Μηνύματα στον Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά, ελίτ και λαϊκή δεξιά έστειλε ο Καραμανλής
Μπορεί να μην ήταν τόσο επιθετικός όσο ο Σαμαράς - ουδείς περίμενε κάτι τέτοιο, άλλωστε - όμως, ο Κώστας Καραμανλής δεν έμεινε «πίσω» σε αιχμές και κριτική - Πολλαπλά τα μηνύματα, με έναν αποδέκτη
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να απαλλάξει τον πρωθυπουργό από τους εσωκομματικούς «πονοκεφάλους», όχι τόσο επειδή απέπεμψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά επειδή το μέτωπο εναντίον του θα παραμείνει και μετά την έξοδο του Μεσσήνιου από την «γαλάζια πολυκατοικία», κάτι που έκανε σαφές το βράδυ της Παρασκευής ο Κώστας Καραμανλής.
Με θεσμικό αλλά αιχμηρό τρόπο, ο κ. Καραμανλής έστειλε πολλαπλά μηνύματα, που είχαν έναν βασικό αποδέκτη – τον ένοικο του Μαξίμου: Ελληνοτουρκικά, woke ατζέντα και παραδοσιακές αξίες της λαϊκής δεξιάς, μπηχτές περί ελίτ που «κουνούν από καθ΄έδρας περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες», καρατόμηση όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη, «ανεπαρκείς πολιτικές ηγεσίες» εν γένει στην Ευρώπη και γερμανικές αποζημιώσεις, ήταν τα βασικότερα εξ αυτών.
Το πιο πιθανό είναι, βέβαια, μετά την «ολομέτωπη» επίθεση Σαμαρά, να πάρει μια βαθειά ανάσα ανακούφισης ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που η αιτία θα είναι απλά και μόνο το… στιλ τού «θεσμικού» και πιο χαμηλών τόνων Καραμανλή, κάτι που δεν σημαίνει πως δεν διαφωνεί και δεν το δηλώνει με σαφήνεια, προσφέροντας έτσι ένα «δίχτυ» ασφαλείας στους «γαλάζιους αντάρτες» βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει διαφωνίες και δυσαρέσκεια για κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Το «συρρικνωμένο» κοινωνικό κράτος και η woke ατζέντα
Ο Κώστας Καραμανλής, σε μία ιδιαίτερη επιθετική ομιλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανεπάρκειά της να πάρει πρωτοβουλίες και να απαντήσει στα προβλήματα της εποχής, έκανε μία αναφορά στο κοινωνικό κράτος που βάλλεται, κάνοντας προφανές πως δεν αφήνει την ελληνική κυβέρνηση εκτός «κάδρου».
«Οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή, αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα».
Για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό» – στέλνοντας άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την woke ατζέντα, που βρίσκεται και στην «γαλάζια» επικαιρότητα εσχάτως…
Προσέθεσε πως «η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός» και διεμήνυσε ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες».
«Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στην Τουρκία»
Από την άλλη πλευρά, μετά τις βαριές κουβέντες Σαμαρά για «χαριεντίσματα του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν» και «εθνικούς μειοδότες» για τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Καραμανλής, σε άλλους τόνους, ήταν εξίσου κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Η χώρα μας, επισήμανε, πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, «με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», ενώ υπογράμμισε πως «τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων».
«Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία, αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται», διεμήνυσε, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει «την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».
Το «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι» βλάπτει σοβαρά την εθνική ενότητα
Και σε αυτό το σημείο, ο Κώστας Καραμανλής βρήκε την «χρυσή» ευκαιρία, για να στείλει το σαφές μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο δεν τον βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι και επιβλαβής για τα εθνικά μας συμφέροντα.
«Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση», σημείωσε.
Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής»…
Τέλος, αφού φρόντισε να σημειώσει πως τον τιμά, όπως είπε, η σκέψη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως ούτε ενδιαφέρεται, ούτε τον αφορά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις