Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μαζική παραγωγή του νέου υπερόπλου Oreshnik

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μαζική παραγωγή του νέου υπερόπλου Oreshnik

Τι είπε ο Πούτιν - Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik είναι μετεξέλιξη του Yars και αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας - Είναι το υπερόπλο με το οποίον επλήγη το Ντνιπρό

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε χθες κατά της Ουκρανίας και θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του νέου συστήματος.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι ο πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από εχθρικές δυνάμεις.

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει απάντηση σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο για την αναχαίτισή του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτόν το καινούργιο σύστημα. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε μαζική παραγωγή», σημείωσε.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του. Απαιτείται αντίδραση. Απαιτείται πίεση»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το νέο πυραυλικό σύστημα δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό παλαιότερων σοβιετικών συστημάτων.

Η εξέλιξη τέτοιων συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας καθώς αντιμετωπίζουμε νέες απειλές, διεμήνυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Πέμπτη, μετά από το ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου συνιστά «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), o Ζελένσκι ανέφερε πως η παραδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο παρείχε «ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη».

Το πλήγμα στο Ντνίπρο:

«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας πως «επί του παρόντος, δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του. Απαιτείται αντίδραση. Απαιτείται πίεση. Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ισχύος. Διαφορετικά, θα υπάρξουν ατελείωτα ρωσικά πλήγματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο κατά της Ουκρανίας», έγραψε ο Ζελένσκι σε μακροσκελή ανάρτησή του.

«Για την αληθινή ειρήνη αξίζει να πολεμήσεις. Απαιτείται δράση», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Τι είναι το νέο υπερόπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν

Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik, το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη του Yars (σ.σ. διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2007), αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε το 2011.

Αναλυτές σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εκτοξευτή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μιας κινητής μονάδας Oreshnik. Πιστεύεται ότι ο εκτοξευτής αυτού του συστήματος είναι ελαφρύτερος από μιας κινητής μονάδας Yars, ζυγίζοντας λιγότερο από 80 τόνους. Το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω πύραυλος, που είναι στερεού καυσίμου, δύναται να φέρει πολλαπλή κεφαλή, ικανή να πλήττει περισσότερους από έναν ανεξάρτητους στόχους. Πιστεύεται ότι το Oreshnik θα μπορούσε, πάντως, να εμπίπτει στον ορισμό του πυραύλου μέσου βεληνεκούς».

Ένας και μόνο Oreshnik ήταν αρκετός να για προκληθεί πανικός στο Ντνίπρο

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα, στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς).

Ωστόσο, το 2019, η συγκεκριμένη συνθήκη τερματίστηκε μετά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους συμπεριλαμβάνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη.

Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer θα μπορούσε, όπως εκτιμάται, να αποτελεί μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF.

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024