Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik

ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (σ.σ. ενδέχεται να είναι διηπειρωτικός, βλ. παρακάτω), τον Oreshnik, στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.

«Η Ρωσία δεν έστειλε εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, για τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις», απαντά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο TASS.

Η στιγμή του πλήγματος στο Ντνίπρο:

Τι είναι το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Oreshnik

Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik, το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη του Yars (σ.σ. διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2007), αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε το 2011.

Αναλυτές σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εκτοξευτή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μιας κινητής μονάδας Oreshnik. Πιστεύεται ότι ο εκτοξευτής αυτού του συστήματος είναι ελαφρύτερος από μιας κινητής μονάδας Yars, ζυγίζοντας λιγότερο από 80 τόνους. Το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω πύραυλος, που είναι στερεού καυσίμου, δύναται να φέρει πολλαπλή κεφαλή, ικανή να πλήττει περισσότερους από έναν ανεξάρτητους στόχους. Πιστεύεται ότι το Oreshnik θα μπορούσε, πάντως, να εμπίπτει στον ορισμό του πυραύλου μέσου βεληνεκούς».

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα, στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς).

Ωστόσο, το 2019, η συγκεκριμένη συνθήκη τερματίστηκε μετά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους συμπεριλαμβάνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη.

Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer θα μπορούσε, όπως εκτιμάται, να αποτελεί μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο