Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
ΗΠΑ και Ρωσία ανεβάζουν την ένταση στην Ουκρανία με το βλέμμα στην ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ
Επικίνδυνα έχει ανεβεί η ένταση στην Ουκρανία μετά και τη νίκη Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές που έχει οδηγήσει τα εμπλεκόμενα μέρη να κλιμακώνουν τη στάση τους.
Η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε ένα σπιράλ αντιδράσεων με κίνδυνο η κατάσταση να φύγει εκτός ελέγχου.
Η Ουκρανία όντως χρησιμοποίησε τους αμερικανικούς αλλά και τους βρετανικούς πυραύλους – με μεγάλη χαρά του Λονδίνου – για να πλήξει τη Ρωσία με τη Μόσχα να απαντά με εκτόξευση ενός «πειραματικού πυραύλου», με δυνατότητα να φέρει και πυρηνικές κεφαλές.
Η επίθεση της Μόσχας, η πρώτη τέτοιου είδους από την αρχή του πολέμου, συνοδεύτηκε με δηλώσεις… με νόημα από τη Ρωσία που είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα.
Σε διάγγελμά του ο Πούτιν είπε ότι η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα, και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα «έχει το δικαίωμα» να πλήξει τις χώρες που προμήθευσαν το Κίεβο με όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών στόχων.
Ασκήσεις ισορροπίας
Η Μόσχα εδώ και καιρό επαναλαμβάνει ότι η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας είναι αιτία για απευθείας πόλεμο με τη Δύση.
Την ίδια στιγμή όμως και μετά την εκλογή Τραμπ δηλώνει με έμφαση ότι είναι ανοιχτή για συζητήσεις εκεχειρίας φυσικά με τους δικούς της όρους, επιδιδόμενη σε ασκήσεις ισορροπίας.
Από τη μία επίδειξη δύναμης και απειλές για μεγαλύτερα πλήγματα από θέση ισχύος στο μέτωπο και ταυτόχρονα προβολή διπλωματικής λύσης που θα εξασφαλίζει στο Κρεμλίνο τη νίκη μετά από δύο χρόνια πολέμου.
Οι ΗΠΑ από την άλλη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, στέλνοντάς της νάρκες κατά προσωπικού και προχωρώντας σε διαγραφή μέρους του χρέους της. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι χώρες της Ευρώπης με τη Γαλλία και τη Βρετανία να δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του» και θα βοηθήσουν την Ουκρανία να πετύχει μία δίκαιη ειρήνη, ενώ η Γερμανία έστειλε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας.
Η αλλαγή στη στάση του Μπάιντεν – που εδώ και μήνες δεν είχε δώσει την έγκριση για χρήση των αμερικανικών πυραύλων – έχει προφανώς να κάνει με την ανησυχία της Ουάσιγκτον ότι η προεδρία Τραμπ θα περιορίσει τη βοήθεια στην Ουκρανία τη στιγμή μάλιστα που στο μέτωπο ο συσχετισμός έχει παγιωθεί υπέρ της Ρωσίας.
Διεθνείς αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν «μπλοφάρει» όταν χρησιμοποιεί την απειλή των πυρηνικών και επομένως κλιμακώνουν ελπίζοντας ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να αλλάξει τους όρους του πολέμου στο πεδίου.
Το σενάριο της μπλόφας
Η ίδια η Ρωσία επίσης λέει εδώ και δύο χρόνια ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αλλά επισημαίνει ότι η κλιμάκωση – που κατά τη Μόσχα προκαλείται από τη Δύση- μπορεί να οδηγήσει στο εφιαλτικό σενάριο.
Μετά από καιρό η ρητορική της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί και στις απειλές της μπαίνουν ευθέως και άλλες χώρες. Η δήλωση της Ζαχάροβα ότι η αμερικανική βάση στην Πολωνία είναι στη λίστα των στόχων της Ρωσίας και μάλιστα κατά προτεραιότητα είναι ενδεικτική για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης.
Ακόμα κι αν η Ρωσία μπλοφάρει για την επέκταση του πολέμου ή ακόμα και για τη χρήση πυρηνικών δεν είναι μία κατάσταση που μπορεί να διαρκεί για πάντα επισημαίνουν αναλυτές που προειδοποιούν ότι η μπλόφα κάποια στιγμή μπορεί να σταματήσει να είναι μπλόφα ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος «ατυχήματος».
Τονίζουν ακόμα ότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο τα πυρηνικά αλλά η διατυπωμένη απειλή της Ρωσίας να ισοπεδώσει πχ το Κίεβο, εάν η Δύση αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στη σύγκρουση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση παραδεχόμενος στο FOX NEWS ότι χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο. Το σχέδιο νίκης που παρουσίασε, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί, έχει προκαλέσει την κόπωση των συμμάχων του αν και αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο Τραμπ.
«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», είπε ο Ζελένσκι για την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας. «Ο Πούτιν φτύνει κατάμουτρα όσους στον κόσμο θέλουν πραγματικά να αποκατασταθεί η ειρήνη» και ότι «δοκιμάζει» τον κόσμο.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τον κόσμο. Ο Πούτιν είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτό. Σας δοκιμάζει, αγαπητοί εταίροι. Πρέπει να τον σταματήσουμε. Η έλλειψη σκληρών αντιδράσεων στις ενέργειες της Ρωσίας στέλνει το μήνυμα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Αυτό ακριβώς κάνει ο Πούτιν».
Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή του Τραμπ το μέτωπο της Ουκρανίας έχει πάρει φωτιά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανεβάζουν την ένταση χωρίς να υπάρχει προφανής και εύκολος τρόπος αποκλιμάκωσης.
Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα πράξει τελικά ο νέος πλανητάρχης στο μέτωπο της Ουκρανίας – ο οποίος έχει πει ότι θα τελειώσει τον πόλεμο σε ώρες χωρίς όμως να εξηγήσει τον τρόπο – ούτε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τότε .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις