Πάνω από 100.000 Τούρκοι τουρίστες πήραν βίζα – εξπρές για την Ελλάδα
Πάνω από 100.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
- Κλειστό το χιονοδρομικό στον Παρνασσό λόγω της κακοκαιρίας - Μεγάλες ουρές προς Καλάβρυτα
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
Πάνω από 100.000 βίζες εξπρές εκδόθηκαν για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτηκαν τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Abdulkadir Uraloğlu στις 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη την πρωτοβουλία για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους τουρίστες για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά.
Όπως έγραψε ο ot.gr στα νησιά πέρασαν ακτοπλοϊκώς περί τους 400.000 τούρκους τουρίστες στα μεγαλύτερα εξ αυτών (Λέσβο, Σάμο, Χίος Ρόδος) κατά τη φετινή θερινή σεζόν ενώ ακόμη η κίνηση από τα τουρκικά παράλια προς τα κοντινά ελληνικά νησιά είναι ισχυρή. Επίσης μόνο στα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι τέλους Αυγούστου είχαν εκδοθεί επιπλέον 54.373 βίζες, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.
Επιτυχημένη εκτιμάται η πρωτοβουλία για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά
Τούρκοι τουρίστες και ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν είμαστε μόνο γείτονες. Είμαστε εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Abdulkadir Uraloğlu.
Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι δυο χώρες είναι παραδοσιακοί εταίροι και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), όπου «έχουμε αναπτύξει μια στενή και παραγωγική συνεργασία. Και έχουμε υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε διάφορες περιστάσεις».
Σήμερα συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Πιστεύω πραγματικά ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία εντός του IMO είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ δύο χωρών, εντός ενός διεθνούς οργανισμού. Σήμερα, ενημέρωσα τον συνάδελφό μου Υπουργό για κάποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται εντός του IMO. Ιδιαίτερα στον τομέα της από – ανθρακοποίησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων σε ότι αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία των διαδρομών εμπορίου, στην από – ανθρακοποίηση της ναυτιλίας και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων».
Ο κ. Στυλιανίδης ότι οι δυο υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.
Συγκεκριμένα, ο έρλληνς υπουργός ναυτιλίας ανέφερε τρεις συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας:
-Πρώτον, «συμφωνήσαμε ότι οι θαλάσσιες συνδέσεις έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση θετικού αθροίσματος για όλους (win-win). Παραμένουμε δεσμευμένοι να τις υποστηρίξουμε».
-Δεύτερον, «καθιερώσαμε ένα πολύ επιτυχημένο σχήμα για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Για να σας δώσω μια αίσθηση της επιτυχίας, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, χορηγήσαμε εκατό χιλιάδες θεωρήσεις»!
-Τρίτον, «ο ναυτιλιακός τουρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τόσο από εμπορικά yachts όσο και κρουαζιερόπλοια. Αυτό έχει χειροπιαστά αποτελέσματα ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη στις παράκτιες κοινότητες».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις