Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων ATACMS για ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας - Τι θα κάνει στη συνέχεια;
«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το BBC.
Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα από το 2022
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, αναλυτής του βρετανικού μέσου για τη Ρωσία, τονίζει ότι αυτή ήταν η εβδομάδα που ο ηγέτης του Κρεμλίνου χαμήλωσε τον πήχη για τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων.
Επίσης, αυτή ήταν η εβδομάδα που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν άλλη μια κόκκινη γραμμή του Πούτιν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικής προέλευσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στη Ρωσία.
Ήταν, επιπλέον, η εβδομάδα που ο Ρώσος πρόεδρος, στην πραγματικότητα, απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και οποιαδήποτε άλλη χώρα προμηθεύει την Ουκρανία με τέτοια όπλα και για τέτοιο σκοπό.
«Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.
Συνεπώς το ερώτημα «Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;» είναι πολύ πιεστικό. «Και, δεδομένου, ότι είμαι ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, θα περιμένατε να έχω την απάντηση», γράφει με χιουμοριστικό τρόπο ο Ρόζενμπεργκ.
«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν την έχω», τονίζει. «Ίσως ακόμα και ο Πούτιν δεν γνωρίζει την απάντηση, κάτι το οποίο κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά», επισημαίνει.
Στη συνέχεια ο Ρόζενμπεργκ γράφει ότι αντί για απαντήσεις, έχει να κάνει ορισμένες παρατηρήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις.
Πώς θα κινηθεί το Putinmobile;
Αυτή την εβδομάδα το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει ο Ρόζενμπεργκ.
Αλλά σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αυτός που ασπάζεται την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του – στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας, υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερις ουκρανικές περιοχές τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα στη Δύση – όλα αυτά αποτελούν στιγμές κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.
«Κάποτε περιέγραψα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως ένα αυτοκίνητο χωρίς όπισθεν και χωρίς φρένα, που τρέχει στον αυτοκινητόδρομο, με το πεντάλ του γκαζιού κολλημένο στο τέρμα», υπενθυμίζει ο Ρόζενμπεργκ.
«Από ό,τι βλέπω, λίγα έχουν αλλάξει», γράφει ο ίδιος. Μην περιμένετε το όχημα του Πούτιν (σ.σ. χρησιμοποιεί, μάλιστα, τη λέξη Putinmobile εμπνευσμένο από το Batmobile του Μπάτμαν) να επιβραδύνει μπροστά στα πλήγματα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, σημειώνει.
Η κλιμάκωση, ωστόσο, είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα, τονίζει.
Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμάζεται για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Οι δυτικές κυβερνήσεις θα αξιολογήσουν το επίπεδο της απειλής υπό το πρίσμα των προειδοποιήσεων του Πούτιν, εκτιμά ο Ρόζενμπεργκ.
Ακόμη και πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη του Κρεμλίνου, υπήρχαν φόβοι στη Δύση για έξαρση του ρωσικού υβριδικού πολέμου.
Ο Ρόζνμπεργκ θυμίζει, επίσης, ότι τον Ιούνιο, ο Πούτιν υπονόησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους της Δύσης, αν η Ουκρανία λάμβανε άδεια να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η πυρηνική επιλογή
Η ερώτηση «Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;» συνήθως ακολουθείται από το ερώτημα εάν ο Ρώσος πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε ένα πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έχει αφήσει κάποια υπονοούμενα.
Ανακοινώνοντας την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» – της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία – είχε απευθύνει προειδοποίηση σε «όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από έξω», θυμίζει ο Ρόζενμπεργκ.
«Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας», είχε δηλώσει τότε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, «πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως».
«Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας», είχε υπογραμμίσει.
Οι δυτικοί ηγέτες, υποστηρίζει ο αναλυτής του BBC, δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις απειλές.
Οι κόκκινες γραμμές της Μόσχας που ξεπέρασε η Δύση
Από την έναρξη του πολέμου οι δυτικές κυβερνήσεις πέρασαν αρκετές ρωσικές κόκκινες γραμμές: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Οι «συνέπειες» για τις οποίες είχε μιλήσει το Κρεμλίνο δεν υπήρξαν ποτέ.
Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας και το διάταγμα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Μια σαφής προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.
Τώρα, και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί, σημειώνει ο αναλυτής του BBC. Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα χτυπήματα στη Ρωσία με αμερικάνικους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow.
Ο Ρόζενμπεργκ αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ένας αντιστράτηγος εν αποστρατεία όταν ρωτήθηκε για την επίθεση με ATACMS στο Μπριάνσκ: «Το να ξεκινήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας χτυπημάτων σε μια αποθήκη όπλων στην περιοχή Μπριάνσκ θα ήταν μάλλον κοντόφθαλμο».
«Θα ήταν παρήγορο να πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο συμμερίζεται αυτή την άποψη», γράφει χαρακτηριστικά ο Ρόζενμπεργκ, αλλά το διάγγελμα του Πούτιν δεν έδειξε κάτι τέτοιο, σημειώνει.
Το μήνυμά του προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση φάνηκε να είναι το εξής: αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία μιλάω σοβαρά, σας προκαλώ να την περάσετε, τονίζει ο αναλυτής του BBC.
«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος»
Στη συνέχεια ο Ρόζενμπεργκ μεταφέρει τον διάλογο που είχε με τον Αντρέι Κολέσνικοφ, αρθρογράφο της αντιπολιτευόμενης στον Πούτιν Novaya Gazeta.
«Ακόμη και ο Πούτιν δεν γνωρίζει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ή όχι. Εξαρτάται από τα συναισθήματά του», υποστήριξε ο Κολέσνικοφ.
«Ξέρουμε ότι είναι πολύ συναισθηματικός άνθρωπος. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο ήταν επίσης ένα συναισθηματικό βήμα. Εξαιτίας αυτού πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα περί της αλλαγής του πυρηνικού δόγματος. Λένε ότι ο φόβος του πολέμου πρέπει να επιστρέψει και θα συγκρατήσει και τις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης», σημείωσε ο ίδιος.
«Σε αυτή την εκδοχή πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πούτιν, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά θα είναι η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Κολέσνικοφ.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές πολεμικές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.
Ο παράγοντας Τραμπ
Τέλος, ο Ρόζενμπεργκ εξετάζει το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ενεργεί με βάση τα συναισθήματα. Είναι επίσης σαφές ότι τον καθοδηγεί η αντιπάθεια για τη Δύση και φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει. Αλλά γνωρίζει επίσης ότι ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος», τονίζει ο αναλυτής του BBC.
Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα αποχωρήσει και ο Τραμπ θα επανέλθει. Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνει ο Ρόζενμπεργκ, έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει υπάρξει πολύ επικριτικός για το ΝΑΤΟ.
Επίσης, είπε πρόσφατα ότι ο διάλογος με τον Πούτιν θα ήταν «ένα έξυπνο πράγμα».
Όλα αυτά θα πρέπει να ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά του Ρώσου προέδρου, γράφει ο Ρόζενμπεργκ.
Αυτό σημαίνει, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην κλιμακώσει σημαντικά αυτή τη στιγμή, εκτιμά ο ίδιος.
Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία.
Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας, καταλήγει ο Ρόζενμπεργκ.
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη