Η εβδομάδα των παθών φαίνεται να φτάνει στο τέλος της για τη Νέα Δημοκρατία, με τελευταία δοκιμασία την αποψινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή. Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά πυροδότησε κύμα εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα, αμηχανία και πολλά σενάρια. Άφησε ανοιχτές πληγές, «κρυπτόμενους υπουργούς», μουρμούρα και κλόνισε την κυβερνητική σταθερότητα.

Από την πρώτη ημέρα που έσκασε η «βόμβα» το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου επιδόθηκε σε ένα αγώνα να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν αλλά μια δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από τις ΗΠΑ «φούντωσε» το μέτωπο.

Η ενότητα ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται

Τα «καμπανάκια συναγερμού» ήχησαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με τον Αντώνη Σαμαρά να στέλνει τροχιοδεικτικές βολές και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε ρόλο πυροσβέστη, να τρέχει να σβήσει τις φωτιές.

Να κλείσει το θέμα Σαμαρά θέλουν στην κυβέρνηση

Την Παρασκευή (21/11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε πως «το θέμα έχει κλείσει» και έστρεψε το βλέμμα του στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Όσον  αφορά τους «κρυπτόμενους υπουργού» κάλυψε εν μέρει τον Άδωνι Γεωργιάδη που παραπονέθηκε δημόσια και με αμηχανία τον δικαιολόγησε.

Κάλυψη σε Αδ. Γεωργιάδη

Στο αν λοιπόν υπάρχουν υπουργοί που κλήθηκαν να πάρουν θέση για το θέμα της διαγραφής Σαμαρά και δεν έχουν πάρει δημόσια θέση, είπε ο κ. Μαρινάκης ότι το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών που εκλήθησαν από τα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες εκπομπές και το σύνολο των βουλευτών μας που τοποθετήθηκαν έδωσαν απαντήσεις εκπροσωπώντας την κυβέρνηση όπως στην τελευταία ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην δήλωση Γεωργιάδη είπε ότι μπορεί κάποιος να την παρεξήγησε. «Η τοποθέτηση του κυρίου Γεωργιάδη είναι μία γενική τοποθέτηση που μπορεί κάποιος να την παρεξήγησει και ναι εγώ θα πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να βγαίνεις μπροστά και να υπερασπίζεσαι το έργο της κυβέρνησης και του κόμματος και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».

Τα δύσκολα είναι μπροστά…

Ο Παύλος Μαρινάκης γνωρίζει πολύ καλά πως τα δύσκολα είναι μπροστά και επιθυμεί το ρήγμα που άνοιξε να μην μεγαλώσει. Ενόψει μάλιστα της ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού, στις 15 Δεκεμβρίου, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση νιώθει ασφαλής απάντησε καταφατικά.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι «αναγκαία προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές» και δεν έδειξε καμία ανησυχία. «Έχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου», είπε.

Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024

Πολλά τα μέτωπα

Με τις ημερομηνίες ορόσημο να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, έρχεται και η «προεδρολογία».

Αναφορικά με δημοσιεύματα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότητα να συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη με τον υπουργό Νίκο Δένδια (το όνομά του έχει ακουστεί πολλάκις για ΠτΔ) ο κ. Μαρινάκης διάλεξε τη διπλωματική οδό απαντώντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει τακτικότατα συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και πολύ περισσότερο με τους υπουργούς. Με τον κύριο Δένδια γίνεται τακτική συνάντηση, είναι πολύ πιθανό να γίνει δεν γνωρίζω την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης αυτής, είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να κλείσει κάθε κουβέντα σχετικά με την ονοματολογία για τη Προεδρία και επανέλαβε ότι ξέρετε ποια είναι απάντηση «δεν υπάρχει καμιά ακόμα απόφαση, ούτε σκέψη, ούτε συζήτηση. Μόνο ο πρωθυπουργός και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα το μάθουμε κι εμείς».

Πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν να ανακοινωθεί ο «εκλεκτός» για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Πειραιώς στρέφει το βλέμμα της στην προσεχή ομιλία του Κώστα Καραμανλή την Παρασκευή που δεν αποκλείεται να φέρει ειδήσεις. Και αυτό διότι πληροφορίες του in – και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού – λένε ότι ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην διαγραφή Σαμαρά. Το κλίμα και το ύφος της τοποθέτησής του παραμένουν άγνωστα.