Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein

Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein

Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist

Το ζήτημα της εθνικότητας του διαδικτυακού γίγαντα fast fashion Shein, ο οποίος έχει την έδρα του στη Σιγκαπούρη και αναμένεται να εισαχθεί στο Λονδίνο τους επόμενους μήνες, έχει γίνει ακανθώδες, σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Νωρίτερα φέτος ο Ντόναλντ Τανγκ, εκτελεστικός πρόεδρός της Shein, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι αμερικανική, λόγω των αξιών της και του γεγονότος ότι βγάζει τα περισσότερα χρήματά της εκεί. Την ίδια ώρα όμως, οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Shein βρίσκονται στην Κίνα, όπου η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012. Όλα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η Shein είναι μία πολυεθνική εταιρεία, η οποία δε δεσμεύεται από καμία χώρα. Δυστυχώς, το θέμα της εθνικότητας δεν είναι τόσο απλό για μια εταιρεία που ακροβατεί ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση.

Η Shein είναι μέρος μιας νέας γενιάς καινοτόμων κινεζικών εταιρειών που έχει κατακτήσει ταχύτατα τον πλούσιο κόσμο. Σήμερα αντιπροσωπεύει το ήμισυ των πωλήσεων γρήγορης μόδας στην Αμερική και αναμένεται να πουλήσει φθηνές μπλούζες, φούστες και άλλα ρούχα και αξεσουάρ αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων παγκοσμίως φέτος, από περίπου 32 δισ. δολάρια το 2023, υπογραμμίζει ο Economist.

Economist

Αυτό είναι περίπου όσο η H&M και η Zara, οι δύο μεγαλύτερες μάρκες γρήγορης μόδας στη Δύση, μαζί. Η Temu, ένα υπερπόντιο παρακλάδι της Pinduoduo, μιας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει γνωρίσει παρόμοια επιτυχία. Περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok, μια εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο που ελέγχεται από την ByteDance, μια κινεζική εταιρεία τεχνολογίας. Κινεζικές εταιρείες σε κλάδους από τα τυχερά παιχνίδια έως τα ηλεκτρικά οχήματα επεκτείνονται επίσης στις δυτικές αγορές.

Economist: Ενθουσιασμός στους καταναλωτές, σκεπτικισμός στις κυβερνήσεις

Οι καταναλωτές στη Δύση έχουν υποδεχτεί τις νέες αυτές εταιρείας με ενθουσιασμό, κάτι που δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες φοβούνται ότι οι κινεζικές εταιρείες θα κλέψουν τα δεδομένα των πολιτών ή θα υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης γίνει καχύποπτοι απέναντι σε αυτές τις παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, φοβούμενοι ότι θα διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες σε ξένους αντιπάλους ή θα ξεφύγουν από τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε απάντηση αυτού, πολλές κινεζικές πολυεθνικές υποβαθμίζουν τους δεσμούς τους με την Κίνα. Στις 14 Νοεμβρίου η BeiGene, μια φαρμακοβιομηχανία της οποίας το όνομα παραπέμπει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ότι θα μετονομαστεί σε BeOne Medicines.

Εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν, όπως η Shein, μεταφέρει τα κεντρικά τους γραφεία στη Σιγκαπούρη. Αλλά η Shein έχει προχωρήσει περισσότερο από τις περισσότερες στις προσπάθειές της να επαναπροσδιοριστεί ως μια παγκόσμια και όχι κινεζική εταιρεία, σχολιάζει ο Economist. Δεν πωλεί τα προϊόντα της στην Κίνα (όπου κυκλοφορεί με το όνομα Xiyin) και λέει ότι μοιάζει όλο και περισσότερο με οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια εταιρεία που προμηθεύεται τα προϊόντα της από τη χώρα.

Περίπου 10.000 από τους 16.000 εργαζομένους της είχαν την έδρα τους στην Κίνα στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με έγγραφα της Shein. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Shein βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικά εργοστάσια.

shein

Ωστόσο, η βάση της Shein στην Κίνα είναι κάτι περισσότερο από τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού της. Η ικανότητα της εταιρείας να χρησιμοποιεί δεδομένα για την ανάπτυξη αλγορίθμων που προβλέπουν με ακρίβεια τη ζήτηση των πελατών ήταν καθοριστική για την επιτυχία της. Η συντριπτική πλειονότητα αυτής της εργασίας εξακολουθεί να γίνεται στην Κίνα. Θα ήταν πολύ δύσκολο, λέει ένας σύμβουλος που γνωρίζει την εταιρεία, να αντικαταστήσει ή να μεταφέρει τους ανθρώπους που απαιτούνται για τη διατήρηση αυτών των εργασιών. Και το αποτύπωμα της Shein στη χώρα επεκτείνεται.

Σφιχτός έλεγχος από το Κομμουνιστικό Κόμμα

Οι ξένες αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) από κινεζικές εταιρείες έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας έχει δηλώσει την αποδοκιμασία της, με πιο εμφανή τρόπο αναγκάζοντας την DiDi, μια υπηρεσία ride-hailing, να αποσυρθεί από το χρηματιστήριο στην Αμερική το 2022. Οι κινεζικές επιχειρήσεις άντλησαν 53 δισ. δολάρια ρεκόρ μέσω ξένων εισαγωγών το 2014, σύμφωνα με την LSEG, έναν όμιλο χρηματοπιστωτικών αγορών. Φέτος έχουν συγκεντρώσει λιγότερα από 5 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει ο Economist.

Η Shein μπορεί να ήλπιζε ότι η δημόσια εγγραφή της θα προσέλκυε λιγότερο έλεγχο από την Κίνα. Οι εταιρείες με λιγότερους από 1 εκατ. διαδικτυακούς Κινέζους χρήστες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε έλεγχο από τη διοίκηση κυβερνοασφάλειας της χώρας προτού εισαγάγουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό.

shein

Η Shein έχει φροντίσει να διατηρήσει χαμηλό προφίλ στην Κίνα. Ο Σου Γιανγκτιάν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, απέφυγε τις συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και ελάχιστες φωτογραφίες του 40χρονου δισεκατομμυριούχου υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η απροθυμία της εταιρείας να μεταφέρει τις εργασίες της στο εξωτερικό μπορεί να αντικατοπτρίζει περαιτέρω την επιφυλακτικότητά της να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.

Όμως ο εποπτικός φορέας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει ξεκινήσει μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία διαχειρίζεται τα δεδομένα των προμηθευτών της και της εφοδιαστικής της εντός της Κίνας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, και η Shein χρειάστηκε να ζητήσει άδεια από την κυβέρνηση της Κίνας για το flotation της.

Η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με αυτούς τους κινδύνους συνέβαλε στις απότομες αναθεωρήσεις προς τα κάτω της αποτίμησης της Shein τα τελευταία δύο χρόνια. Ένας γύρος χρηματοδότησης το 2022, στον οποίο συμμετείχαν η General Atlantic και η Tiger Global, δύο αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, αποτίμησε τη Shein σε περίπου 100 δισ. δολάρια. Πέρυσι αποτιμήθηκε σε 66 δισ. δολάρια και οι ιδιωτικές πωλήσεις μετοχών νωρίτερα φέτος φέρεται να τοποθετούν το ποσό σε λιγότερο από 50 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024