοπίστηκε εκτόξευση ICBM».
Τέλος, το BBC ανέφερε ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία δεν εκτόξευσε ICBM. Ήταν «βαλλιστικός» πύραυλος, είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος, όχι ICBM.
«Πολλοί από τους πυραύλους που έχει εκτοξεύσει η Ρωσία εναντίον στόχων στην Ουκρανία είναι βαλλιστικοί. Ένας βαλλιστικός πύραυλος τροφοδοτείται μόνο στη φάση ώθησης της πτήσης του. Μετά από αυτό, εκτοξευόμενος σε υψηλή γωνία στην εξώσφαιρα, πετά προς τον στόχο του χωρίς πυραυλική ισχύ» αναφέρει ο Αμερικανός.
Πράγματι, μιλώντας στο BBC ο ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Μαρκ Κάνκιαν, αμφισβήτησε και ο ίδιος τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στο κέντρο του Ντνίπρο. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν εντοπίσει την εκτόξευση ενός ICBM από τον ρωσικό στρατό. «Τυπικά, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι δεν φέρουν συμβατικές κεφαλές. Αν κάποιος εκτοξευόταν από επιχειρησιακό σιλό, οι ΗΠΑ θα είχαν σημάνει συναγερμό, φοβούμενοι ότι επρόκειτο για πυρηνική επίθεση», είπε ο Κάνκιαν.
Ο Μπρίεν εξηγεί ότι ο RB-26 που ισχυρίστηκαν οι Ουκρανοί, είναι ένας κινητός διηπειρωτικός πύραυλος που εκτοξεύεται από αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων TEL. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να μεταφέρει το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard, το νεότερο σύστημα πυρηνικής απειλής της Ρωσίας. Ο πύραυλος ζυγίζει 36 τόνους και έχει βεληνεκές 5.800 χλμ, φτάνοντας τα 24.500 χλμ. Την ώρα.
Φέρει κεφαλή MIRV τεσσάρων πυρηνικών κεφαλών, δίχως να υπάρχουν πληροφορίες ότι διαθέτει συμβατικές κεφαλές και δεδομένης της ακρίβειάς του, μεταξύ 90 και 250 μέτρων, η χρήση του ως συμβατικού όπλου δεν θα είχε νόημα, τονίζει ο Μπρίεν.
Δεδομένου μάλιστα ότι ένας τέτοιος αντίστοιχος αμερικανικός πύραυλος -Minuteman 3- μπορεί να κοστίζει έως και 50 εκατ. δολ.(!) ο Μπρίεν υπογραμμίζει ότι δύσκολα θα μπορούσε να κατανοήσει κανείς τον λόγο που η Ρωσία θα πετάγε έτσι την τεράστια, δηλαδή πανάκριβη, επένδυσή της χωρίς κανένα αξιόλογο κέρδος.
«Οι ΗΠΑ διαθέτουν εκτεταμένες διαστημικές δυνατότητες για τον εντοπισμό εκτοξεύσεων ICBM. Θα ήταν βλακώδες να σπαταληθεί ένας εξαιρετικά ακριβός ICBM σε έναν στόχο που θα μπορούσε να καταστραφεί με άλλα όπλα στο ρωσικό οπλοστάσιο» υπογραμμίζει.
Ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος είναι πεπεισμένος ότι η απειλή του διειπηρωτικού πυραύλου μαγειρεύτηκε από την ουκρανική προπαγάνδα για να προσπαθήσει να προκαλέσει μια επέμβαση του ΝΑΤΟ για να σώσει την Ουκρανία. «Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι πολλά μέσα Τύπου δέχονται και δημοσιεύουν ψευδείς ιστορίες ουκρανικής προέλευσης» συμπεραίνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις