Αντιμέτωποι με μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μακρόσυρτης πορείας στο εσωτερικό των κομμάτων, βρίσκονται άπαντες στη Βουλή. Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε σε πολλαπλές διασπάσεις εντός και εκτός βουλής σε συνδυασμό με την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ του αναβαπτισμένου Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα ενόψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως αυτό του κατώτατου μισθού αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 που έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ διατηρεί ισχυρή πλειοψηφία 155 βουλευτών που δεν δείχνει να απειλείται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η καρατόμηση του Αντώνη Σαμαρά συζητήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής και προβλημάτισε βουλευτές και στελέχη, καθώς ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου εσωκομματικής αμφισβήτησης και αιχμηρών ερωτήσεων προς τους υπουργούς από 19 συνολικά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προς το παρόν κει ενόψει προϋπολογισμού σταματά και το κοινοβουλευτικό μασάζ των υπουργών και οι ενημερώσεις των βουλευτών.

Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες από το άνετο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο της Βουλής. Φρόντισαν για αυτό οι αλλεπάλληλες διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκε στη Βουλή με 47 έδρες, έμεινε γρήγορα με 36 και κατέληξε στις 29.

Στο μεσοδιάστημα, δημιουργήθηκαν η Νέα Αριστερά και το κόμμα Κασσελάκη. Στη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος στη Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη θα είναι αυτό που θα μιλάει πρώτο και θα εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία μεταξύ των δύο θα είναι απαραίτητη, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εκείνη τη πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη (θέλει 30 υπογραφές).

Η «κάντο όπως ο Τραμπ» Δεξιά της ΝΔ

Κινητικότητα επίσης υπάρχει και στον πολιτικό χώρο στα δεξιά της ΝΔ, οι εκπρόσωποι του οποίου βλέπουν τις εξελίξεις διεθνώς να τους ευνοούν. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, πανηγυρίζουν για τη νίκη Τραμπ και παρακολουθούν τις εξελίξεις στη ΝΔ με την αποπομπή Σαμαρά.

«Κάνω έκκληση στους βουλευτές να συνασπιστούν τα πατριωτικά κόμματα και οι πατριώτες ψηφοφόροι απέναντι στον γκλομπαλισμό. Θα ξανακάνουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες περήφανους θέλουν δεν θέλουν κάποιοι». Με τα λόγια αυτά ο Κυριάκος Βελόπουλος χαιρέτισε πριν από λίγο καιρό την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στις πατριωτικές δυνάμεις και κόμματα που κάνουν πολλοί στο χώρο, αλλά λίγο ίσως και κανείς να μη το εννοεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων του χώρου είναι και ο χειρισμός που είχε κάνει ο κ. Βελόπουλος κατά τη συζήτηση για κατάθεση πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και είχε αναγκάσει τη Νίκη να συνεργαστεί με τους Σπαρτιάτες αλλά όχι με τον ίδιο.

Η δεξαμενή των «21» ανεξαρτήτων

Παράλληλα και υποστηρικτικά προς τα παραπάνω λειτουργεί και η ομάδα των 21 πλέον ανεξάρτητων από τις τάξεις των οποίων πιθανότατα θα ξεπηδήσει και τουλάχιστον μια νέα -10η κατά σειρά- Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι 21 είναι ετερόκλητοι, καθώς προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και είναι περεταίρω ομαδοποιημένοι ανάλογα με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Σε αυτούς ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι Αντώνης Σαμαράς, Λευτέρης Αυγενάκης (πολλοί αναμένουν την επιστροφή του στη ΝΔ στον προϋπολογισμό) και Μπαράν Μπουρχάν (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).

Από τους υπόλοιπους, είναι η ομάδα των 7 Σπαρτιατών (Δημητροκάλης, Φλώρος, Μανούσος, Βαλτογιάννης, Γαυγιωτάκης, Ασπιτώτης, Κατσιβαρδάς), η ομάδα των Kasselistas (Αυλωνίτης, Π. Παππάς, Χρηστίδου, Πούλου, Τζάκρη, Μάλαμα), ο προερχόμενος από την ΕΛ.ΛΥΣΗ, Παύλος Σαράκης, ο Μ. Σαλμάς από τη ΝΔ και οι Μ. Χουρδάκης και Αρ. Παπαϊωάννου από την Πλεύση.

Για να σχηματιστεί οποιαδήποτε νέα ΚΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν 10 βουλευτές και να υποβάλουν από κοινού σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.