Microsoft προειδοποιεί Τραμπ για κυβερνοπόλεμο από Ρωσία, Κίνα και Ιράν
Η Microsoft κάνει λόγο για κύμα «κρατικών κυβερνοεπιθέσεων» με στόχο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και προεκλογικές καμπάνιες
- «Δεν είναι η πρώτη φορά» - Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη στα Εξάρχεια
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Ο πρόεδρος της Microsoft κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να «πιέσει πιο σκληρά» κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, εν μέσω ενός κύματος «κρατικών κυβερνοεπιθέσεων», όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, που έχουν ως στόχο τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και προεκλογικές εκστρατείες.
Ο Μπραντ Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος και ανώτατος νομικός υπάλληλος της εταιρείας Big Tech, είπε στους FΤ ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο «αξίζει να είναι ένα πιο σημαντικό θέμα των διεθνών σχέσεων» και κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατηγόρησαν την Κίνα ότι οργανώνει μια εκτεταμένη εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, εισβάλλοντας σε πολλά αμερικανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών
«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πιέσει σκληρότερα ενάντια στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που εκπορεύονται από ξένα κράτη, ειδικά από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν», είπε ο Σμιθ. «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε το επίπεδο των επιθέσεων που βλέπουμε σήμερα».
Οι επιθέσεις ransomware κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και συχνά διαπράττονται από εγκληματικές συμμορίες που ο Σμιθ είπε ότι ήταν «ανεκτές . . . και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα διευκολύνονται» από τη ρωσική κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου κατηγόρησαν την Κίνα ότι οργανώνει μια εκτεταμένη εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, εισβάλλοντας σε πολλά αμερικανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο των εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Σμιθ είπε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε σημειώσει «τεράστια πρόοδο στην ενίσχυση της προστασίας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», αλλά πρόσθεσε:
«Απαιτούνται περισσότερα βήματα, ειδικά για την αποτροπή αυτών και άλλων χωρών από το να εξαπολύσουν αυτές τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο».
Τι δείχνει μελέτη της Microsoft
Μια πρόσφατη μελέτη της Microsoft διαπίστωσε ότι οι πελάτες της αντιμετωπίζουν περισσότερες από 600 εκατομμύρια επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κάθε μέρα, με εγκληματικές συμμορίες και «ομάδες εθνικών κρατών» να συνεργάζονται όλο και περισσότερο για να μοιράζονται εργαλεία και ακόμη και να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις.
Ο Σμιθ κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είχαν εντείνει τις ψηφιακές προσπάθειές τους να παρέμβουν στις παγκόσμιες εκλογές φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, και τα πρότυπα ασφαλείας της ίδιας της Microsoft έχουν δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες. Μια καταδικαστική έκθεση από το Συμβούλιο Αναθεώρησης για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο των ΗΠΑ τον Μάρτιο ανέφερε ότι η κουλτούρα ασφαλείας της ήταν «ανεπαρκής», υποδεικνύοντας έναν «τσουνάμι . . . σφαλμάτων που μπορούν να αποφευχθούν» που επέτρεψε πέρυσι σε Κινέζους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες λογαριασμούς email, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκαν σε ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που φιλοξενούνταν στα συστήματα cloud της Microsoft.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, απάντησε ότι η εταιρεία θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια «πάνω από όλα», μεταξύ άλλων συνδέοντας την αμοιβή του προσωπικού με την ασφάλεια.
Αλλαγές στο λειτουργικό των Windows
Η εταιρεία πραγματοποιεί επίσης αλλαγές στο λειτουργικό της σύστημα Windows για να βοηθήσει τους πελάτες της να ανακάμψουν πιο γρήγορα από περιστατικά όπως η παγκόσμια διακοπή IT τον Ιούλιο που προκλήθηκε από την εσφαλμένη ενημέρωση ασφαλείας του CrowdStrike.
Πέρα από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο Σμιθ είπε ότι ήταν «λίγο νωρίς» για να προσδιοριστεί ο ακριβής αντίκτυπος μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ στην τεχνολογική βιομηχανία. Οποιαδήποτε αναμενόμενη απελευθέρωση του κανονισμού συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ θα πρέπει να σταθμιστεί έναντι του συνεχούς ελέγχου των συναλλαγών σε άλλα μέρη του κόσμου, είπε.
Ο Σμιθ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξαγωγών βασικών αμερικανικών ψηφιακών τεχνολογιών», ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε ελέγχους εξαγωγών σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενη ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαρρεύσει στην Κίνα.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά τώρα να τυποποιήσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε η αμερικανική τεχνολογία να μπορεί να φτάσει σε αυτά τα άλλα μέρη του κόσμου τόσο γρήγορα όσο η κινεζική τεχνολογία», είπε.
Πηγή: ΟΤ.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις