Η Ρεάλ έτοιμη για νέα επίθεση στην UEFA
Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, αναμένεται να μιλήσει εναντίον της UEFA στη Γενική Συνέλευση του ισπανικού συλλόγου
- Προηγμένο κινεζικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος αναδύεται πάνω από κατοικημένη περιοχή
- Φορτηγό προσέκρουσε σε διαχωριστικό διάζωμα στον Κηφισό - Ποιες λωρίδες είναι κλειστές
- Βρέθηκε «το 138ο εγγόνι» από τις Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου
- Διατροφή: Τέσσερα tips για να μην χάσουμε το μέτρο μέσα στις γιορτές
Διαρκής και έντονος. Ατελείωτος. Ο «πόλεμος» μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της UEFA συνεχίζεται. Έχει βαθιές ρίζες και εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, από διοικητικά ζητήματα έως την ίδια την φιλοσοφία του ποδοσφαίρου.
Η αντιπαράθεση έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της Super League, ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2021, αλλά η διαμάχη προϋπήρχε, βασιζόμενη σε διαφορετικές απόψεις για το μέλλον και τη δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Την Κυριακή, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, στη ΓΣ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση κατά της UEFA.
Η «Χρυσή Μπάλα» είναι η τελευταία αφορμή.
Το τι θα πει ακριβώς είναι άγνωστο. Τι ακριβώς έχει ενοχλήσει τον πρόεδρο της Ρεάλ για να τα βάλει ξανά με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα το μάθουμε σε λίγες ώρες.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, και η UEFA ανέκαθεν βασιζόταν σε ομάδες όπως η «Βασίλισσα» για να ενισχύσει το προϊόν της, όπως το Champions League.
Ωστόσο, η σχέση τους ποτέ δεν ήταν αρμονική. Η Ρεάλ, υπό την ηγεσία του Φλορεντίνο Πέρεθ, θεωρεί ότι η UEFA αποτυγχάνει να εκσυγχρονίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να προστατεύσει τα συμφέροντα των κορυφαίων συλλόγων.
Η πρώτη μεγάλη ρήξη σημειώθηκε όταν η UEFA προσπάθησε να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις στο Champions League, οι οποίες θεωρήθηκαν ανεπαρκείς από τους «μεγάλους» συλλόγους.
Η Ρεάλ και άλλες ομάδες επιθυμούσαν περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερα έσοδα, καθώς υποστήριζαν ότι είναι αυτές που φέρνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τηλεθέαση.
Το αποκορύφωμα της διαμάχης ήρθε το 2021, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης, μαζί με άλλες κορυφαίες ομάδες, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της European Super League (ESL).
Ο Πέρεθ ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται ριζική αλλαγή για να παραμείνει βιώσιμο.
Η UEFA αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τη Super League ως μια «αποσχιστική κίνηση» που καταστρέφει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Επέβαλε κυρώσεις στις ομάδες που συμμετείχαν στο εγχείρημα, αν και οι κυρώσεις αυτές τελικά αποσύρθηκαν λόγω νομικών πιέσεων.
Η Ρεάλ, μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, συνέχισε να υποστηρίζει τη Super League, ενώ άλλες ομάδες αποσύρθηκαν λόγω κοινωνικής και πολιτικής πίεσης.
Η Ρεάλ πάντα κατά της UEFA
Ο Πέρεθ και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη UEFA για έλλειψη διαφάνειας, διαφθορά και μονοπώλιο στον έλεγχο του ποδοσφαίρου.
Η Ρεάλ πιστεύει ότι η UEFA δεν προωθεί ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό μοντέλο που να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες. Υποστηρίζει ότι το σημερινό μοντέλο δημιουργεί τεράστιες ανισότητες μεταξύ των συλλόγων, ενώ δεν προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του αθλήματος.
Η Super League, σύμφωνα με τον Πέρεθ, θα έδινε στους συλλόγους μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και δυνατότητα να επενδύσουν, ενώ θα προσέφερε πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια.
Εντούτοις, η UEFA και πολλές εθνικές ομοσπονδίες υποστήριξαν ότι η Super League θα κατέστρεφε τις εγχώριες διοργανώσεις και το μοντέλο της «ανοιχτής πυραμίδας», όπου κάθε ομάδα έχει την ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή.
Η αντίδραση των οπαδών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος της Super League.
Ειδικά στην Αγγλία, οι φίλαθλοι των ομάδων που συμμετείχαν (όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ) βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από τις διοικήσεις να αποσυρθούν. Η UEFA χρησιμοποίησε αυτή την αντίδραση για να ενισχύσει τη θέση της, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως τον «προστάτη» του παραδοσιακού ποδοσφαίρου.
Επιπλέον, κυβερνήσεις όπως η βρετανική και η γαλλική εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη Super League, απειλώντας με νομικές και πολιτικές κυρώσεις.
Αυτό αύξησε την πίεση προς τις ομάδες, με αποτέλεσμα πολλές να αποσυρθούν.
Παρά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος της Super League, η Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζει να εργάζεται για την αναβίωσή της.
Μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το αν η UEFA ασκεί μονοπωλιακή πρακτική.
Η UEFA, από την πλευρά της, έχει ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις στο Champions League, προσπαθώντας να ικανοποιήσει ορισμένες από τις απαιτήσεις των «μεγάλων» συλλόγων, ενώ διατηρεί τον έλεγχο της διοργάνωσης. Ωστόσο, η σχέση της με τη Ρεάλ παραμένει τεταμένη.
Η Χρυσή Μπάλα, τελευταίος γύρος στο ρινγκ
Ωστόσο, ένα γεγονός έκανε τη μάχη πιο σκληρή πρόσφατα ήταν η Χρυσή Μπάλα. Συνεχίζει να απονέμεται από το France Football, αλλά από φέτος η UEFA έχει εμπλακεί στην οργάνωσή της, αν και δεν έχει αλλάξει τη μέθοδο ψηφοφορίας.
Η παρουσία και μόνο της UEFA έκανε ήδη τη Ρεάλ άνω κάτω.
Και αυτό που συνέβη στην τελευταία έκδοση του βραβείου προκάλεσε αναστάτωση: ο Βινίσιους έβλεπε τον εαυτό του ως νικητή.
Στη Μαδρίτη δεν ήταν δυνατό να φανταστεί κανείς ότι ο νικητής δεν θα ήταν κάποιος από τη λευκή ομάδα, που είχε σαρώσει το πρωτάθλημα και Champions League στην προηγούμενη χρονιά.
Όμως το France Football δεν επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα στη Μαδρίτη και όταν έφτασε η πληροφορία στον σύλλογο ότι ο νικητής επρόκειτο να είναι ο Ρόντρι, το ταξίδι περίπου 50 ατόμων στο Παρίσι ακυρώθηκε.
Ο Ισπανός έλαβε το βραβείο για τα προσόντα του με τη Σίτι (πρωταθλήτρια Αγγλίας) και με την Ισπανία (νικητής του Euro 2024).
Οι ψήφοι έδειξαν ότι η παρουσία αρκετών Μαδριλένων σε υψηλές θέσεις (2ος ο Βινίσιους, 3ος ο Μπέλινγκαμ και 4ος ο Καρβαχάλ) κατέληξε να βλάψει τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έχασε με μόλις 41 πόντους.
Αγωνία για Ρεάλ και Πέρεθ
Αλλά στη Μαδρίτη και μόνο η παρουσία της UEFA ήταν αρκετός λόγος για να θεωρηθεί ότι έπαιξε ρόλο στην απώλεια του τίτλου. Και γι’ αυτό θα μιλήσει και ο Φλορεντίνο την Κυριακή.
Η διαμάχη Ρεάλ Μαδρίτης και UEFA αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση δύο διαφορετικών οραμάτων για το ποδόσφαιρο.
Από τη μία, η UEFA υπερασπίζεται το παραδοσιακό μοντέλο, βασισμένο στη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης και οι υποστηρικτές της Super League επιδιώκουν ένα πιο εμπορικό και ανταγωνιστικό μοντέλο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές απαιτήσεις.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης θα καθορίσει το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, επηρεάζοντας όχι μόνο τους μεγάλους συλλόγους, αλλά και το σύνολο του αθλήματος.
Αν και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κάποια μορφή συμβιβασμού για να αποφευχθεί η διάσπαση του ποδοσφαίρου σε δύο ανταγωνιστικά στρατόπεδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις