Το ποδόσφαιρο της επόμενης ημέρας, το ντου του Καρυπίδη στους διαιτητές και η δουλειά των θεσμών
Σε μία εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός και σε θέματα βίας και σε θέματα ανταγωνισμού, επιθετικές συμπεριφορές θα πρέπει να τυγχάνουν πρέπουσας αντιμετώπισης από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς και τους θεσμούς.
Η 12η αγωνιστική της Stoiximan Super League ξεκίνησε με τρόπο εντυπωσιακό. Και συνεχίζεται σήμερα με ακόμη μεγαλύτερες… υποσχέσεις, αναφορικά με το σασπένς και το ενδιαφέρον. Με το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ να είναι ίσως το παιχνίδι της χρονιάς έως τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια αναμέτρηση ίσως των δύο καλύτερων ομάδων στο πρωτάθλημα. Και των δύο μονομάχων, που θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Και όχι άδικα.
Σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο κανείς δεν έχει ξεχωρίσει. Κανείς δεν έχει μπορέσει να κάνει το κάτι παραπάνω, για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Πιο σωστά, ο Αρης είναι η ομάδα που έχει ξεχωρίσει από τη δεύτερη ταχύτητα. Και για αυτό έως το Σάββατο βρισκόταν στην πρώτη θέση του πίνακα. Με την εντός έδρας ήττα από τον Βόλο (0-1), να θέτει δεδομένα εκτός κορυφής τους Κίτρινους. Ο,τι κι αν γίνει στο ντέρμπι του Φαλήρου, Ολυμπιακός ή ΑΕΚ ή και οι δύο, θα τον περάσουν.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αρης έχει ένα θέμα… αποδοχής των αποτελεσμάτων. Όχι ο Αρης ως σύλλογος. Αλλά η διοίκησή του. Με τις εικόνες στο ημίχρονο του αγώνα με τον Βόλο, να μην τιμούν κανέναν.
Και πρωτίστως το πρωτάθλημα. Που αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά των τελευταίων χρόνων. Η εικόνα του Θόδωρου Καρυπίδη, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Αρης, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να… διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή Τσαγκαράκη.
Για να το θέσουμε σωστά. Όπως επιβεβαιώνεται από τις εικόνες και από το ρεπορτάζ, ο Καρυπίδης, μαζί με άλλους ανθρώπους του Αρη μπήκε στο γήπεδο και πλησίασαν τον Τσαγκαράκη για να
διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα, ο Καρυπίδης φέρεται να φώναζε στον διαιτητή «Δεν ντρέπεσαι; Δεν ντρέπεσαι;». Προφανώς θεωρώντας εαυτόν αδικημένο. Για μια φάση που ο ίδιος υπέδειξε, αλλά το VAR πήρε πίσω.
Αλλά τώρα δεν ελέγχουμε εάν είχε δίκιο ο διαιτητής ή όχι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Επαλαμβανόμενη. Ο Αρης και ο ιδιοκτήτης του, που πρωταγωνίστησαν στις πρωτοφανείς και απαράδεκτες εικόνες με τη Γαλλίδα διαιτητή Φραπάρ, στον τελικό του Κυπέλλου, επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο για τέτοιου τύπου «διαμαρτυρίες». Εικόνες που πρέπει με κάθε τρόπο να εκλείψουν από το ποδόσφαιρό μας.
Ας αφήσουμε τα «πρέπει» και τα formalities. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στεφάν Λανουά, είχε ξεκαθαρίσει στους διαιτητές ότι δεν πρέπει να ανέχονται ακραίες συμπεριφορές από κανέναν. Και ότι θα πρέπει να τιμωρούν όσους προβαίνουν σε αυτές. Καταγράφοντας με ακρίβεια τα συμβάντα, αλλά και όσα λένε οι κατά καιρούς επιτιθέμενοι.
Αυτό είναι το ένα σκέλος του θέματος,που αφορά στους διαιτητές και στο τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν εαυτούς και σπορ. Το δεύτερο αφορά στους θεσμούς του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού. Εν προκειμένω στους αθλητικούς εισαγγελείς. Θα πρέπει να αποτελεί πλέον ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Τέτοιες συμπεριφορές επιβάλλεται να εκλείψουν. Χωρίς αστερίσκους. Και χωρίς ναι μεν αλλά. Και αυτό είναι δουλειά των θεσμών. Να καλέσουν τον Καρυπίδη και τον κάθε Καρυπίδη για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και οι οποίες ποινές.
Το τρίτο και πιο σημαντικό σκέλος έχει να κάνει με τη νοοτροπία των Ελλήνων παραγόντων. Είναι σαφές ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει βήματα μπροστά στην ποιότητα ποδοσφαίρου και σε θέματα ανταγωνισμού. Αλλά όσο προκύπτουν επιθετικές συμπεριφορές και μάλιστα σε κοινή θέα, οπλίζοντας κι άλλο το μυαλό και το χέρι του κάθε θερμοκέφαλου, το προϊόν δεν θα λάβει την αξία που πρέπει. Και μπορεί. Το ποδόσφαιρο της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να μολύνεται από επιθετικές συμπεριφορές. Εάν θέλουμε να λέμε ότι το προϊόν πρέπει να αναβαθμιστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις