Ευρώ: Υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών – Υπό «τεράστια πίεση» το νόμισμα
Κακές επιδόσεις σημειώνει το ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για την οικονομία
- Πόσοι ήρθαν και πόσοι έφυγαν από την Ελλάδα - Άλμα στην εισερχόμενη μετανάστευση, συνεχίζεται το brain drain
- Δωδεκάχρονος πάτησε γυμνό καλώδιο και έπαθε ηλεκτροπληξία στα Άνω Λιόσια
- Πώς να ηρεμήσετε το μυαλό σας με την αναπνοή, σύμφωνα με την επιστήμη
- Οι περισσότεροι άνδρες υποτιμούν το πέος τους και το «πληρώνουν – Τι εξηγεί χειρούργος από το King΄ s College
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών υποχωρεί το ευρώ, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής.
Ειδικότερα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε περισσότερο από 1% στα 1,0335 δολάρια, στα χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι πιθανότητες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκαν σε περισσότερο από 50%, από περίπου 15% την Πέμπτη.
«Αυτή η έκθεση βάζει πραγματικά στο τραπέζι μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Μάθιου Λάντον στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Private Bank, κάνοντας λόγο για αυξημένα σορταρίσματα στην αγορά.
Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις σε όλη την ομάδα των 10 τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η προοπτική σκληρών δασμών υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ κινδυνεύει να προκαλέσει πλήγμα στις εξαγωγικές οικονομίες της περιοχής. Και όλα αυτά, την ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία παλεύουν με εγχώριες πολιτικές κρίσεις που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το ευρώ βλέπει… parity
Οι έμποροι στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι το νόμισμα θα μπορούσε να επεκτείνει τη διολίσθησή του προς την 1 προς 1 ισοτιμία έναντι του δολαρίου (parity) – κάτι που συνέβη μόνο δύο φορές από τότε που κυκλοφόρησε το 1999. Το ασφάλιστρο που καταβάλλεται στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για αντιστάθμιση περαιτέρω απωλειών είναι τώρα κοντά στο υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει επί της ουσίας την πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν τον επόμενο μήνα εάν θα επιταχύνουν τον ρυθμό χαλάρωσης, προκειμένου να τονωθεί η παραπαίουσα οικονομία Ευρώπης.
Έντονες πιέσεις
Το νόμισμα βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση», δήλωσε ο Kristoffer Kjaer Lomholt, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος στην Danske Bank. Οι εκθέσεις του PMI προκαλούν «ευρείας βάσης ανησυχίες για τις κυκλικές προοπτικές για την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση τις προοπτικές χαλάρωσης από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια μέτρηση της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βυθίστηκε στο 2%, που αντιστοιχεί στον στόχο της ίδιας της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά από το 2022. Μια διαρκής πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο θα υπογράμμιζε απλώς τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βιάσουν τη διαδικασία λόγω αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και των παγκόσμιων συγκρούσεων. Εν όψει του PMI της Παρασκευής, ο Γιάννης Στουρνάρας, μεταξύ των περιστεριών του κυβερνητικού συμβουλίου, είπε ότι το επιτόκιο θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα 25 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείει τη μεγαλύτερη κίνηση.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις