Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
Ειδικοί «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις και δύσκολες αποστολές – Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Σώμα «Ειδικών Δυνάμεων» το οποίο θα αναλάβει πιο απαιτητικές υποθέσεις σχετικά με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αποκτά η ΑΑΔΕ εντός του 2025.
Από το 2025 ενεργοποιούνται από την ΑΑΔΕ και νέα ψηφιακά εργαλεία
Πρόκειται για τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (Δ.Ε.Ο.Σ.), τη νέα Μονάδα η οποία θα στελεχωθεί από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους που θα επικεντρωθούν στον έλεγχο δύσκολων υποθέσεων, θα συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές και θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.
Το ΔΕΟΣ θα θυμίζει το ΣΔΟΕ στις παλιές καλές εποχές του.
Η φοροδιαφυγή και οι απάτες με ΦΠΑ
Με κοινή δράση και συντονισμό εφοριακών και τελωνειακών και με τη πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα διενεργούνται έλεγχοι σε υποθέσεις υψηλού φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων «μαύρου χρήματος» μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, λαθραίας διακίνησης προϊόντων, απάτες σε ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.
Παράλληλα από το 2025 ενεργοποιούνται από την ΑΑΔΕ νέα ψηφιακά εργαλεία για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι νέες παρεμβάσεις προβλέπουν:
1. Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 και λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 της νέας εφαρμογής myDATAapp που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
2. Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
3. Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
4. Επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Πόσα θα είναι τα επιπλέον έσοδα
Πάντως τα μέτρα για τη πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδουν καθώς για το 2024 εκτιμάται ότι τα επιπλέον έσοδα θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. ευρώ ενώ το «κενό ΦΠΑ» έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2017 και στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% πριν το 2027.
Πηγή: ot.gr
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas