ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)
Το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει μάλλον - για μία ακόμη φορά - πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Ο «ορθόδοξος» στήνει κάλπες, και επιχειρεί στροφή στην πολιτική, ο νεοαποσχισθέντας ιδρύει νέο κόμμα.
- Ό ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τις γυναίκες θύματα βίας - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Τα ζώδια σήμερα: Μεροδούλι, μεροφάι
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο σοφός λαός και μπορεί η ειδησεογραφική ατζέντα επί του πολιτικού να «σφραγίστηκε» από τις ανεξαρτητοποιήσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτα Πούλου, στερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντούτοις το debate των 4 υποψήφιων προέδρων δεν πέρασε απαρατήρητο. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η τηλεμαχία των «4» ήταν μία αμιγώς πολιτική διαδικασία (χωρίς βέβαια να λείπουν τα μαργαριτάρια) με νικητές και ηττημένους, ενώ για πρώτη φορά, μετά από αρκετούς μήνες, κυριαρχούσε ο πολιτικός διάλογος πάνω σε σοβαρά θέματα.
Αυτό που απουσίαζε ήταν η τοξικότητα, πράγμα καθόλου σύνηθες για την Κουμουνδούρου δεδομένου των όσων προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες. Βέβαια, είναι ευκρινές πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πληρώνει» και θα συνεχίσει να «πληρώνει» τα λάθη του, πολιτικές επιλογές (που πάνε πίσω στο χρόνο), τα άνευ κριτηρίων «ανοίγματα», αλλά και την εικόνα παιδικής χαράς που παρουσίασε ουκ ολίγες φορές ένα κόμμα που είχε κατά το παρελθόν την κυβερνητική ευθύνη της χώρας. Τα παραπάνω μάλλον θα απασχολούν ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες και διδακτορικές διατριβές για αρκετά χρόνια ακόμα.
Σαββατοκύριακο με «πολύ» ΣΥΡΙΖΑ
Το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει μάλλον- για μία ακόμη φορά- πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Ο «ορθόδοξος» στήνει κάλπες, ο νεοαποσχισθέντας ιδρύει νέο κόμμα. Και είναι προφανές πως μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα μία ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές του πρώην κόμματός του.
Η Κουμουνδούρου, πάντως, βαδίζει ολοταχώς προς την ολοκλήρωση της προεδρικής κούρσας, επιδιώκοντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Άπιαστο όνειρο; Θα φανεί… Άλλωστε στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ.
Το δεδομένο είναι ότι οι εσωκομματικοί κλυδωνισμοί συνεχίζονται, ενώ το τραύμα της απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βαθύ και μοιάζει αδύνατο να επουλωθεί. Σημειωτέον ότι η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητη, Αθηνά Λινού κατέθεσε μήνυση 100 σελίδων εναντίον του Παύλου Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση για τα όσα έχει ισχυριστεί ο βουλευτής υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος αναφορικά με την εταιρεία της Prolepsis.
Πάντως, η διεξαγωγή του debate εκ των πραγμάτων έδρασε λυτρωτικά για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ κι’ αυτό γιατί άπαντες εντός και εκτός Κουμουνδούρου μιλούν για την «επιστροφή της πολιτικής».
Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των 4 ήταν συγκεκριμένες, όπως και τα highlights της βραδιάς, ενώ από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το «φαινόμενο» Κασσελάκη.
Τα highlights του debate
Το μπρα ντε φερ Φάμελλου-Πολάκη
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις τουλάχιστον φορές αντάλλαξαν «καρφιά» Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης. Άλλωστε, με βάσει τις μετρήσεις αλλά και τις στοιχηματικές, οι δυο τους αποτελούν και τους βασικούς διεκδικητές της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη θεματική της οικονομίας, ο Βουλευτής Χανίων ρώτησε τον Σωκράτη Φάμελλο για τη θέση του αναφορικά με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, μιας και ο ίδιος υποστηρίζει ότι το δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51% των μετοχών. Ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. συμφώνησε ότι η ΔΕΗ πρέπει να γυρίσει στον έλεγχο του δημοσίου, ωστόσο, επέλεξε, για κάποιους τεχνηέντως, να μην αναφερθεί σε ποσοστά μετοχών. Αντίστοιχα, ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη, τον ρώτησε αν έχει υπολογίσει το κόστος για την μετάβαση της Εθνικής Τράπεζας στον έλεγχο του δημοσίου. Η απάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας ήταν χαρακτηριστική: «Σαφώς και έχουμε Σωκράτη μου. Λες να κάνουμε τέτοια επιλογή και να μην έχουμε βγάλει τον λογαριασμό;».
Η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν η συζήτηση πήγε στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Δεν ψήφισες τη θέση για το δικαίωμα στο γάμο, παραβιάζοντας τη θέση μας» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, εγκαλώντας τον Παύλο Πολάκη για την στάση του. «Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία» απάντησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χανιών, εμμένοντας στην αρχική του θέση.
Η συζήτηση πήγε και σε προσωπικό επίπεδο όταν ο Σ. Φάμελλος διερωτήθηκε, «καρφώνοντας» τον Π. Πολάκη «πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ» με τον δεύτερο να απαντά ότι «τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση».
Σημειωτέον ότι οι διαρροές των «στρατοπέδων» την ώρα της τηλεοπτικής «μάχης» έδιναν και έπαιρναν…Βέβαια, η οποια αντιπαράθεση δεν υπερέβη τα όρια της «συντροφικότητας» και του πολιτικού πολιτισμού. Άλλωστε, οι διαφωνίες που καταγράφηκαν ήταν πολιτικές.
To «πρέσσινγκ» στον Φαραντούρη και οι «βολές» του
Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης επιχείρησαν να πιέσουν τον Νικόλα Φαραντούρη για το γεγονός ότι «αναζητά» την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέχει τη θέση του Ευρωβουλευτή. Η απάντηση του στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος τον εγκάλεσε με μια κρητική μαντινάδα, ήταν αιχμηρή, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν έφερε σε δύσκολη θέση ποτέ το κόμμα, ενώ τον κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς ότι υποστήριξε με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο (εννοώντας τον Κασσελάκη).
Συγχρόνως, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «καρφώσει» και τον Σωκράτη Φάμελλο, λέγοντας ότι «κάποιοι που έχουν κομματική εμπειρία και πολλά χιλιόμετρα στο κόμμα κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα το οποίο σήμερα δεν διαθέτει τα στοιχειώδη». Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι δεν διστάζει, εφόσον χρειαστεί, να εγκαταλείψει την Ευρωβουλή από τη στιγμή που θα γίνει πρόεδρος του κόμματος.
Διαφοροποίηση υπήρξε από τον Νικόλα Φαραντούρη και ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, καθώς υποστήριξε πως τα μέλη, μέσα από ένα καταστατικό συνέδριο, πρέπει να αποφασίσουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει στους ευρωσοσιαλιστές.
Το «καρφί» Φάμελλου στον Γκλέτσο
Να «στριμώξει» επιδίωξε ο Σωκράτης Φάμελλος τον Απόστολο Γκλέτσο, καθώς τον εγκάλεσε για τις δηλώσεις του αναφορικά με τις σεξεργάτριες και τους μετανάστες. Ο γνωστός ηθοποιός και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως μπορούν να διαφωνούν, αλλά εντός των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δείξει ότι ναι μεν αναθεώρησε ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα της τοποθέτησης του, όχι όμως σε σχέση με το περιεχόμενό της.
Η αυτό-κριτική για Κασσελάκη
Την τιμητική του είχε-όπως ήταν αναμενόμενο-ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Στέφανου Κασσελακη, εξηγώντας τους λόγους που εν τέλει τον οδήγησαν στο να συμφωνήσει με τον αποκλεισμό του από την προεδρική κούρσα. «Ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα έπρεπε να είχε «ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας». Με αυτόν τον τρόπο άφησε αιχμές και εναντίον του Μανώλη Καπνισάκη.
Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη περί μαύρων ταμείων, ο ίδιος ανέφερε ότι «προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ;».
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την προηγούμενη ηγεσία. «Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι’ αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο Απόστολος Γκλέτσος κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελακη ότι έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους με…πούλμαν στο συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ σημείωσε ότι «ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα». Στο ίδιο μήκος κύματος, του άσκησε σφοδρή κριτική λέγοντας ότι «έκανε “πατσαβούρα” το καταστατικό», ενώ στηλίτευσε τις αναφορές του περί κουκουλοφόρων και μαύρων ταμείων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις