Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών
Συγκρίνουμε το κόστος ζωής στην Αθήνα με το κόστος ζωής στη Λισαβόνα.
Το κόστος ζωής για τους Έλληνες παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2024, διαμορφώθηκε στο 3,1% με τη χώρα μας να βρίσκεται μακριά από το ποσοστό της ευρωζώνης που δεν ξεπέρασε το 2%.
Η ακρίβεια δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Ωστόσο, η ένταση του φαινομένου δεν είναι παντού η ίδια. Επίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις διαφέρουν κάτι που αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Από μακριά παρακολουθεί η Ελλάδα την Ευρωζώνη σε ποσοστά πληθωρισμού
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβενία (0,0%), στη Λιθουανία και στη Ιρλανδία (0,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ρουμανία (5,0%) και στο Βέλγιο και την Εσθονία (4,5%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δύο κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε έξι και αυξήθηκε σε δεκαεννέα.
Τι συμβαίνει όμως με τις μεγαλουπόλεις; Πού βρίσκεται το επίπεδο του κόστους ζωής; Πόσο ακριβά ή φθηνά είναι ορισμένα από τα αγαθά ή υπηρεσίες;
Αθήνα vs Λισαβόνα
Η πλατφόρμα Numbeo, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο που τροφοδοτείται από χρήστες που κατοικούν σε όλο τον πλανήτη, παρέχει έγκαιρες πληροφορίες για τις παγκόσμιες συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ζωής, των δεικτών στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, κ.α.
Πρόκειται για ένα διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει δεδομένα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής σε διάφορες πόλεις και χώρες.
Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρωτεύουσες των δύο χωρών Αθήνα και Λισαβόνα μοιράζονται επίσης πολλά κοινά.
Η Λισαβόνα έχει σαφώς λιγότερο πληθυσμό από την Αθήνα αλλά η μητροπολιτική (γενικότερη) περιοχή της Λισαβόνας, με τα προάστια, πληθυσμιακά μοιάζει με την Αθήνα με σχεδόν 3.000.000 κατοίκους.
Η πλατφόρμα της Numbeo δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως το γάλα, το ψωμί, το τυρί, το κρέας και τα λαχανικά.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι 5,5% ακριβότερο από τη Λισαβόνα (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος ενοικίου) και 16% φθηνότερο υπολογίζοντας το κόστος ενοικίου. Οι τιμές στα ρεστοράν είναι 18,8% ακριβότερα στην Αθήνα αλλά και στα παντοπωλεία κατά 8,8%. H τοπική αγοραστική δύναμη των Αθηναίων είναι 4,1% χαμηλότερη.
Γάλα, τυρί, κρέας και κόστος μετακίνησης
Ας ρίξουμε μια ματιά στις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγοράζονται από τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ πάντα σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Numbeo.
Ένα μπουκάλι γάλα (ενός λίτρου) έχει στη Λισαβόνα 0,96 λεπτά του ευρώ και στην Αθήνα 1,59 ευρώ. Διαφορά 65,8%. Το ψωμί (500 γραμμάρια) στη Λισαβόνα έχει 1,42 ευρώ και στην Αθήνα 1,22 ευρώ, διαφορά 14%.
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στα αυγά και στο φιλέτο κοτόπουλου με διαφορές που αγγίζουν το 50% με την Αθήνα να είναι ακριβότερη. Ακριβότερη είναι η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ενώ μεγάλες διαφορές παρατηρούνται σε κρασί και μπύρα με τη Λισαβόνα να είναι φθηνότερη.
Στην εστίαση διαφορές παρατηρούνται στο κόστος των εστιατορίων με την Αθήνα να είναι λίγο ακριβότερη και στις μπυραρίες και καφέ που και πάλι η πρωτεύουσα της χώρας μας παρουσιάζει υψηλότερες τιμές. Μεγάλη είναι η διαφορά στο μπουκάλι νερού (500 ml). Στη Λισαβόνα οι καταναλωτές το βρίσκουν σχεδόν 60% σε υψηλότερη τιμή από την Αθήνα στο 1,25 ευρώ.
Στις μετακινήσεις υψηλότερο είναι το κόστος στη Λισαβόνα σε ότι αφορά το εισιτήριο των ΜΜΜ και ακριβότερη η Αθήνα σε μικρές αποστάσεις με ταξί.
Προκειμένου να κάνετε συγκρίσεις ανάμεσα στις πόλεις που επιθυμείτε πατήστε ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις