Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις απάτες deepfake – Γιατί προτιμούν τον Έλον Μασκ
Εικόνες και βίντεο deepfake αποφέρουν σε απατεώνες 12 δισ. δολάρια τον χρόνο.
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 14χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατέρα της φίλης του
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
H Χάιντι Σουάν είδε την διαφήμιση πρώτα στο Facebook και αργότερα στο TikTok, ένα βίντεο που έδειχνε τον Έλον Μασκ να προτείνει μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία.
«Έμοιαζε με τον Έλον Μασκ, ακουγόταν σαν τον Έλον Μασκ και νόμιζα ότι ήταν ο ίδιος» λέει η Σουάν στο CBS News.
Η 62χρονη εργαζόμενη στον κλάδο της υγείας κλίκαρε στη διαφήμιση και άνοιξε λογαριασμό στον οποίο κατέθεσε 62.000 δολάρια. Ήλπιζε σε μεγάλες αποδόσεις, όπως έταζε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Γρήγορα όμως η Σουάν έμαθε ότι είχε πέσει θύμα απατεώνων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να φτιάξουν deepfake, ψεύτικα βίντεο και εικόνες που μοιάζουν αληθινές.
Καθώς τα εργαλεία ΑΙ εξελίσσονται και γίνονται προσβάσιμα σε όλους, οι απάτες που βασίζονται σε deepfake βρίσκονται σε άνοδο, όπως έχει προειδοποιήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στων ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Deloitte, το παραπλανητικό περιεχόμενο που παράγεται με AI αντιστοιχεί σε απάτες συνολικού κόστους 12 δισ. δολαρίων το χρόνο, νούμερο που εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί στα 40 δισ. έως το 2027.
Φετινή έκθεση της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Sensity διαπίστωνε ότι ο Μασκ είναι η προσωπικότητα που εμφανίζεται συχνότερα σε απάτες με deepfake.
Ένας λόγος είναι το γόητρό του ως άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας· ένας δεύτερος είναι η πληθώρα των συνεντεύξεων που έχει δώσει, κάτι που διευκολύνει την εκπαίδευση εργαλείων ΑΙ που μαθαίνουν να μιμούνται την εμφάνιση και τη φωνή του.
Σήμερα, όμως, ακόμα και μια φωτογραφία αρκεί για να αντικατασταθεί ένα πρόσωπο με ένα άλλο σε βίντεο. Τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια, η τεχνολογία όμως εξελίσσεται και ο εντοπισμός των ψεύτικων εικόνων θα είναι όλο και πιο δύσκολος, εκτιμούν ειδικοί.
Το CBS απευθύνθηκε σε πέντε εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό ανίχνευσης deepfake – Deepware, Attestiv, DeepFake-O-Meter, Sensity και Deepfake Detector. Μόνο μία, η Sensity, ανίχνευσε και τα έξι ψεύτικα βίντεο που της έστειλε το δίκτυο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις