«Ζωγραφική της Βελόνας»: Μια έκθεση πρωτότυπων χειροτεχνιών στο Π.Π.Ι.Ε.Δ
Στην έκθεση εκτίθενται έργα χειροτεχνίας πρωτότυπα και μοναδικά, τόσο ως προς την σύλληψη όσο και ως προς την τεχνοτροπία από την συλλογή τριών γενεών της οικογένειας Λυδίας και Ευτέρπης Ησαΐα.
- Θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - Τρομάζει η μικροβιακή αντοχή
- Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για ληστεία στην Παλλήνη
- Στη μέγγενη της ακρίβειας οι πολίτες ενώ η κυβέρνηση ψάχνει για… «ισορροπία»
- Η τελευταία γαλοπούλα του Μπάιντεν – Από που ήρθε η περίεργη παράδοση της απονομής χάριτος στο πτηνό;
Με αμείωτο το ενδιαφέρον συνεχίζεται η έκθεση «Τρεις γενιές Ζωγραφική της Βελόνας», η οποία φιλοξενείται στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και της οποίας την επιμέλεια υπογράφει ο κινηματογραφιστής/εικαστικός Βλάσης Σταθούλιας.
Ιδιοφυή έμπνευση
Μνήμες από τις χαμένες πατρίδες αναβιώνουν μέσα από ανθρώπους που ήρθαν στην πόλη μας πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τη Σμύρνη μετά την καταστροφή.
Άνθρωποι που λειτούργησαν ως ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και δημιούργησαν ξανά μια νέα ζωή από την αρχή με αισιοδοξία και δύναμη.
Τέτοιος άνθρωπος ήταν και η Ευτέρπη Κοτζαμανίδου- Κοντιζά που ήρθε στη Νέα Χαλκηδόνα από το Κορδελιό της Σμύρνης το 1922. Με πτυχίο νηπιαγωγού από το Ομήρειο και γνώσεις ζωγραφικής, η Ευτέρπη γεννήθηκε στο Κορδελιό το 1900, έφυγε δε από τη ζωή εδώ, στη Νέα Χαλκηδόνα, το 1999.
Με την ιδιοφυή έμπνευση που την χαρακτήριζε, δημιούργησε μια πρωτοπόρα νέα τεχνική στο κέντημα, απογειώνοντας το σε μια «ζωγραφική της βελόνας», όπως χαρακτηρίστηκε από Γάλλους και Έλληνες τεχνοκριτικούς. Εκθέσεις της στην Ελλάδα και στο Παρίσι διακρίθηκαν με διεθνή μετάλλια και βραβεία. Γάλλοι τεχνοκριτικοί την ονόμασαν δέκατη μούσα!
Δίδαξε αυτήν την τέχνη σε εκατοντάδες γυναίκες και είχε δικό της εργαστήρι. Η κόρη της Λυδία Ησαΐα γεννήθηκε το 1928 και ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της Ευτέρπης διέγραψε τη δική της λαμπρή πορεία δημιουργώντας δικά της πρωτότυπα σχέδια με βελόνες που μιμούνται τέλεια τον χρωστήρα ζωγράφου.
Η Λυδία τιμήθηκε με το Χρυσό μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας και τον τίτλο commandaire.
Μνήμη και Λαϊκή Παράδοση
Οι τεχνοκριτικοί την αποκάλεσαν «νεράιδα με τα χρυσά χέρια». Ο όγκος της εργασίας της δημιουργεί ίλιγγο. Χίλια διακόσια (1200) πρωτότυπα σχέδιααριθμεί η οικογενειακή συλλογή γιαγιάς, κόρης και εγγονής!
Ακόμα και σήμερα, η Λυδία Ησαΐα, 96 χρονών, συνεχίζει ακάθεκτη, γεμάτη έμπνευση. το δημιουργικό έργο της, ενώ η εγγονή της πρώτης διδάξασας που φέρει το όνομα της ,Ευτέρπη Ησαΐα, συνεχίζει τη διάδοσή του πρωτότυπου έργου γιαγιάς και μητέρας παράλληλα με τη μουσική της καριέρα.
Η οικογένεια έζησε και ζει στην πόλη μας από το 1922. Πόλη, που κρατά ζωντανή τη μνήμη της Μικράς Ασίας με τον λαμπρό Ιωνικό πολιτισμό και συνεχίζει να δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων της με συνδετικό στοιχείο την Μνήμη, την Λαϊκή μας Παράδοση , και τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού ως σκέψη πάνω στα πράγματα που τους δίνει νόημα και ψυχή από την ψυχή μας!
Την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, υπογράφει ο βραβευμένος με κρατικά βραβεία ποιότητας στο Κινηματογράφο συνδημότης μας παραγωγός και σκηνοθέτης Βλάσσης Σταθούλιας, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς για το θαυμάσιο εικαστικό αποτέλεσμα ! Η πόλη γνωρίζει τους ανθρώπους της. Αυτούς που την Αγάπησαν και Αυτούς που θέλουν να την Αγαπήσουν
Ο Πρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας
Ιωάννης Τομπούλογλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις