Θέσεις εργασίας: Γιατί κινδυνεύουν να χαθούν 83 εκατ. ως το 2027 – Νέα κρίση εν όψει
Ογδόντα τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να κινδυνεύουν μέχρι το 2027, με τις δουλειές στη στέγαση, το χονδρεμπόριο και τις τέχνες να επηρεάζονται πολύ σημαντικά
Η αυτοματοποίηση, τα μεγάλα δεδομένα και οι οικονομικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν στο να τερματιστούν 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε περισσότερες από 800 εταιρείες και 673 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την αλλαγή και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, μαζί ειδικούς στο πεδίο της επιχειρηματικής βιωσιμότητας και τους αναλυτές πληροφοριακών συστημάτων που αναπτύσσουν προβλεπτικά μοντέλα.
Συρρικνώνονται 438 περιφέρειες, που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού, στην ανατολική και νότια Ευρώπη, με «φθίνον εργατικό δυναμικό, γηραιότερους πληθυσμούς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο»
Η έρευνα λέει επίσης ότι έως το 2027 ενδέχεται να δημιουργηθούν έως και 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Ευρώπη
Η μελέτη για το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη από την εταιρεία συμβούλων McKinsey προβλέπει ότι 94 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση έως το 2030 λόγω της προόδου στον τομέα της αυτοματοποίησης.
Η McKinsey έχει επίσης εντοπίσει τους τομείς με το υψηλότερο ποσοστό θέσεων εργασίας που δυνητικά εκτοπίζονται από την αυτοματοποίηση στην Ευρώπη: υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (94%), τέχνες (80%), χονδρική και λιανική (68%), κατασκευές (58%) και μεταφορές/αποθήκευση (50%).
«Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι σε φθίνοντα επαγγέλματα μπορεί να μπορούν να βρουν παρόμοια είδη εργασίας, 21 εκατομμύρια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα μέχρι το 2030», λέει η μελέτη, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φέρουν επίσης σημαντική ανάπτυξη θέσεων εργασίας σε άλλα μέτωπα, με περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις.
Στην Ευρώπη, αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πιθανό να κατανέμονται άνισα.
Έως και το 40% των ευρωπαίων εργαζομένων θα μπορούσαν να βρεθούν να ζουν σε περιοχές με συρρικνούμενες αγορές εργασίας, σημειώνει η McKinsey.
Η έκθεση προτείνει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί «μέσω κινήτρων για τις εταιρείες και της δημιουργίας ψηφιακής υποδομής» για να διατηρηθούν αυτές οι περιοχές στη ζωή.
Η παραγωγικότητα της Ευρώπης είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα συγκεντρωμένη σε λίγες αγορές εργασίας, όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Μόναχο και το Παρίσι.
Αυτές οι πόλεις φιλοξενούν μόνο το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά αντιπροσώπευαν το 43% της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 35% της καθαρής αύξησης της απασχόλησης και το 40% της αύξησης του πληθυσμού της μεταξύ 2007 και 2018, σύμφωνα με την έκθεση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 438 περιφέρειες που συρρικνώνονται, που αντιπροσωπεύουν το 30% του πληθυσμού, στην ανατολική και νότια Ευρώπη, με «φθίνον εργατικό δυναμικό, γηραιότερους πληθυσμούς και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις