COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Διαδηλωτές και ακτιβιστές για το Κλίμα συγκεντρώθηκαν στον χώρο που πραγματοποιούνται οι συζήτησες της COP29.
«Καλύτερα καμία συμφωνία από μια κακή συμφωνία», φώναζαν.
«Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» ήταν ένα από τα συνθήματα.
Το νέο προσχέδιο συμφωνίας σχετικά με τα χρήματα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, το οποίο δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, προβλέπει την καταβολή 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2035 από τις πιο πλούσιες χώρες στις φτωχότερες. Το ποσό αυτό ικανοποιεί τις χώρες που θα πληρώσουν, αλλά όχι εκείνες που θα το λάβουν.
Οι ακτιβιστές ζητούν οι πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που είχε τεθεί πριν από 15 χρόνια, αλλά είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού που ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όμως τα πλούσια κράτη λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου το όριο των όσων μπορούν να δώσουν, υποστηρίζουν ότι είναι ρεαλιστικός στόχος και ότι είναι μια υπερβολή για τις δημοκρατίες στην πατρίδα τους να το αποδεχθούν.
Οργή για το «πενιχρό» ποσό για το Κλίμα – «Είναι ντροπή»
Η απογοήτευσή, ακόμα και η οργή για το προτεινόμενο ποσό των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αισθητή το απόγευμα της Παρασκευής.
Η Tina Stege, απεσταλμένη των Νήσων Μάρσαλ για το κλίμα, χαρακτήρισε το προσχέδιο «ντροπιαστικό».
«Είναι ακατανόητο ότι … (εμείς) λαμβάνουμε μόνο συμπάθεια και καμία πραγματική δράση από τα πλούσια έθνη», δήλωσε η ίδια.
«Είναι ντροπή το γεγονός ότι παρά την πλήρη επίγνωση των καταστροφικών κλιματικών κρίσεων που πλήττουν τα αναπτυσσόμενα έθνη και του συγκλονιστικού κόστους της δράσης για το κλίμα – που ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια – τα ανεπτυγμένα έθνη έχουν προτείνει μόνο πενιχρά 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο Harjeet Singh της Συνθήκης για τη μη διάδοση των ορυκτών καυσίμων.
Το ποσό αυτό, το οποίο φτάνει μέχρι το 2035, είναι ουσιαστικά ο παλιός ετήσιος στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ετήσιο πληθωρισμό 6%, δήλωσε ο Vaibhav Chaturvedi αναλυτής πολιτικής για το κλίμα με έδρα το Νέο Δελχί του Συμβουλίου για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και το Νερό.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ανάγκη ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να καλυφθούν οι ζημιές που προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, να βοηθηθούν τα κράτη αυτά να προσαρμοστούν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με περισσότερα να παράγονται από κάθε χώρα εσωτερικά.
Ο Singh δήλωσε ότι το προτεινόμενο ποσό – το οποίο περιλαμβάνει δάνεια και στερείται δέσμευσης για χρηματοδότηση βάσει επιχορηγήσεων – προσθέτει «αλάτι στις πληγές».
- Αταμάν: «Κλείσαμε τη ρακέτα με τον Γκέιμπριελ και πήραμε μία σημαντική νίκ»
- Ο χάρτης των πληρωμών από 30 Δεκεμβρίου ώς 3 Ιανουαρίου από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Eurolegue: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Μόναχο (pic)
- Εύα Λονγκόρια-Xάλι Μπέρι: Xριστούγεννα όπως καλοκαίρι και επίθεση στα στερεότυπα
- Βενεζουέλα: Έρευνα σε βάρος υπαξιωματικού της αργεντίνικης χωροφυλακής για δεσμούς με τρομοκρατική οργάνωση
- Μπάγερν – Παναθηναϊκός 69-80: Πέρασε από το Μόναχο και έσπασε το αήττητο των Βαυαρών