Δεσμεύσεις εταιρειών για επενδύσεις 1 τρισ. στις ΗΠΑ… Τραμπ θέλοντος
Σε ποιους κλάδους εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ. Τι ενδέχεται να συμβεί επί προεδρίας Ντόλαντ Τραμπ
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Λαβρόφ: Η Γαλλία πρότεινε διάλογο για το ουκρανικό χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας
- Γιατί πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος: Ο δήμαρχος Αλίμου δείχνει την ΕΥΔΑΠ - Τι απαντά η εταιρεία
Εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ όπως οι ημιαγωγοί και η καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, επικαλούμενος την ψήφιση τριών κρίσιμων νόμων τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε τον Διακομματικό Νόμο για τις Υποδομές, τον Νόμο CHIPS, τον Νόμο για την Επιστήμη καθώς και τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ως πλαίσια που βοηθούν στην προώθηση της σαρωτικής ατζέντας των υποδομών του και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο.
«Υπερψηφίσαμε νομοθεσία για την ανοικοδόμηση των υποδομών μας, την οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας και την επαναφορά της μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δεκαετίες offshoring», είπε ο Μπάιντεν.
«Αυτές οι επενδύσεις σε βιομηχανίες του μέλλοντος διασφαλίζουν ότι το μέλλον θα γίνει στην Αμερική, από Αμερικανούς εργάτες. Και δημιουργούν ευκαιρίες σε κοινότητες που πολύ συχνά μένουν πίσω».
Η πολιτική επιδοτήσεων των ΗΠΑ
Οι επιδοτήσεις που παρέχονται βάσει αυτών των νόμων έχουν δελεάσει αρκετούς κατασκευαστές τσιπ και άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι επενδύσεις δεν ήταν αρκετές για τους πολιτικούς συντρόφους του Μπάιντεν, τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι στις πρόσφτες προεδρικές εκλογές υπό την Κάμαλα Χάρις, έχασαν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας, ενώ δεν κατάφεραν και να ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει ότι για την ήττα κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι οικονομικές ανησυχίες και η απομάκρυνση από τους ψηφοφόρους παρά τις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την εργατική και τη μεσαία τάξη, όπως οι προσπάθειες αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών και η υποστήριξη των συνδικάτων.
Ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κεφαλαιοποίησε την επιθυμία των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές, παρόλο που δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς από 20% έως 60% και να εφαρμόσει μαζικές απελάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν διάφορες βιομηχανίες, ιδιαίτερα τους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας.
Οι Αμερικανοί βλέπουν τον πληθωρισμό ως ένα κρίσιμο ζήτημα και θέλουν ο Τραμπ να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές εντός των πρώτων 100 ημερών στην εξουσία του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ispos την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί ότι διατυπώνονται κάποιες ανησυχίες μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στους διάφορους γύρους επιδοτήσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι ο Τραμπ ίσως προβεί σε ακύρωση αυτών των επιδοτήσεων όταν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα από τον Ιανουάριο και ακυρωθούν στην πράξη οι επενδύσεις.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις