Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει παγκόσμιος ουραγός στην τεχνολογία

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει παγκόσμιος ουραγός στην τεχνολογία

Ο Ξαβιέ Νιέλ θεωρεί ότι η Ευρώπη θα μείνει πίσω εάν χάσει αυτή την κρίσιμη ευκαιρία

Αν υπάρχει κάτι που κινείται στον κόσμο της τεχνολογίας, το πιθανότερο είναι ότι ο Ξαβιέ Νιέλ το έπιασε. Ο χάκερ που έγινε επιχειρηματίας, έχει μια τεράστια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών, συμμετέχει στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ByteDance, μητρικής του TikTok και είναι ένας σημαντικός χρηματοδότης startup, μεταξύ άλλων της Mistral AI, τη γαλλική νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης. Ο δισεκατομμυριούχος παρακολουθούσε έντονα τις τεχνολογικές εξελίξεις σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Αλλά έχει δει επίσης την Ευρώπη να μένει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην καινοτομία.

Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει μερικές πολλά υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις εν μέσω της γενεσιουργικής φρενίτιδας τεχνητής νοημοσύνης, όπως τις Mistral AI και Aleph Alpha. Ωστόσο, η ήπειρος θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να συμβαδίσει με τον παγκόσμιο αγώνα τεχνητής νοημοσύνης.

Κλειδί η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Ο Νιέλ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη έχει μια πραγματική ευκαιρία να δείξει τη δημιουργικότητά της στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά αν χάσει το τρένο, θα μπορούσε να πάψει να είναι σημαντική.

«Αν η Ευρώπη δεν το κάνει σωστά, θα γίνει μια πολύ μικρή ήπειρος εγκαταλειμμένη για μερικές γενιές», είπε στους Financial Times.

Αυτό που διαφοροποιεί τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι οι «αξίες» τους, όπως το απόρρητο και η διαφάνεια, είπε ο Νιέλ. Δημιουργεί επίσης ταλέντα με επίκεντρο τη μηχανική και τα μαθηματικά στα πανεπιστήμιά της, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στην περιοχή ένα πλεονέκτημα, εάν κινηθεί γρήγορα.

«Σίγουρα, ο κόσμος κινείται πιο γρήγορα τώρα, οι πόροι είναι μεγαλύτεροι. Αλλά πάντα θα υπάρχουν δύο έξυπνα παιδιά κάπου στον κόσμο, που θα δουλεύουν σε ένα γκαράζ, με ένα τεχνολογικό όραμα ή μια νέα ιδέα», είπε ο Νιέλ.

Ο Γάλλος μεγιστάνας, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει αξία 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης. Η αισιοδοξία του για την άνοδο τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης τον οδήγησε να αναπτύξει τη μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο στο Παρίσι, το Station F. Έχει επίσης συνεπενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης μαζί με τον Έρικ Σμιντ και τον Ροντόλφ Σααντέ.

Ωστόσο, ανησυχεί ότι εάν η Ευρώπη αποτύχει να γίνει πρωτοπόρος στο κύμα AI, θα μείνει γνωστή ως «το καλύτερο μέρος στον κόσμο για μουσεία», είπε ο Νιέλ στο Wired τον Σεπτέμβριο. Παρομοίασε την τρέχουσα στιγμή της τεχνητής νοημοσύνης με την εποχή που οι μηχανές αναζήτησης έγιναν mainstream. Σήμερα, διοικούνται σε μεγάλο βαθμό από Αμερικανούς παίκτες, όπως η Google και η Microsoft Bing.

«Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μηχανή αναζήτησης τώρα από την αρχή, δεν μπορείτε να κερδίσετε επειδή δεν ήσασταν εκεί πριν από 25 χρόνια», είπε. Άλλοι ειδικοί ανησυχούν επίσης για το ότι η Ευρώπη μένει πίσω και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις προοπτικές ασφάλειας και άμυνας της περιοχής σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

τεχνητή νοημοσύνη

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ: Πλεονέκτημα ή μέγγενη;

Αυτό που ο Νιέλ προβάλλει ως ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης οδήγησε επίσης στην αντίληψη ότι ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη πολύ σκληρά, ωθώντας τους ανταγωνιστές εκτός της αγορά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πρώτο στο είδος της προσχέδιο κανόνων τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ορισμένοι θεωρούν πρωτοποριακό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι περιοριστικό.

Σε μια εις βάθος έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες εάν αναπτυχθεί σωστά.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας SAP, Κριστιάν Κλάιν, δήλωσε ότι η υπερβολική ρύθμιση κινδυνεύει να εμποδίσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Meta και ο Ντάνιελ Εκ του Spotify εξέδωσαν μια ανοιχτή επιστολή τον Σεπτέμβριο απηχώντας παρόμοιες ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να διορθώσει τους «κατακερματισμένους και ασυνεπείς» κανονισμούς της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι εταιρείες στο Fortune 500 Europe, που κατατάσσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής βάσει εσόδων, ενσωματώνουν αργά αλλά σταθερά την τεχνητή νοημοσύνη σε προηγμένες εφαρμογές. Τελικά, η στρατηγική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων θα μπορούσε να καθορίσει εάν βγει νικήτρια ή χαμένη.

«Με απλά λόγια, η ανάπτυξη, η εκτόξευση ή απλώς η χρήση τεχνολογίας είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη από ό,τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Για να παραμείνει στην παγκόσμια κούρσα, η ΕΕ χρειάζεται μια νέα προσέγγιση: μετριασμό των κινδύνων της νέας τεχνολογίας, επιτρέποντας παράλληλα την καινοτομία», δήλωσε στο Fortune ο πρόεδρος της Google στην περιοχή EMEA Ματ Μπρίτιν τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Φόβοι για μεγάλη ζημιά του Ντόντσιτς στους Μάβερικς (vid)

Ο Λούκα Ντόντσιτς αποχώρησε με πατερίτσες από το ματς απέναντι στους Τίμπεργουλβς και στο Ντάλας υπάρχει έντονη ανησυχία…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο