Φιντάν: «Καλύτερα οι δυο μας» λέει για τα ελληνοτουρκικά – Προκαλεί ξανά για Κύπρο και Αιγαίο
Ενώ στην Ελλάδα η αντιπολίτευση - και ο Σαμαράς - κατηγορούν την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» με την Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι προτιμά να τα λέμε «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»
Επιμένει στην τουρκική ατζέντα της «πακετοποίησης» των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά και στις αναθεωρητικές απόψεις της Άγκυρας για την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτρικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία προτιμά «να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα ως πακέτο» και αν είναι δυνατόν «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιντάν, σε μία χρονική συγκυρία για την Ελλάδα που πληθαίνουν οι φωνές για «μυστική διπλωματία» – από την αντιπολίτευση μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε εν νέου σε ζητήματα που αφορούν στην «τουρκική μειονότητα», όπως χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορούν να πολιτικοποιηθούν «υπερβολικά».
«Στην Ελλάδα πολιτικοποιούν υπερβολικά τα θέματα για την Τουρκία»
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε: «Εμείς προτιμούμε να εξετάζουμε ως πακέτο όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στο Αιγαίο, των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των ζητημάτων που αφορούν στην ‘τουρκική’ μειονότητα. Προτιμούμε να τα εξετάζουμε όλα μαζί και, εάν είναι δυνατόν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν βρίσκουμε σωστό να υπερπολιτικοποιούμε τα ζητήματα. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, ειδικά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία μπορούν να πολιτικοποιηθούν σε υπερβολικό βαθμό».
«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα, με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν). Χωρίς να θίγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, στοχεύουμε να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα δια της επισήμου οδού και να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες. Το Αιγαίο Πέλαγος, που είναι ένας επίγειος παράδεισος, πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή οικονομικής ευημερίας για τις χώρες μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί», υποστήριξε ο Φιντάν.
Και προσέθεσε πως «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με λύσεις, όταν υπάρξει η απαραίτητη ωριμότητα και από τις δύο πλευρές. Οι αναζητήσεις και οι συζητήσεις μας με τους Έλληνες συνομιλητές μας είναι άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, στο πλαίσιο επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο», όπως ανέφερε.
«Ιστορικό λάθος η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ»
Σχολιάζοντας το Κυπριακό, μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε αναφορικά με αιτιάσεις βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπλοκάρει την πορεία ένταξης της χώρας προς την ΕΕ λόγω Κύπρου, το αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ δεν δίστασε να σημειώσει πως «το ιστορικό λάθος που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό ήταν να εντάξει την Κύπρο στην κατάσταση που είναι».
«Αυτό ωθεί ορισμένα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο», επέμεινε, «αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο νησί. Η Τουρκία έχει ένα παρελθόν εκεί, οι Τούρκοι έχουν ένα παρελθόν εκεί. Δηλαδή, υπάρχουν οι σφαγές που βιώθηκαν εκεί. Στη συνέχεια, έγινε η ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ (σ.σ. η τουρκική εισβολή). Μετά υπήρξε η θετική προσέγγιση της Τουρκίας στις προτάσεις που έφερε η διεθνής κοινότητα. Υπάρχει το δημοψήφισμα στο νησί».
«Με δεδομένες τις πραγματικότητες αυτές, εμείς δεν συνομιλούμε για το θέμα της λύσης με την ΕΕ, αλλά με τα Ηνωμένα Έθνη. Όσο δεν υπάρχει αυξημένη ένταση σε αυτό το θέμα, όσο υπάρχουν καλοπροαίρετες προσπάθειες, θεωρώ ότι η ΕΕ δεν θα θελήσει να εισέλθει σε ένα πεδίο σοβαρής κρίσης, επιβαρύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ είναι να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες λύσεις. Θέλουμε λύση που να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα λειτουργική πραγματικότητα στο νησί. Δηλαδή, εμείς δεν επιβάλλουμε καμία λύση. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός ότι εμποδίζουμε το δρόμο της Τουρκίας ( προς την ΕΕ) είναι τελείως εκτός πραγματικότητας», ισχυρίσθηκε ο Χακάν Φιντάν.
- Επίσημο: Νέος προπονητής της Βαλένθια ο Κορμπεράν (pic)
- Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα πλήρωσε 23,5 δισ. το 2024 – Πώς θα εξελιχθεί η αποπληρωμή του
- Τραμπ: Πιθανή μια διεθνής κρίση στη 2η θητεία του, λέει πρώην σύμβουλός του – Τι είπε για τον Πούτιν
- Δέσποινα Βανδή: Το χριστουγεννιάτικο δείπνο με τους celebrities φίλους της
- Η πρώτη φωτογραφία του Λεσόρ μετά το χειρουργείο
- Μενίδι: Η στιγμή που ληστής εισβάλει με όπλο σε κατάστημα με ρούχα και απειλεί γυναίκα με παιδί (βίντεο)