Μήπως οι Ουκρανοί έπρεπε να ακούσουν τον πρώην στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ για να λήξει ο πόλεμος;
Αμερικανός αναλυτής υπενθυμίζει τη συμβουλή του πρώην αρχηγού του Αμερικανικού Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, προς τους Ουκρανούς.
Ενώ πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ, αλλά και του ουκρανικού λαού, για το μάταιο της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της αδιαμφισβήτητης ρωσικής υπεροχής στο πεδίο της μάχης, επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις ισχυρών Αμερικανών να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Πρόσφατα, ο Έλντριτζ Κόλμπι, ο πρώην Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ (2017-2018), δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Εκείνοι των οποίων οι εκτιμήσεις και οι συμβουλές αποδείχθηκαν θλιβερά λανθασμένες και συνέβαλαν ουσιαστικά και ασυγχώρητα σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση στην Ουκρανία, τώρα καταφεύγουν στη διαστρέβλωση και το ψέμα για όσους από εμάς οι διαγνώσεις και οι προτάσεις μας ήταν πιο ορθές» είπε στο X.
Ορθές προτάσεις για την Ουκρανία είχε διατυπώσει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, σύμφωνα με τον διευθυντή της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, Ινστιτούτου Αμερικανικών Ιδέων, Σουμάντρα Μάιτρα.
«Όταν δεν μπορείτε να επιτύχετε τον πολιτικό σας στόχο με στρατιωτικά μέσα, τότε το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε διπλωματικό μέσο»
Σε ανάλυσή του μάλιστα στο The American Conservative, ο Μάιτρα, ενώ διαφωνεί πολιτικά με τον Αμερικανό στρατηγό, πιστεύει ότι η ιστορία απαιτεί μια συγγνώμη για τον Μίλεϊ.
Υπενθυμίζεται ότι ο απόστρατος υψηλόβαθμος αξιωματικός, στα τέλη του 2022 είχε προτείνει δημοσίως να προχωρήσει η Ουκρανία σε ειρήνη όσο ακόμα είχε κάπως το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης.
Τότε η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο είχε ανακοπεί και τα πλοία της βυθίζονταν. Σε εκείνη τη συγκυρία λοιπόν, ο Μίλεϊ, έλεγε «Θέλεις να διαπραγματευτείς σε μια στιγμή που είσαι σε δυνατό επίπεδο και ο αντίπαλός σου είναι σε αδυναμία. Και είναι πιθανό, ίσως, να υπάρξει πολιτική λύση. Το μόνο που λέω είναι ότι υπάρχει μια πιθανότητα για αυτό», έλεγε ο Μίλεϊ. «Όταν υπάρχει ευκαιρία για διαπραγμάτευση, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη, αδράξτε την» προσέθετε.
Ο Μάιτρα θυμίζει μάλιστα πως αμέσως μετά από τέτοια σχόλια, έπεσαν Λευκός Οίκος, Ουκρανοί και δεξαμενές σκέψης να τον «φάνε», ωστόσο «το ένστικτό του ήταν πάντα σωστό» λέει ο Μάιτρα.
«Όταν δεν μπορείτε να επιτύχετε τον πολιτικό σας στόχο με στρατιωτικά μέσα, τότε το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε ένα εναλλακτικό μέσο, που είναι η διπλωματία», είπε ο Μίλεϊ σε συνέντευξή του. «Έχετε δύο βασικά ζωτικά διεθνή συμφέροντα ασφάλειας που διακυβεύονται για τη Ρωσία και την Ουκρανία, για την Ουκρανία, είναι υπαρξιακό. Είναι η ίδια η επιβίωση του κράτους. Για τη Ρωσία, είναι διαφορετικό, αλλά το όρισαν ως βασικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι είναι να αποκαταστήσουν ένα ουδέτερο κράτος και ούτω καθεξής».
Συνεπώς, ο Μάιτρα, στην ίδια γραμμή με τον Μίλεϊ, υπογραμμίζει ότι σήμερα η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο και ότι δεν υπάρχει κίνητρο για γενικό πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η συνέχιση αυτής της σύγκρουσης θα σκοτώσει άσκοπα πολλές χιλιάδες και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση με το ΝΑΤΟ. «Ο πόλεμος στερείται ηθικού σκοπού», είπε ο Μίλεϊ κάτι που προσυπογράφει ο Μάιτρα.
- Guardian: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά» η Ελλάδα – Αυξήθηκαν οι αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπακασέτα και Μλαντένοβιτς κόντρα στον Πανσερραϊκό
- Νετανιάχου: «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [23.12 – 29.12.2024]
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα