ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik
Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (σ.σ. ενδέχεται να είναι διηπειρωτικός, βλ. παρακάτω), τον Oreshnik, στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους, ώστε να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση του πειραματικού πυραύλου.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.
«Η Ρωσία δεν έστειλε εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, για τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις», απαντά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο TASS.
Η στιγμή του πλήγματος στο Ντνίπρο:
Τι είναι το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Oreshnik
Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik, το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη του Yars (σ.σ. διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2007), αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας.
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε το 2011.
Αναλυτές σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εκτοξευτή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μιας κινητής μονάδας Oreshnik. Πιστεύεται ότι ο εκτοξευτής αυτού του συστήματος είναι ελαφρύτερος από μιας κινητής μονάδας Yars, ζυγίζοντας λιγότερο από 80 τόνους. Το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω πύραυλος, που είναι στερεού καυσίμου, δύναται να φέρει πολλαπλή κεφαλή, ικανή να πλήττει περισσότερους από έναν ανεξάρτητους στόχους. Πιστεύεται ότι το Oreshnik θα μπορούσε, πάντως, να εμπίπτει στον ορισμό του πυραύλου μέσου βεληνεκούς».
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα, στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς).
Ωστόσο, το 2019, η συγκεκριμένη συνθήκη τερματίστηκε μετά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους συμπεριλαμβάνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη.
Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer θα μπορούσε, όπως εκτιμάται, να αποτελεί μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF.
- Συγκινητικό μήνυμα από τον Σιμεόνε μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια