Δύο κινήσεις που πάνε κόντρα στην εποχική κατάθλιψη
Τι είναι η εποχική κατάθλιψη που αντιμετωπίζει το 3% του πληθυσμού και πώς αντιμετωπίζεται;
Αν νιώθετε θλίψη ή άγχος κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είστε μόνοι. Περίπου το 3% των ατόμων του γενικού πληθυσμού βιώνουν εποχική κατάθλιψη, επίσης γνωστή και ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD).
Ενώ δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί, οι ειδικοί του National Institute of Mental Health πιστεύουν ότι η περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως (ειδικά τον χειμώνα, που οι μέρες είναι μικρότερες) μπορεί να «ρίχνει» τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που αποτελεί το κλειδί για την ρύθμιση της διάθεσης.
Μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων του SAD είναι η κόπωση, η κατάθλιψη αλλά και η κοινωνική απομόνωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins Medicine, η εποχική κατάθλοψη ξεκινά συχνά κατά την ενηλικίωση ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία. Είναι σπάνια σε άτομα ηλικίας κάτω των είκοσι ετών ενώ οι γυναίκες φαίνεται να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.
Πώς θα νικήσουμε την εποχική κατάθλιψη;
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα, άμεσα. Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές, περιλαμβάνουν:
Αποφύγετε την κοινωνική απομόνωση
Ακόμα και εάν δεν νιώθετε μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, άνοιας, ακόμη και θανάτου.
Ενώ μερικές φορές μπορεί να απέχουμε από τις κοινωνικές υποχρεώσεις για να αναζωογονηθούμε, αφιερώνοντας χρόνο στην αυτοφροντίδα, η κοινωνική απομόνωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τους χειμερινούς μήνες δεν αποτελεί καλό μηχανισμό αντιμετώπισης.
Ειδικά εάν αισθάνεστε θλίψη, προσπαθήστε να επανασυνδεθείτε με φίλους, μέλη της οικογένειας και ανθρώπους που εκτιμάτε από το κοινωνικό σας περιβάλλον. Εξίσου ωφέλιμη μπορεί να είναι και η ενασχόληση με τις αγαπημένες σας δραστηριότητες ή τα χόμπι σας, που σας ευχαριστούν και εντείνουν το αίσθημα του σκοπού.
Πράγματι, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κίνητρα για να είστε κοινωνικά ενεργοί, αλλά αρκούν μικρές αλλαγές για να τα καταφέρετε. Ένα τηλέφωνο ή ακόμα και ένα μήνυμα στα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή.
Δοκιμάστε την άσκηση έξω
Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει ή ακόμα και να συμβάλλει στην πρόληψη των συμπτωμάτων της εποχικής κατάθλιψης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, αναφέρει την σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας και του χαμηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη.
Κάθε είδος άσκησης που σας αρέσει μπορεί να είναι ωφέλιμο, από την yoga μέχρι το περπάτημα ή την μυϊκή ενδυνάμωση. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε ένα ομαδικό άθλημα για να ενισχύσετε την κοινωνικότητά σας.
Ενώ οι προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κίνητρο για άσκηση, είναι χρήσιμο να γυμνάζεστε και έξω, όποτε μπορείτε.
Αν είστε στη δουλειά, κάντε έναν περίπατο το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα βγείτε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να παραμένετε δραστήριοι και έξω, ανεξάρτητα από το κρύο, ειδικά τις ημέρες που ο ήλιος λάμπει, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει για να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
* Πηγή: Vita
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι
- Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και θετικές παρεμβάσεις
- Απίστευτος Τζόλης: «Δεν έπαιξα 60 λεπτά και δεν πήρα τους επιπλέον πόντους στο fantasy» (vid)
- Νίκος Αλιάγας: Χόρεψε τσάμικο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και έγινε viral
- Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης: η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ, ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι 21 ανεξάρτητοι