Μητσοτάκης στο συνέδριο νεολαίας ΕΛΚ: Φέραμε πίσω στη χώρα 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό
«Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ, που διεξάγεται στην Αθήνα
Στο συνέδριο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με τίτλο «Securing Europe’s Future: Overcoming Challenges» (Εξασφαλίζοντας το μέλλον της Ευρώπης: Ξεπερνώντας τις προκλήσεις), που φιλοξενείται από την ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, παρέστη και μίλησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους, αναφέρθηκε στα δικά του ακαδημαϊκά χρόνια σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε τώρα στο 2024 και ο κόσμος μοιάζει πολύ πιο περίπλοκος» από ό,τι ήταν όταν ο ίδιος αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο.
«Πιστεύω ότι η βασική πρόκληση που έχουμε εμείς ως ηγέτες, αλλά και εσείς ως νέα γενιά ηγετών, είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτή την περίπλοκη πραγματικότητα, να μην χάσουμε την αίσθηση της αισιοδοξίας μας και να χαράξουμε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός, μέσα από όλα τα συγκεχυμένα στοιχεία που κάνουν αυτή την πραγματικότητα τόσο δύσκολη και τόσο πολύπλοκη για να την κατανοήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώθηκε στην τήρηση των υποσχέσεών της, «δημιουργώντας θέσεις εργασίας, που ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα, ιδίως θέσεις εργασίας για τους νέους», όπως είπε.
«Έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Η ανεργία ήταν στο 17,5%, έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%. Φέραμε πίσω στη χώρα πολλούς Έλληνες, 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό. Πρόκειται για νέους ανθρώπους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Προσελκύσαμε σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να το κάνουμε αυτό διατηρώντας τα δημόσια οικονομικά μας σε τάξη, διότι είναι πολύ εύκολο και πολύ δελεαστικό μερικές φορές να δαπανάς πέρα από τις δυνατότητές σου», προσέθεσε.
Υπογράμμισε πως είναι πολυάριθμες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, εγχώριες, ελληνικές αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκές και ενθάρρυνε τους νέους ανθρώπους να διαβάσουν την περίληψη της έκθεσης Ντράγκι.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα υπαρξιακό σημείο της ευρωπαϊκής μας ιστορίας, όπου πρέπει να πάρουμε κάποιες πολύ τολμηρές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε προς το μέλλον», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη εφησύχασε για δεκαετίες στο θέμα της δικής της ασφάλειας»
Παράλληλα, τόνισε πως αν εξετάσει κανείς «τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, ιδίως υπό το φως αυτών που συνέβησαν με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μεγάλη δόση αλήθειας ότι η Ευρώπη, για πολλές δεκαετίες, είχε εφησυχάσει σε ό,τι αφορά τη μέριμνα για την δική της ασφάλεια και ότι ουσιαστικά είχαμε εκχωρήσει τη διαφύλαξη τής ασφάλειάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ανέφερε στη συνέχεια ότι βλέποντας τα ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, «είμαστε πρωτοπόροι όταν πρόκειται στις ενεργητικές πολιτικές μετριασμού».
«Έχουμε, όμως, το περιθώριο να κάνουμε λειτουργική την πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει από την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας; Πιστεύω πως όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως «έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών, αλλά έχουμε επίσης ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις μας παραμένουν ανταγωνιστικές, ότι δεν επιβαρύνουμε υπερβολικά τους αγρότες μας και ότι δεν υποχρεώνουμε, για παράδειγμα, τους καταναλωτές να αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους και να αγοράσουν ακριβότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτό».
Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ρυθμός υλοποίησης της πράσινης μετάβασης πρόκειται να είναι απολύτως κρίσιμος.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την τεχνητή νοημοσύνη και ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την εμπλοκή σε γόνιμες συζητήσεις με την επόμενη γενιά, ώστε να αναγνωρίζονται οι ανησυχίες και τα προβλήματά της και να αναζητώνται λύσεις μέσω των αντίστοιχων πολιτικών. Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερης συμμετοχής των πολιτών και της νέας γενιάς σε αυτό που θα λέγαμε στην Ελλάδα «στις υποθέσεις της πόλης», στα κοινά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις