Νέο σχέδιο συμφωνίας στην COP29 – Η Ευρώπη αντιδρά για το κόστος
Η πρόταση που παρουσιάστηκε στην COP29 προβλέπει ότι οι πλούσιες χώρες θα προσφέρουν κλιματική βοήθεια 250 δισ. δολαρίων τον χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Νέο σχέδιο συμφωνίας παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη σύνοδο για το κλίμα, COP29, σύμφωνα με το οποίο η κλιματική βοήθεια που προσφέρουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να φτάσει έως το 2035 τα 250 δισ. δολάρια τον χρόνο. Η πρόταση, όμως, φαίνεται ότι αφήνει όλες τις πλευρές δυσαρεστημένες.
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο που παρουσίασε η προεδρία της συνόδου στο Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνει επίσης έναν ευρύτερο στόχο για ετήσια χρηματοδότηση 1,3 τρισ. δολαρίων, νούμερο που θα περιλαμβάνει κονδύλια από ιδιωτικές πηγές και αναπτυξιακές τράπεζες.
Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στο Reuters ότι το νέο προσχέδιο συμφωνίας έχει πολύ υψηλό κόστος και δεν γίνονται προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των συμβαλλόμενων χωρών.
«Φαίνεται ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να αφήσει τον πλανήτη να καεί»
«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με τον αριθμό, διότι είναι υψηλός και δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για την αύξηση της βάσης των συμβαλλόμενων», δήλωσε ο διαπραγματευτής.
Κύριος στόχος της φετινής συνόδου είναι η αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυσσόμενα κράτη να υιοθετήσουν πράσινες πηγές ενέργειας και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Η χρηματοδότηση αυτή περιορίζεται σήμερα στα 100 δισ. δολάρια ανά έτος, θα πρέπει όμως να φτάσει τουλάχιστον το 1 τρισ. δολάρια ανά έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που παρουσιάστηκαν στην COP29.
Αντιδράσεις
Οι πλούσιες χώρες υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από κρατικά ταμεία και ζητούν τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, αναπτυξιακών τραπεζών και αναδυόμενων οικομομιών όπως η Κίνα.
Δυσαρέσκεια για το νέο σχέδιο εξέφρασαν και εκπρόσωποι αναπτυσσόμενων χωρών. «Είναι γελοίο» σχολίασε ο Χουάν Κάρλος Μόντερεϊ Γκόμεζ, διαπραγματευτής του Παναμά, σύμφωνα με τον οποίο το προτεινόμενο ποσό είναι πολύ μικρό.
«Φαίνεται ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να αφήσει τον πλανήτη να καεί» είπε.
Απογοητευμένος δήλωσε και ο Μοχάμεντ Άντοοτ της οργάνωσης Power Shift Africa: «Οι προσδοκίες μας ήταν χαμηλές, αυτό όμως είναι χαστούκι στο πρόσωπο» είπε στο Associated Press.
«Καμία αναπτυσσόμενη χώρα δεν θα το δεχτεί. Έχουμε εξοργίσει και προσβάλλει τον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Παράταση
Οι διαβουλεύσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, πιθανότατα όμως θα παραταθούν το Σαββατοκύριακο με νέες προτάσεις.
Μιλώντας αυτή την εβδομάδα από τη σύνοδο της G20 στην Βραζιλία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι στην COP29 «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».
Στην κλιματική σύνοδο του Παρισιού το 2015, σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας συμφώνησε να συγκρατήσει στους 1,5-2,0 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπδα.
Λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη ανέβει κατά περίπου 1,3 βαθμούς και πολλοί ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι ο στόχος των 1,5 βαθμών είναι πρακτικά νεκρός, καθώς το όριο προβλέπεται να ξεπεραστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις