Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
Στα πλάισια μιας έκθεσης στη Neue Nationalgalerie του Βερολίνου η Ναν Γκόλντιν εκφώνησε έναν λόγο αναφερόμενη στο κράτος της Γερμανίας και την στάση του απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ.
Με την ένταση να αυξάνεται γύρω από την ατομική της έκθεση στη Neue Nationalgalerie του Βερολίνου, η Ναν Γκόλντιν εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία κάλεσε τη Γερμανία να λάβει σοβαρά υπόψη της όσους επιδιώκουν την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Ναν Γκόλντιν και ο Γερμανικός Τύπος
Η καλλιτέχνιδα έχει γίνει πηγή αντιπαράθεσης στον γερμανικό Τύπο λόγω μιας επιστολής που δημοσιεύθηκε στο Artforum πέρυσι και η οποία ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία η Γκόλντιν είχε υπογράψει, μεταξύ άλλων συναδέλφων της .
«Η οπλοποίηση του αντισημιτισμού στρέφεται κατά της παλαιστινιακής κοινότητας σε αυτή τη χώρα και όσων μιλούν για την υποστήριξή της»
Η επιστολή αυτή δεν ανέφερε αρχικά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που οδήγησε ορισμένα γερμανικά μέσα να ισχυριστούν ότι η υποστήριξη της Γκόλντιν στην επιστολή ήταν «αντισημιτική».
Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
«Η λέξη αντισημιτισμός έχει γίνει όπλο», δήλωσε ο Ναν Γκόλντιν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, βίντεο από τα οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχει χάσει το νόημά της. Ανακηρύσσοντας κάθε κριτική στο Ισραήλ ως αντισημιτική, δυσκολεύει τον ορισμό και τη διακοπή του βίαιου μίσους κατά των Εβραίων».
«Το ΔΠΔ μιλάει για γενοκτονία. Ο ΟΗΕ μιλάει για γενοκτονία. Ακόμη και ο Πάπας μιλάει για γενοκτονία. Ωστόσο, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό ως γενοκτονία»
Στη συνέχεια σημείωσε την ταυτόχρονη αύξηση της ισλαμοφοβίας, η οποία, όπως είπε, «αγνοείται» από το γερμανικό κράτος. «Η οπλοποίηση του αντισημιτισμού στρέφεται κατά της παλαιστινιακής κοινότητας σε αυτή τη χώρα και όσων μιλούν για την υποστήριξή της», πρόσθεσε.
«Το ΔΠΔ μιλάει για γενοκτονία. Ο ΟΗΕ μιλάει για γενοκτονία. Ακόμη και ο Πάπας μιλάει για γενοκτονία. Ωστόσο, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό ως γενοκτονία. Φοβάσαι να το ακούσεις αυτό, Γερμανία;», είπε χαρακτηριστικά η Ναν Γκόλντιν.
Η παρέμβαση του Κλάους Μπίζενμπαχ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ζήτησε τετράλεπτη σιγή για τη Γάζα. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε η γερμανική έκδοση Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο διευθυντής της Neue Nationalgalerie, Κλάους Μπίζενμπαχ, αντέκρουσε ρητά την Γκόλντιν ενώπιον του συγκεντρωμένου ακροατηρίου. Σημείωσε ότι διαφωνεί μαζί της, ακόμη κι αν αναγνώρισε το δικαίωμά της να υποστηρίζει την άποψή της.
«Φοβάσαι να το ακούσεις αυτό, Γερμανία;»
«Για εμάς, το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει είναι αδιαμφισβήτητο. Η επίθεση της Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήταν μια σκληρή τρομοκρατική πράξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», φέρεται να είπε ο Μπίζενμπαχ πριν προσθέσει: «Ταυτόχρονα, συμπάσχουμε με τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, τα δεινά του οποίου δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας μεταξύ της Γκόλντιν και του Μπίζενμπαχ, ορισμένοι παρευρισκόμενοι ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες. Σύμφωνα με τη FAZ, ο λόγος του Μπίζενμπαχ διακόπηκε από φωνές που υποστήριζαν τα λεγόμενα της Γκόλντιν.
Η θέση του Κλάους Μπίζενμπαχ
Σε μια δήλωση σχετικά με το συμπόσιο που στάλθηκε στο ARTnews νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπίζενμπαχ δήλωσε: «Με το συμπόσιο ‘Τέχνη και ακτιβισμός’ σε καιρούς πόλωσης: ‘Space for Discussion on the Middle East Conflict’, το οποίο επιμελήθηκαν οι Σάμπα-Νουρ Σίμα και Μέρον Μέντελ, σκοπεύουμε να παράσχουμε τον τόσο αναγκαίο χώρο για μια εποικοδομητική συζήτηση που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Με αφορμή την έκθεση της Ναν Γκόλντιν θέτουμε τα επείγοντα ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη της πολιτικής τέχνης στο σημερινό πλαίσιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς η ίδια πρεσβεύει την πολιτική δέσμευση ως ακτιβίστρια καλλιτέχνης».
Η δήλωσή του ανέφερε ότι το συμπόσιο σχεδιάστηκε «ανεξάρτητα» από την Γκόλντιν, το έργο της οποίας, όπως υποστήριξε, δεν θα εξεταστεί στην εκδήλωση. «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της καλλιτέχνιδος να εκφράζει τη γνώμη της, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί της», πρόσθεσε.
*Πηγή: Art News
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις